Motivatie afvallen

Motivatie afvallen Afvallen volhouden is moeilijk. Vaak is een gebrek aan motivatie het probleem. Hoe kan je gemotiveerd blijven tijdens het afvallen?

Wat is motivatie?

Motivatie is een drijvende kracht tijdens moeilijke momenten in je leven of tijdens het stellen van een doel. Motivatie zorgt ervoor dat je niet in je oude gedrag terugvalt. Motivatie is de intensiteit van het verlangen iets te doen of iets te bereiken.

Basisvoorwaarde

Als je voldoende motivatie wil bezitten, aan welke voorwaarde moet je dan voldoen?
  • Een positieve sociale druk (het moet jou doel zijn om af te vallen, en niet een doel zijn dat je is opgelegd door iemand anders of door je omgeving!).
  • Plezier beleven tijdens de uitvoering van je afslankdoel. Heb lol tijdens het afvallen, vind manieren om het leuk te maken en te houden! Soms is samen afvallen leuker dan in je eentje!

Doel bereiken

Motivatie heeft alles te maken met opoffering. Wat moet jij opofferen om je doel te bereiken? Hoe groter de opoffering, hoe moeilijker het is om gemotiveerd te blijven. Daarom ook het oprechte advies: begin met kleine stapjes!

Blijf realistisch

Je komt grote motivatie problemen tegen op je pad, als je doel te hoog gegrepen is. Als je doel niet realistisch is, krijg je problemen met je motivatie. Houd het realistisch en haalbaar! In een maand 10 kilo kwijt raken is echt niet realistisch of haalbaar. Veel beter is het om met kleine stapjes te beginnen, laat je lichaam rustig wennen aan alle kleine veranderingen.

Kleine stappen

Dit is heel belangrijk voor je motivatie: hak je grote afvaldoel in kleine haalbare stapjes! Jouw afvaldoel is (bijvoorbeeld) 10 kilo afvallen. Dat is een hele prestatie: 10 kilo verliezen, maar het vraagt enorme opofferingen en de weg is lang. Kortom: het doel is te groot en niet goed voor je motivatie. Je moet het grote doel – 10 kilo kwijtraken – verdelen in veel kleinere haalbare en realistische stapjes. Deze stapjes moeten praktisch en toepasbaar zijn. Om je hoofddoel te bereiken, maak je vele kleinere subdoelen, bijvoorbeeld:
  • Ik drink altijd koffie bij een vriendin die aan de andere kant van het dorp woont, ik nam altijd de auto: nu ga ik lopen.
  • Aankomende week ga ik de helft minder snoepen dan gebruikelijk,
  • Aankomende week ga ik de helft minder suiker gebruiken dan gebruikelijk,
  • Ik ga altijd met de auto naar het werk en parkeer voor de deur van mijn werk. Nu parkeer ik mijn auto een stuk verderop, zodat ik 5 minuten heen en 5 minuten terug moet lopen,
  • Ik ga iedere morgen vers brood halen: lopend,
  • Ik stop met het drinken van frisdranken en sap in pak en drink mineraal water,
  • Aankomende week ga ik beginnen met actief te bewegen in de frisse buitenlucht,
  • Aankomende week ga ik iedere dag 3 stuks fruit eten en 2 keer per dag (groene) groente eten,
  • Aankomende week ga ik iedere dag 2 glazen mineraalwater extra drinken,
  • Als er een verjaardag of een feestelijk dag is waar gesnoept wordt, ga ik 3 dagen extra actief bewegen,
  • Aankomende week ga ik me verdiepen wat gezond eten voor mijn lijn kan betekenen,
  • Aankomende week ga ik iedere dag 10 kilometer joggen, lopen of wandelen, of
  • Aankomende week ga ik iedere dag 10.000 stappen zetten.
Vink deze gestelde sub doelen af als je ze gehaald hebt en stel nieuwe sub doelen voor jezelf op! Juist doordat je deze kleine stapjes kan afvinken (je ziet direct op je lijstje dat jij je doelen bereikt hebt) is dat bijzonder goed voor je motivatie! Wees creatief in het verzinnen van kleine stapjes!

Sociale steun

Om gemotiveerd te zijn en te blijven is sociale steun erg belangrijk. Zorg dat je van thuis steun krijgt. Houd je familie en je vrienden op de hoogte van je afvalplannen. Maak duidelijk dat jij nu geen behoefte hebt aan slagroompunten, maar aan hun steun!

Moeilijk moment

Het is een heel goed idee om een klein boekje bij je te houden, waar je de lijst met kleine stapjes in opschrijft en in afvinkt. Mocht je last krijgen van een moeilijk moment, kijk dan even in je boekje en bekijk je vorderingen! Iets om trots op te zijn!

Schrijf het op!

Kleine stapjes kunnen soms zo klein zijn dat ze gemakkelijk over het hoofd gezien kunnen worden. Schrijf ze daarom op. Schrijf ze op in hetzelfde boekje als waar je de kleine stapjes in opschrijft. Ben je de eerste week gaan onderzoeken wat gezond eten is? Schrijf je bevindingen over gezond eten op. Weten wat echt gezond is kan een hele studie gaan worden.

Snel resultaat

Iedereen die graag wil afvallen wil succes boeken. Je begint vandaag met afvallen en je wil dat iedereen morgen al aan je ziet dat je kilo´s kwijt bent. Besef dat het niet realistisch is. Verleg het succes op een langer termijn. Het duurt een paar maanden voordat je omgeving echt aan je gaat zien dat je gewicht kwijt bent. Stel je succes vast op lange termijn, op korte termijn is het echt onmogelijk! Voorkom teleurstellingen en wees realistisch! Door realistisch te zijn en te blijven blijf je gemotiveerd!

Wat vind jij belangrijk?

Om gewicht te verliezen heb je een aantal onderdelen nodig om je doel te bereiken, zoals:
  • Gezond eten, zoals meer fruit, groente, salades en vezels eten,
  • Niet snoepen en geen suiker eten of drinken,
  • Meer mineraalwater drinken,
  • Dagelijks actief gaan bewegen en sporten.
Als je bovenstaand rijtje bekijkt, waar ben jij dan goed in? Wat vind jij echt belangrijk in dat rijtje? Welk onderdeel spreekt je aan? Begin met dat onderdeel! Vind jij bewegen belangrijk? Begin dan met iedere dag actiever en vaker te bewegen! Dat is zo belangrijk voor je motivatie!

Verleidelijke momenten

Behalve dat het erg slecht is voor je gezondheid, val je niet af door te blijven snoepen. We krijgen te vaak te maken met verleidelijke momenten. Wat doe jij als je een slagroompunt krijgt voorgeschoteld? Wat doe jij als je boodschappen doet en langs de snoepafdeling, koekjesafdeling, taartafdeling en de chipsafdeling loopt? Zeker als je een zwak moment hebt doordat je een rotdag achter de rug hebt, of met veel stress te maken hebt, kan je motivatie wegvallen en grijp je die zak vol met heerlijke chocolade of neem je die slagroompunt aan. Met spijt en schuldgevoelens achteraf. Dat moet dus anders, maar hoe doe je dat? Hoe bereid jij je voor op moeilijke en verleidelijke momenten?

Gevaarlijke momenten

Juist, je moet jezelf voorbereiden op momenten van zwakte. Ben je moe? Heb je een rotdag? Heb je last van veel stress? Voel je je niet lekker zitten in je vel? Voel je je depressief? Heb je slecht geslapen? Heb je grote medelijden met jezelf? Dat zijn allemaal zeer gevaarlijke momenten waar je toegeeft aan je zwakte. Je moet jezelf voorbereiden op zulke momenten: wat ga jij doen als je slecht geslapen hebt, een rotdag hebt en je jarige collega deelt slagroompunten uit? Heb je jezelf gewapend tegen zulke momenten? Heb je gezondere knabbels bij je om toch gezellig bij je collega´s te zijn of ga je voor de bijl? Heb je met jezelf afgesproken dat als er zulke moeilijke momenten zijn dat jij dan een week lang iedere dag een half uur extra actief gaat bewegen? Stel voor jezelf een actieplan op tijdens deze gevaarlijke momenten! Alles is goed, als je maar jezelf wapent tegen zulke gevaarlijke momenten, zodat je minder met spijt en schuldgevoelens hoeft te leven en meer geniet van het leven! Het zal je motivatie zeker weten ten goede komen!

Motivatie tips

Hier enkele afval motivatie tips:
  • Ga met een zeer vage kennis afvallen, samen sta je sterker en je motivatie is groter als je samen afvalt! Bovendien, doordat je hem of haar niet heel goed kent, zal je minder jullie afvalafspraken saboteren, iets wat je wel zou doen als je met een goede vriend of vriendin afvalt!
  • Beloon jezelf na iedere kleine stap die je gehaald hebt, hoe klein een stapje ook is, het is altijd een prestatie!
  • Zorg voor ruim voldoende nachtrust: als je moe bent heb je sneller last van zwakke en van gevaarlijke momenten, als je voldoende slaapt ben je beter bestand tegen verleidingen! Een regelmatig slaapritme ontwikkelen, ook tijdens het weekend, ben je beter bestand tegen momenten van zwakte.
  • Zorg dat je veel frisse lucht inademt en dat je veel in de frisse buitenlucht bent: het geeft je een frisse kijk op zaken, maar je denkt ook helderder waardoor je realistischer gedraagt!
  • Probeer een positieve levenshouding aan te nemen en lach zo veel als je kan!
  • Houd je afvaldoelen realistisch en haalbaar, hak je doel in vele kleinere stukjes die allen haalbaar zijn!
  • Schrijf je prestaties op in een boekje en houd het boekje bij je. Tijdens moeilijke momenten kan je altijd even kijken naar je behaalde vorderingen!
  • Zeg nooit tegen jezelf: “Ik kan het niet,” verander dat altijd in: ”Ik kan het!”
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te…
Gewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenGewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenVeel mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveer…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen in de zomerAfvallen in de zomerWist je dat de zomer de perfecte periode is om af te vallen? Afvallen in de zomer gaat bij veel mensen een stuk makkelij…

Helpt het drinken van citroensap mee aan afvallen?Helpt het drinken van citroensap mee aan afvallen?Volgens voorstanders kun je wel degelijk afvallen met citroensap of het volgen van een citroensapkuur, tegenstanders bew…
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.