Hoe voorkom je flauwvallen?

Hoe voorkom je flauwvallen? Flauwvallen (in medische termen heet het syncope) komt vrij veel voor, het meest bij tienermeisjes. Drieëndertig procent van de mensen (voornamelijk vrouwen) overkomt het ooit in het leven. Vaak is het een enorme schrik, maar meestal is er gelukkig niets ernstigs aan de hand. Over oorzaken van flauwvallen, de eerste tekenen en voorkomen van flauwvallen. In vroegere tijden vielen vrouwen geregeld flauw door te strak zittende korsetten en slechte gezondheidstoestanden. Misschien is dat de reden dat het lang geduurd heeft voordat de medische wereld het probleem flauwvallen serieus ging nemen.

Redenen voor flauwvallen

De reden voor flauwvallen is een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.
Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals:
  • een te lage bloeddruk
  • bloedarmoede
  • het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen.

Wanneer je bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt, moet je niet op eigen houtje gaan minderen. Ga naar de huisarts en bespreek het probleem daar. Daar kan eventueel de medicatie worden aangepast.

Flauwvallen, de eerste tekenen

Je voelt het flauwvallen in de meeste gevallen langzaam aankomen. Je voelt je wat minder lekker, geluiden lijken van verder weg te komen en je hoort een licht gezoem in je oren. Je zicht wordt langzaam minder en er verschijnen zwarte vlekken voor je ogen. Je wordt duizelig en vaak ook misselijk en uiteindelijk zak je steeds verder weg.

De mensen in je omgeving kunnen waarnemen dat je bleek wordt, niet meer reageert op hetgeen ze zeggen, overmatig gaat zweten en dat je ademhaling verandert.

Vaak flauwvallen

Wanneer je vaker flauw valt, weet je meestal in welke situaties dit het vaakst voorkomt. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij langdurig staan, honger, oververmoeidheid, hitte, het zien van bloed of door extreme emoties. Vaak speelt erfelijkheid in dit geval een rol.

Je kan in dit geval het best zorgen voor:
  • voldoende rust
  • geen vermageringsdiëten en op geregelde tijden iets eten
  • vermijden van alcohol en cafeïne
  • voldoende drinken
  • niet roken.

Bezoek in dit geval ook de huisarts voor nader onderzoek. Misschien is er een medische reden voor het flauwvallen zoals hartproblemen of suikerziekte.

Frequent flauwvallen kan je leven op een negatieve manier gaan beïnvloeden. De meeste ziekenhuizen nemen de klachten van patiënten die vaak flauwvallen wel degelijk serieus. In sommige ziekenhuizen zijn syncope poli's te vinden voor patiënten met klachten van kortdurend bewustzijnsverlies (Transient Loss Of Consciousness, TLOC).

Flauwvallen, hoe voorkom je dat?

  • Ga zitten wanneer je het flauwvallen voelt aankomen en span je bilspieren aan. Sla ook je benen over elkaar.
  • Blijft het gevoel aanhouden, laat dan je hoofd tussen je knieën zakken.
  • Wanneer je hierna nog steeds flauwval neigingen hebt, vraag dan aan iemand om zijn of haar hand boven op je achterhoofd te leggen. Probeer de hand met je hoofd weg te duwen. Door het drukgevoel op je hoofd wordt je meestal langzaam weer helderder.
  • Wanneer het gevoel nog niet wil verdwijnen kan je het beste plat op je rug gaan liggen met je benen omhoog.

Toch flauwgevallen?

Wanneer het je toch gebeurd is en je bent toch flauwgevallen, sta dan niet direct op maar blijf even liggen totdat je je weer wat beter voelt. Wanneer je te snel weer overeind komt loop je de kans om opnieuw flauw te vallen.

Wanneer je ziet dat iemand is flauwgevallen

Wanneer je ziet dat iemand is flauwgevallen zorg je eerst dat knellende kleding rond de hals wordt open gemaakt. Je zorgt voor voldoende frisse lucht. Zet een raam open, zorg dat er niet te veel mensen om heen staan en kantel het hoofd naar achter. Wanneer je iets weet van EHBO, kan je het slachtoffer in de stabiele zijligging leggen. Meestal is het slachtoffer na enkele seconden weer bij kennis. Gaat de situatie langer dan twee minuten duren, dan is er wat anders aan de hand. Schakel dan medische hulp in.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flauwvallen: oorzakenFlauwvallen: oorzakenFlauwvallen: dat is even schrikken voor de meeste mensen. Toch zijn de oorzaken van flauwvallen vaak onschuldig. Zo kun…
Vasovagale reactie door injectie of bloedVasovagale reactie door injectie of bloedDe meeste mensen voelen zich vrij ongemakkelijk wanneer ze een injectie krijgen of bij het zien van bloed. In sommige ge…
Vasovagale syncope: Flauwvallen na uitlokkende factorVasovagale syncope: Flauwvallen na uitlokkende factorEen vasovagale syncope (neurocardiogene syncope) is een veel voorkomende aandoening waarbij een patiënt flauwvalt omdat…
Bewusteloos vallen of flauwvallenBewusteloos vallen of flauwvallenBewusteloos vallen of flauwvallen is een toestand waarin men in een abnormale slaap geraakt. De oorzaken zijn altijd ter…

De zeven stadia van alcoholinnameDe zeven stadia van alcoholinnameAl in de tijd van de Romeinen maakte men verschil in de verschillende stadia van alcoholinname. In principe kan met dit…
Waarom je verstandskiezen laten trekken?Waarom je verstandskiezen laten trekken?Een groot deel van de verstandskiezen die doorkomen worden in Nederland en België getrokken. Dit is niet altijd nodig, m…
Bronnen en referenties
  • http://www.neurologiecontact.be/flauwvallen.htm
  • http://www.diakonessenhuis.nl/smartsite.dws?id=3659&ch=DEF&Section=2&Spec=924
Reactie

Andreas Vandeplassche, 28-08-2018
Ik ben Andreas ik ben 12 jaar en ik heb vaak het probleem dat ik mij heel flauw voel en dan even door mijn knieën zak en gewoon licht val en dan weer recht sta is dat normaal? som lijkt het zo normaal dat ik naar de zetel ga en mij laat vallen en dan weer op sta. Ik eet of drink niet te weinig en ik sport vaak, ik drink ook relatief veel maar toch val ik soms een soort van flauw. Ligt dat bv ook aan relatine? Of andere pilletjes tegen concentratiestoornis? Ik heb daarnet heel zwaar een soort van flauwgevallen gehad, ik zakte door mijn knieën en zag even niet, ik kreeg ook heel veel trillingen. toch omdat het bij mij zo vaak voorkwam wist ik het op een één of andere manier te voorkomen om flauw te vallen. Zullen jullie dit aub lezen en reageren aan wat het ligt. Grts andreas Reactie infoteur, 29-08-2018
Dit kan in een zeldzaam geval een bijwerking van de Relatine zijn. Het lijkt me zeer verstandig om bij deze klachten de huisarts te bezoeken.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.