Het geheugen: tien tips om het te optimaliseren

Het geheugen: tien tips om het te optimaliseren Elke dag spreek je honderden keren je geheugen aan. Toch laat nu juist dit stuk van je lichaam je soms in de steek. Bepaalde dingen kun je onmogelijk onthouden en andere zaken krijg je dan weer niet uit je hoofd. Hoe is dat toch mogelijk? Het geheugen is niet alleen belangrijk voor studenten, maar voor elk van ons. In een maatschappij waar Alzheimer steeds hardnekkiger toeslaat, is het de bedoeling dat we ons geheugen zo goed mogelijk gaan voeden en onderhouden. Uiteraard kun je het aftakelen niet helemaal tegengaan, maar je kunt het krimpen wel proberen uit te stellen. Alles heeft te maken met je manier van leven en je manier van zijn. Zowel je voedingsgewoonten als je vrijetijdsbestedingen kunnen heel belangrijk zijn voor je geheugen.

Voeding

Veel hangt af van je dagelijkse voeding. Het is zo dat je hersenen glucose nodig hebben om goed te functioneren. Daarom is het belangrijk om vezelrijk te eten. Deze voedingsproducten zitten namelijk vol koolhydraten en die zijn uiterst gezond. Je kunt je dag dus best beginnen met bruin of volkoren brood (en alle variaties die daartussen liggen) of muesli. Later op de dag kun je je koolhydraten aanvullen met nog meer brood, aardappelen en/of pasta. Ook lecithine is belangrijk voor de hersenen. Deze stof stimuleert het opslaan van informatie. Lecithine vind je vooral in eieren, sojabonen, lever, tarwekiemen en pinda's.

Vocht

Om een stof als glucose vanuit je voedsel in je bloed te krijgen, moet je voldoende drinken. Het dorstgevoel neemt normaal gezien af met de jaren, maar het is en blijft belangrijk om voldoende te drinken. Uiteraard is water het gezondst, maar ook thee, koffie, fruitsap, soep,... tellen mee. Het is zo dat dokters voorstellen om 1 cl per opgenomen calorie te drinken. Weet je van jezelf dat je onvoldoende drinkt? Zet dan zeker water bij je als je aan het werk bent. Neem misschien ook kleine flesjes want meestal drink je dan meer.

Fantasie en emotie

Het is belangrijk dat je altijd een beeld vormt bij dingen je je wil herinneren. Bij sommige gegevens is dat helemaal niet zo moeilijk, bij andere moet je jezelf dan weer gaan inspannen. Toch is dit belangrijk om de situatie later terug te kunnen oproepen. Het is een pak makkelijker om dingen te onthouden als je er ook een soort 'prent' in je hoofd van maakt. Als je je er iets kan bij voorstellen, kan je sneller terug iets oprakelen. Emoties kunnen hier ook belangrijk bij zijn. Als je bijvoorbeeld ergens verdriet of extreme blijdschap aan koppelt, zul je je de feiten ook veel vlugger kunnen herinneren.

Herhaling

Dingen die je systematisch gaat herhalen, zul je makkelijker terug kunnen oproepen. Iedere keer als dezelfde info je aandacht krijgt, zullen die gegevens zich beter verankeren in je geheugen. Uiteraard zul je dan ook niet zo lang hoeven te graven om de info terug aan de oppervlakte te krijgen. Herhaling is dus niet alleen belangrijk in je studententijd, maar ook voor de rest van je leven.

Associëren

Door dingen aan elkaar te linken kun je alles beter onthouden. Probeer verbanden te leggen en vlecht de verschillende aspecten tot één verhaal. Zo zal het achteraf ook makkelijker zijn om alles terug te halen. Denk hierbij vooral ook aan je zintuigen. Door een smaak of geur aan iets te koppelen, zul je bij diezelfde geur of smaak vaak sneller een associatie maken.

Slaap

Terwijl je rust, worden de gegevens van overdag verankerd in je geheugen. Het is dus van cruciaal belang dat je voldoende slaapt. Voor de meeste mensen is dat een zevental uur per nacht, maar dat kan ook meer of minder zijn. Dat hangt van persoon tot persoon af. Je weet zelf wel dat je heel wat vergeetachtiger bent wanneer je niet fris bent.

Selecteren

Alles onthouden is onmogelijk. Daarom is het belangrijk dat we een selectie maken. Zo kun je de overbodige dingen proberen uit je geheugen te wissen waardoor er meer plaats vrijkomt voor dingen die jij belangrijk vindt. Alle bijkomstige zaken moeten dus gefilterd worden zodat je enkel het relevantie overhoudt.

Breinbrekers

Je moet je eigen geheugen steeds blijven uitdagen. Hoe minder je hoeft na te denken, hoe minder je dat effectief ook gaat doen. Het is heel wenselijk om af en toe een opleiding te volgen of om je verder bij te scholen. Krijg je die kansen niet of zie je dat helemaal niet zitten, speel dan regelmatig een spelletje of vul een kruiswoordraadsel in. Mediteren kan hier ook een handig hulpmiddel zijn. Door deze vorm van tot rust komen kun je je concentratie oefenen.

Sport

Wanneer je te weinig beweegt, loop je het risico dat je aders gaan dichtslibben. Daardoor kan het bloed in je lijf niet meer zo makkelijk naar het hoofd gestuwd worden. Dit kan nefast zijn voor de werking van je geheugen. Als je zuurstof in je hersenen wil krijgen, moet er een goede bloedcirculatie zijn. Het is dus van essentieel belang om af en toe aan sport te doen. Dat hoeft niet altijd even intensief te zijn, een korte wandeling kan ook al wonderen doen.

Doktersbezoek

Geheugenproblemen kunnen plots opduiken, maar sluipen soms zowaar in je leven. Als je de oorzaak niet kent, ga dan naar een dokter. Zowel schildklierproblemen,stress, angsten als psychische problemen kunnen aan de grond van je klachten liggen. Het is dan ook belangrijk dat er een juiste diagnose wordt gesteld.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geheugen: onthouden en gezonde voedingGeheugen: onthouden en gezonde voedingVoeding heeft een grote invloed op het functioneren van je geheugen. Door bepaalde producten te eten verhoog je je conce…
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Het geheugen, werking en verbeteringGeheugen is de eigenschap informatie te kunnen opslaan. Van de kwaliteit en van het geheugen en de techniek het maximaal…
Windows, het virtuele geheugen van je pc optimaliserenWindows, het virtuele geheugen van je pc optimaliserenAls je de werking van de pc wilt versnellen is ook belangrijk om te weten hoe je het virtueel geheugen optimaal kunt ins…

Harde ontlasting voorkomen: do's en don'tsHarde ontlasting voorkomen: do's en don'tsWanneer je last hebt van harde ontlasting kan dat je dagelijks leven danig in de war schoppen. Je maakt je continu zorge…
Huismiddeltjes bij hoesten en keelpijnHuismiddeltjes bij hoesten en keelpijnIn de winter heeft vrijwel iedereen wel een keer last van hoesten of keelpijn. Vooral hoesten is een irritante klacht, w…
Bronnen en referenties
  • Artikel uit 'Juf'
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.