Melatonine; voedingssupplement en slaapmiddel

Melatonine; voedingssupplement en slaapmiddel Melatonine is een lichaamseigen stof en het is tevens een hormoon. Deze stof wordt door ons zelf aangemaakt in de pijnappelklier. Mensen die lijden aan slapeloosheid kunnen melatonine voorgeschreven krijgen. Het is geregistreerd als voedingssupplement en is in een lage dosis vrij te koop bij drogist en apotheek. Soms wordt melatonine ook voorgeschreven om de gevolgen van een jetlag te verminderen. Het inslapen kan soms lastig zijn en dan is melatonine een uitstekend hulpmiddel.

Melatonine

Melatonine wordt beschouwd als een voedingssupplement omdat het een stof is die we zelf aanmaken in de pijnappelklier uit serotonine. Soms is de aanmaak van serotonine wat verstoord en dan kan dit middel een hulpmiddel zijn om toch lekker te slapen. Melatonine is vrij verkrijgbaar in een lichte dosis en valt daarom in de categorie zelfzorg medicijnen.

Melatonine als slaapmiddel

Melatonine wordt vooral gebruikt om het slapen te bevorderen. Bepaalde groepen mensen zullen extra baat hebben bij het innemen van melatonine. Dit zijn o.a.:
  • Mensen die in ploegendienst werken
  • Mensen die regelmatig lange vluchten moeten maken
  • Kinderen die door hyperactiviteit, of door bepaalde medicijnen niet goed kunnen inslapen
  • Kinderen met slaapstoornissen door leerproblemen
  • Ouderen boven 55 jaar
  • Mensen die slaapmedicatie willen afbouwen
  • Mensen die een antioxidant willen gebruiken
  • Mensen die hun afweersysteem willen versterken

Jetlag

Voor mensen die lange vluchten moeten maken kan het bio ritme gemakkelijk verstoren. Je hebt te maken met een tijdsverschil en je bent gewoon moe. Soms ben je na een lange vlucht enige dagen in alle vroegte al wakker of lukt het je niet om in te slapen. In zulke situaties kan het handig zijn om melatonine te gebruiken tot je weer terug bent in het ritme.

Melatonine voor ouderen

Melatonine is een hormoon en heeft iets te maken met onze biologische klok. In 1993 werd ontdekt dat er een mogelijkheid bestaat om op een natuurlijke wijze het slapen te ondersteunen door middel van het toedienen van melatonine. Het helpt bij het reguleren van het dag- en nachtritme. Oudere mensen maken minder melatonine aan. Het inslapen maar ook het goed doorslapen kan hierdoor lastiger worden. Tijdens het slapen verlaagt de lichaamstemperatuur. Ouderen kunnen problemen krijgen met de regulering van deze temperatuur. De kwaliteit van het slapen kan verbeterd worden door het innemen van melatonine. Ook kan het vertragend werken op het verouderingsproces. Er wordt onderzoek gedaan naar de bescherming die melatonine biedt tegen het ontstaan van kanker.

Inname van het voedingssupplement voor het slapen gaan

Melatonine kan men innemen enige tijd voor het slapen gaan. Laat het middel langzaam smelten op de tong.
  • Melatonine wordt verstrekt in de vorm van tabletten. Men neemt het tablet in één of twee uur voor het naar bed gaan. Het beste kan men het middel innemen met iets te eten erbij.
  • Bij kinderen een half uur vóór het slapen gaan
  • Bij jetlag vóór het slapen gaan op de dag van aankomst op de lokale tijd
  • Laat het tablet smelten onder de tong

Stoppen met melatonine

Als men het middel gebruikt om het slapen te bevorderen dan is het verstandig om het niet langer dan 13 weken te gebruiken of zo lang de arts het middel heeft voorgeschreven. Bij een jetlag is het verstandig om overleg te plegen met de arts. Men kan met dit middel altijd stoppen. Het is n.l. geen slaapmiddel maar een lichaamseigen stof. Bij langdurig gebruik kan er enige sufheid ontstaan.

Verhouding tussen voedingssupplement en andere geneesmiddelen

Er zijn geen wisselwerkingen met andere geneesmiddelen bekend. Zwangere vrouwen kunnen het best in overleg treden met de arts. Bij borstvoeding is het beter dit middel te weren. Mensen die reumatische aandoeningen hebben dienen in overleg met de arts te bepalen of ze melatonine kunnen gebruiken. Wel dient men erop te letten dat bijv. alcohol de werking van melatonine vermindert. Bij gebruik van melatonine zal men over het algemeen gewoon kunnen autorijden.

Bijwerkingen van melatonine

Over het algemeen zal het gebruik van melatonine geen bijwerkingen geven. In uitzonderlijke gevallen echter kan er sprake zijn van:.
  • Hoofdpijn, duizeligheid
  • Huiduitslag
  • Buikpijn en verstopping
  • Droge mond
  • Gewichtstoename

Circadin als medicijn

Melatonine is als medicijn op recept verkrijgbaar onder de naam Circadin. Dit bevat 2 mg. melatonine. Vaak wordt dit door artsen voorgeschreven aan mensen van 55 jaar en ouder die slaapproblemen hebben. Maar het is ook zonder recept verkrijgbaar als voedingssupplement en bevat dan slechts 0,3 tot 0,5 mg. Er zijn dan verschillende namen. Het spreekt vanzelf dat de werking van het middel bij lagere hoeveelheid ook minder sterk zal zijn.

Het immuunsysteem

Er zijn aanwijzingen dat melatonine anti-oxiderende eigenschappen bezit die ons DNA beschermen. Ook zou het bescherming tegen kanker bieden. Onderzoek in Spanje heeft aangetoond dat bewegen samen met het gebruik van melatonine de ziekte van Alzheimer kan vertragen. Nader onderzoek is hier noodzakelijk doch de berichtgeving is hoopvol. Ook zijn onderzoekers van mening dat het toedienen melatonine goede resultaten toont heeft bij de behandeling bij kanker. Zo is vastgesteld dat mensen die borstkanker of prostaatkanker hebben minder melatonine in hun bloed hebben. Daarom kan extra melatonine worden gegeven tijdens de chemotherapie.

Radar tv-programma 10 oktober 2016

In het tv-programma Radar werd op 10 oktober 2016 aandacht besteed aan het voedingssupplement melatonine. Er werd vermeld dat het middel regelmatig in een te hoge dosis wordt ingenomen. Mensen gaan soms zelfstandig verhogen tot een dosis van 10 mg. Het spreekt voor zich dat dit niet door artsen wordt ondersteund. Tevens werd vermeld dat mensen een ander tijdstip kennen waarop het lichaam zelf melatonine aan maakt. Dit kan men door een arts laten onderzoeken en in sommige gevallen dient men dan de melatonine niet één maar zelfs wel vijf uur voor het slapen gaan in te nemen. Er was tevens kritiek op de bijsluiter.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melatonine (Circadin), tegen slapeloosheid en jetlagMelatonine (Circadin), tegen slapeloosheid en jetlagOver Melatonine is al veel geschreven. Het is een van de veiligste stoffen die er bestaan en onderzoeken hebben aangetoo…
Melatonine - Het slaaphormoonMelatonine is een hormoon (signaalstof) dat door het menselijk lichaam in de epifyse (pijnappelklier) wordt aangemaakt u…
Goed slapen met melatonineGoed slapen met melatonineMelatonine wordt beschouwd als het menselijk slaaphormoon. Het hormoon komt vrij in het lichaam zodra het donker wordt.…
Wat is melatonine?Melatonine is een stof die een belangrijke rol speelt in het slaap- en waakritme van een mens. Melatonine wordt al door…

Nachtmerries voorkomenNachtmerries voorkomenEen nachtmerrie kan omschreven worden als een beangstigende of enge droom, die zowel bij kinderen als volwassen voor kan…
Menswaardig sterven: euthanasieMenswaardig sterven: euthanasieIn Nederland, België en een beperkt aantal regio’s van de VS is het mogelijk om euthanasie uit te laten voeren om zo het…
Bronnen en referenties
  • Nu.nl
  • Levensverlening.pillie.willie.nl
  • Melatonine, de apotheek
  • Radar t.v. programma 10 okt. 2016
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 04-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.