Mentaal in topconditie!

Mentaal in topconditie! Een gezonde voeding, voldoende beweging en een goede nachtrust zijn evidente basisvoorwaarden voor een goede fysieke conditie. Even belangrijk voor ons welzijn is evenwel een goede mentale conditie. Je weet nooit wat het leven voor jou in petto heeft, dus is het goed je morele reserves voortdurend te bewaken. Wanneer je mentaal uitgeput raakt, liggen depressies en mogelijk zelfs een burn-out op de loer. Door een aantal simpele vuistregels in acht te nemen, kan je ervoor zorgen dat je mentale energie op peil blijft.

Zorg voor een compensatie van geleden pijn op emotioneel gebied

Wanneer je een emotionele opdoffer te verwerken krijgt, verlies je behoorlijk wat energie. Deze wordt niet opnieuw aangevuld door in je bed te kruipen of overeind te krabbelen en weer door te gaan. Als je iets verliest dat je dierbaar was, moet je ervoor zorgen dat er iets in de plaats komt waarvan je evenzeer kan genieten. Word je bijvoorbeeld op professioneel gebied op non-actief gezet, stort je dan in een hobby die je net zoveel voldoening geeft.

Omring je met schoonheid

Schoonheid stimuleert van nature de gelukshormonen en zorgt ervoor dat we ons prettig voelen. De hormonen ontspannen onze spieren, verzachten lichamelijke pijn en bewerkstelligen dat zorgen naar de achtergrond worden gedreven. Een mooie bloem of plant in huis, een prachtig uitzicht op de natuur, een mooi plaatje als screensaver, je favoriete muziek in de wagen. Het zijn allemaal kleine dingen die je batterijen moeiteloos opladen.

Wees trouw aan je ware zelf

Laat je niet te veel leiden door verwachtingen van de buitenwereld, maar richt je focus op je eigen moraal. Een rolletje spelen vraagt behoorlijk wat energie, die je beter kan gebruiken om je eigen dromen waar te maken. Een job die volledig bij je past, put je niet uit maar geeft je kracht, voldoening en zelfvertrouwen. Als je voelt dat het op je werk niet lekker loopt, doe er dan wat aan.

Beperk energielekken

Een emmer vol gaten krijg je niet gauw gevuld. Het komt er dus op aan het aantal lekken in je mentale energiereservoir te beperken. Negatieve gedachten en emoties zijn de grote boosdoener. Irritatie, verzet, (irrationele) angst, verdriet en jaloezie kunnen teruggedrongen worden met behulp van mindfullness, EFT (Emotional Freedom Techniques) of een goed gesprek. Daarnaast zijn er ook de kleinere lekjes die makkelijk te dichten zijn, maar vaak over het hoofd worden gezien. Een opgeruimd huis bespaart je nutteloos zoekwerk en bijhorende irritatie. Een overvolle agenda geeft je misschien het gevoel dat je belangrijk bent, maar je wordt er behoorlijk gek van. Een open, flexibele agenda daarentegen geeft je een gevoel van rust en vrijheid. Een huis vol vrienden is gezellig, maar er is niets zo comfortabel als regelmatig eens lekker je zin doen en met niemand rekening hoeven te houden.

Oefen je ‘veranderingsspieren’

De mens is een gewoontedier, drinkt zijn koffie altijd op dezelfde manier, draagt jarenlang hetzelfde kapsel, heeft zijn vast stamcafé. Dat is makkelijk en voelt veilig aan. Maar wat je niet oefent, verleer je. Om na een zware periode in je leven verder te kunnen gaan, moet je vaak belangrijke veranderingen aanbrengen. Verkeren je ‘veranderingsspieren’ in een zwakke conditie, dan zullen ingrijpende veranderingen je beangstigen en bijgevolg uitputten. Om positief te kunnen omgaan met verandering kan je best af en toe oefenen door voortdurend kleine veranderingen in je dagelijks leven door te voeren. Kijk eens een avondje geen TV, neem een keer een andere weg naar je werk, probeer een sport die je nog nooit beoefend hebt. Het wakkert je creativiteit aan, je bent minder snel overrompeld wanneer je in een onverwachte situatie terechtkomt, je durft meer uitdagingen aan. Kortom, je mentale conditie gaat erop vooruit.
© 2013 - 2024 Erika1973, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Burnout behandelen: behandeling tegen burnoutBurnout behandelen: behandeling tegen burnoutOnderzoek naar de behandeling tegen burnout wordt (nog steeds) gedomineerd door preventieve hulpprogramma´s tegen burnou…
Voorspelling burnout: risicofactorenVoorspelling burnout: risicofactorenVeeleisende aspecten op het werk leiden tot een constante overbelasting en op lange termijn tot overspannenheid, chronis…
Een burnout, wat is het?Iedereen maakt het wel eens mee, te veel werk op je nemen, te veel stress om je heen en niet lekker in je vel zitten. Wa…
Burnout herkennen, wat zijn de eerste burnoutverschijnselen?Burnout herkennen, wat zijn de eerste burnoutverschijnselen?Burnout herkennen is lastig. Veel mensen hebben geen zin om naar het werk te gaan. Ze voelen zich moe en uitgeput. Alles…

Geluidsoverlast en problemen met gezondheidGeluidsoverlast en problemen met gezondheidGeluidsoverlast is een van de meest ernstige hinderingen in de samenleving. Die overlast kan op allerlei manieren plaats…
Slaap: Rustgevende activiteiten voor het slapen gaanSlaap: Rustgevende activiteiten voor het slapen gaanAls je moeite hebt om in slaap te komen of je hebt een ander slaapprobleem, dan kunnen bepaalde activiteiten voor het sl…
Bronnen en referenties
  • Pep jezelf op ! van Gael Lindenfield
Erika1973 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.