Talkpoeder, goed voor de huid bij zweet, jeuk en kwalen

Talkpoeder, goed voor de huid bij zweet, jeuk en kwalen Iedere ouder doet het standaard. Na het verschonen van de kleine worden de billetjes bepoederd, zodat een en ander weer proper en netjes is. Het geeft de huid enige verkoeling, waarnaast de invloed van bacteriën wordt beperkt. De huid voelt aangenamer aan en daarom wordt het volop gebruikt bij de baby. Ook voor meerdere aandoeningen aan de huid kan het voor de ouder wordende persoon uitermate geschikt zijn. Waartoe kan de gunstige werking van talkpoeder worden gebruikt?

Talkpoeder


Werking van het middel en jeuk

De combinatie van iets vocht met talk op de huid werkt direct verkoelend. Het werkt anti-bacterieel en anti-schimmel, waardoor huidkwalen niet of minder tot ontwikkeling kunnen komen. Omdat de huid wordt verkoeld heeft het een positieve werking op jeuk en kan dus goed worden toegepast bij een schilferende geïrriteerde huid. (Let wel, indien de huid blaasjes heeft dan kun je op die plek beter zinkzalf toepassen, omdat het een vocht-indampend effect heeft als ook jeuk afneemt). Wat voor aandoeningen kun je zoal aanpakken door talkpoeder dagelijks en rijkelijk te gebruiken?

Schurende benen

Doet de vrouw een kort rokje aan dan is een veel voorkomend probleem: het tegen elkaar schuren van de benen. Dit kan worden veroorzaakt door X-benen, dikke benen of door een iets zwetende huid. De huid wordt overmatig gestimuleerd, waarbij de benen ietsjes aan elkaar blijven plakken door zweet of speelt de huid op door continue wrijving. Om de relatieve glijdbaarheid te verhogen (deels wegnemen invloed zweet) kan talkpoeder ter plaatse op de huid worden gedaan. De huid voelt minder warm aan en de benen kunnen gemakkelijker langs elkaar bewegen, waardoor problemen met de huid minder snel voordoen.

Verkoeling van huid en lichaam

Talkpoeder heeft een belangrijke eigenschap om verkoeling te geven. Je merkt het als je het lichaam na de douche bepoedert, waardoor directe verkoeling ontstaat. Door een droge huid te bepoederen (gehele lichaam onder de kleren) wordt je huid iets gekoeld en ruik je lekker. Begin je iets te zweten, omdat je het warm hebt dan treedt eveneens directe verkoeling op. Dit omdat natte talk warmte onttrekt. Het betekent dat de intensiteit van zweten wordt beperkt, waardoor je sneller weer een aangename lichaamstemperatuur en -gevoel hebt.

Verhelpen van zweet

Personen die veel zweten, stinken of rieken ook vaak. De ene persoon zweet simpelweg meer als de ander, zeker als het een groot lichaam betreft. Na een dag zweten kan diegene behoorlijk ernaar rieken. Om de invloed daarvan te beperken kan men het middel goed gebruiken. Zeker het bepoederen van de belangrijkste zweetgeur veroorzakende plekken doet wonderen. Zorg er ook voor dat bij jou de invloed van zweet en geuren wordt verminderd door een deel of je gehele lichaam met kalk te bepoederen.

Stinkende voeten

Speciale aandacht moet aan stinkende zweetvoeten worden gegeven. Een vochtige warme omgeving is de ultieme broedplaats voor schimmels en bacteriën, waardoor de intense geur kan ontstaan. Ook kalknagels en aanslag kan erdoor worden veroorzaakt. Een slechte hygiëne verslechtert de aandoening continu, waardoor een klein probleem grote vormen kan aannemen. Om de invloed daarvan te beperken moet je de voeten ’s ochtends bepoederen. Doe dat eveneens aan de binnenkant van je schoeisel. Op die manier creëer je een verkoelende, schimmelvermijdende omgeving, waardoor de voeten minder tot niet gaan rieken. Vaak is het juist voor de omgeving een verademing dat je juist fris ruikende voeten hebt.

Welk type talkpoeder kun je het beste gebruiken?

Gebruik je talkpoeder preventief dan kun je meerdere kwalen tegengaan. Het bant jeuk, geïrriteerde huid, zweetoverlast en dergelijke grotendeels uit. Strikt genomen zal iedere talkpoeder gunstig werken, echter heb je een gevoelige huid dan kan babypoeder mogelijk beter zijn. Daarnaast kun je letten op talk, welke speciale desinfecterende elementen bevat om beter resultaat te bereiken. Combineer het daarbij met een speciale geur, zodat je de complete dag heerlijk ruikt. Doe je voordeel door talk te gebruiken, zodat je lichaamsklachten en geuren kunt verminderen.

Bijwerkingen van talkpoeder

Naast het feit dat talkpoeder vele positieve aspecten heeft, heeft het product (net als praktisch alle andere producten) bijwerkingen. Het kan potentieel tot vergiftiging leiden, indien een baby het inademt. Daarnaast wordt gesteld dat er een verhoogd risico is op eierstokkanker (1). Het is dus altijd aan te bevelen om dit product alleen voor de huid te gebruiken en dat inademing of inname moet worden vermeden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen zweetvoeten? Nu zweetvoeten verhelpenWat te doen tegen zweetvoeten? Veel mensen hebben behoorlijk veel last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is da…
Warmte-uitslag: behandelen warmte-uitslag op rug en borstWarmte-uitslag: behandelen warmte-uitslag op rug en borstWarmte-uitslag, ook wel miliaria genoemd, is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeborenen, maar oudere kinderen en vo…
Schurende bovenbenen: hoe te verhelpen?Het is heerlijk weer, je doet je nieuwe jurkje aan en dan voel je het na een tijdje: je bovenburen schuren tegen elkaar.…
Zweetvoeten, kom je er vanaf?Zweetvoeten, kom je er vanaf?We kennen allemaal wel iemand die absoluut zijn of haar schoenen niet uit moet trekken in gezelschap. Zweetvoeten, het k…

Krijg je brede heupen van de pil? Menstruatie en hormonenKrijg je brede heupen van de pil? Menstruatie en hormonenDe pil innemen is voor de vrouw vanaf de tiener jaren tot de overgang een dagelijks gebruik. Het zorgt ervoor dat de per…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Talk_(mineraal)
  • (1) http://www.wikisailor.com/bijwerkingen-van-talk-in-de-talkpoeder.html aanvulling 16-5-2017
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.