Hoe verwijder je hoofdluizen?

Als je hoofdluizen hebt, dan wil je daar graag zo snel mogelijk vanaf! Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar ze zijn vooral erg lastig. De beten van hoofdluizen gaan veelal gepaard met een enorme jeuk. Daarbij vermenigvuldigen zij zich in rap tempo en verspreiden zij zich makkelijk. Dat wil je graag voorkomen. Hoe pak je dat aan? Hoe verwijder je hoofdluizen?

Wat zijn hoofdluizen?

Een hoofdluis is een klein insect, niet groter dan enkele millimeters. De hoofdluis behoort tot de parasieten, wat betekent dat het niet kan overleven zonder een donor: de mens! Zonder donor kan de hoofdluis maximaal 55 uur in leven blijven. De hoofdluis leeft dus van het bloed van mensen. Door de mens te prikken, verschaft hij zich toegang tot het bloed. Bij het prikken wordt door de hoofdluis wat speeksel afgescheiden, wat er voor zorgt dat het bloed minder snel stolt. Omdat het speeksel bij mensen een allergische reactie oproept, ontstaat een jeukerig gevoel. De hoofdluis is blauwgrijs van kleur, maar heeft de hoofdluis bloed gedronken, dan verkleurt hij naar een roodbruine kleur.

Een vrouwtjes hoofdluis legt tot wel 9 eitjes, zogeheten neten, per etmaal. Deze neten worden vastgeplakt aan haren, dicht tegen de hoofdhuid aan. Na 6 tot 9 dagen komen de larven uit de neten. Binnen maximaal 10 dagen zijn ook deze larven volwassen en in staat om zelf weer eitjes te leggen. Het gevaar voor een uitbraak ligt op de loer. De jeuk na een luizenbeet treedt niet direct op, maar soms na enkele dagen of zelfs weken. De jeuk is wel in veel gevallen het eerste signaal dat door de mens wordt opgepikt, dat er iets niet pluis is. In de periode hiervoor hebben de luizen zich al kunnen vermenigvuldigen en verspreiden, zonder dat zij hierbij zijn opgemerkt!

Neten en luizen

Bij het verwijderen van hoofdluizen dient een onderscheid te worden gemaakt tussen het verwijderen van de eitjes, oftewel de neten en natuurlijk de hoofdluizen zelf. Om het grondig aan te pakken, moeten beiden worden verwijderd.

Neten

De neten zijn makkelijk te vinden. Het zijn witte eitjes, ovaal van vorm en niet groter dan één millimeter. Ze zitten vastgeplakt aan de haren en bevinden zich veelal achter de oren of in de nek. Jonge neten bevinden zich vlak tegen de hoofdhuid aan. Oudere neten, waaruit de larve vrijwel zeker uit is gekropen, groeien uiteindelijk met de haar mee van de hoofdhuid af. Op basis van de wetenschap dat een larve na maximaal 9 dagen uit de neet is gekropen, kan worden geconcludeerd dat een neet die zich op 2,5 centimeter van de hoofdhuid bevindt zeker leeg is.

Luizen

De luizen zijn minder gefixeerd op één plek op het hoofd. Zij bevinden zich in het haar. Je vindt ze eigenlijk alleen maar door met een luizen- of netenkam door het haar te gaan. En zelfs dan kan de luis zich nog goed verstoppen.

Hoe verwijder je hoofdluizen?

In feite zijn er twee methoden om hoofdluizen te verwijderen:
  1. Kammen: twee weken lang dagelijks kammen met een speciale kam volgens een methodiek
  2. Anti-luizenmiddel: gebruiken van een stof in combinatie met kammen

Het kammen volgens een methodiek, de zogeheten ‘zeker-weten-kammethode’ werkt het beste en wordt ook veelal aangeraden! Voor het beste resultaat kun je dit het beste laten doen en niet bij je zelf toepassen. Kies je toch voor anti-luizenmiddelen, wees dan bewust van de stoffen die in het middel zitten. Die zijn niet voor iedereen geschikt. Zeker bij zwangerschap dien je uit te kijken!

Zeker-weten-kammethode

Wil je zeker weten dat je hoofdluizen hebt, dan kan met ‘zeker-weten-kammethode’ worden gezocht naar bevestiging. Dezelfde methode wordt ook gebruikt om ze te verwijderen. Bij het kammen wordt beruik gemaakt van een netenkam. Bij deze kam staan de tanden bijzonder dicht tegen elkaar; dichter bij elkaar dan bij een luizenkam en zeker dichter bij elkaar dan bij een reguliere kam. Met de netenkam pak je dus ook gelijk de luizen aan! Ga als volgt te werk:
  1. Was de haren van de persoon met luizen, spoel de shampoo uit en doe crèmespoeling in het haar. De crèmespoeling spoel je niet uit! Dit vergemakkelijkt namelijk het kammen van het haar, zeker bij langer en krullend haar;
  2. Kam het haar met een gewone kam totdat alle knopen en klitten eruit zijn;
  3. Houdt het hoofd van de persoon met luizen nu boven een wasbak en begin met het kammen van het haar met de netenkam:
  4. Begin met kammen aan de ene zijde van het hoofd bij het oor: kam van achteren naar voren en houdt de kam strak tegen de hoofdhuid aan. Werk op deze wijze, stukje bij beetje, achter het hoofd langs naar het andere oor;
  5. Veeg zeer regelmatig de kam af aan een stuk wit keukenpapier of papieren zakdoek. Je kunt op de witte achtergrond direct goed zien of er luizen achter blijven;
  6. Spoel na het kammen de crèmespoeling uit het haar;
  7. Laat de persoon nu rechtop zitten en kam het natte haar met een normale kam achterover;
  8. Kam nogmaals het haar, maar nu met de neten- of luizenkam. Net als de vorige kambeurt werk je stukje bij beetje en van oor naar oor. Veeg ook nu de kam regelmatig af aan het papier.

De kans is groot dat wanneer iemand in een gezin hoofdluizen heeft, dat zij ook zijn overgelopen naar andere gezinsleden. Controleer dus iedereen binnen het gezin op hoofdluizen. Zeker bij schoolgaande kinderen is de kans op besmetting zeer groot. Blijf deze controle met de netenkam dan ook dagelijks herhalen, zeker voor een periode van twee weken. Hoofdluizen leggen de eitjes in de nacht. Door de ‘zeker-weten-kammethode’ in de avond, voor het naar bed gaan bijvoorbeeld, toe te passen, worden veel luizen verwijderd. Daarmee wordt voorkomen dat er weer nieuwe eitjes worden gelegd in de nacht.

Anti-luizenmiddel

Er zijn meerdere anti-luizenmiddelen beschikbaar op de markt, zoals malathion, permetrine en dimeticon. Bij zwangerschap of in geval van het geven van borstvoeding is het gebruiken van anti-luizenmiddelen niet toegestaan. Ook kinderen jonger dan 6 maanden moeten weg blijven van dergelijke middelen. Dimeticon is wel toegestaan in deze situaties. Bij twijfel kun je het beste professioneel advies inwinnen, zoals bij de apotheek.

Het toepassen van anti-luizenmiddelen moet veelal minimaal één keer worden herhaald. De twee beurten worden met tussenpoos van één week uitgevoerd. Ook bij het gebruiken van de anti-luizenmiddelen dient alsnog te worden gekamd met een luizen- of netenkam. Je kunt dan ook hier het beste de besproken ‘zeker-weten-kammethode’ gebruiken.

Tips and Tricks bij het verwijderen van hoofdluizen

  • Maak je gebruik van sommige anti-luizenmiddelen, zoals malathion, dan kun je gedurende de behandelperiode niet zwemmen, omdat het chloor in het zwembadwater de werking van de stof uitschakelt.
  • Er wordt wel gedacht dan mensen met hoofdluizen vies zijn. Hoofdluizen houden juist van frisgewassen hoofden, dus het heeft niets met viezigheid te maken.
  • Ondanks dat je anti-luizenmiddel gebruikt, is een besmetting daarna niet uitgesloten. De middelen bestrijden de reeds aanwezige luizen, maar nieuwe luizen kunnen zo weer overstappen.
  • Een hoofdluis kan niet in leven blijven zonder zijn donor: de mens. De hoofdluis blijft bij kamertemperatuur nog twee dagen (maximaal 55 uur) in leven. Houdt hier rekening mee, ze kunnen dus ook nog op kussens, in kleding, beddengoed, gordijnen, mutsen en shawls, etc. zitten. Een neet kan bij kamertemperatuur nog iets langer in leven blijven, te weten maximaal 6 dagen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenManieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenDe hoofdluis is een insect die vaak basisscholen teistert. Elk jaar hoor je wel berichten in de omgeving dat de hoofdlui…
Goedkope manieren om hoofdluis te bestrijden en te voorkomenGoedkope manieren om hoofdluis te bestrijden en te voorkomenHoofdluis is een veel voorkomend probleem dat vaak bij kinderen op de basisschool voor komt. Kinderen waarbij bekend is…
Hoofdluis - niet zo erg als het lijktHoofdluis - niet zo erg als het lijktJe zoon of dochter komt thuis van school en heeft een briefje bij zich waarop staat dat zij/hij hoofdluis heeft. Je gaat…
Boekrecensie: Hoofdluis (uit de reeks Kleine beestjes)recensieBoekrecensie: Hoofdluis (uit de reeks Kleine beestjes)In het boek lees je alles over de hoofdluis. Waarom zijn hoofdluizen zo speciaal, hoe worden ze geboren en wat eten ze?…

Werkdruk en vakantiestress, hoe kun je onwel zijn voorkomen?Werkdruk en vakantiestress, hoe kun je onwel zijn voorkomen?De vakantie is voor ieder persoon het aangewezen moment om lekker tot ontspanning te komen, door lichaam en geest aan te…
Slecht slapen: wat kan ik eraan doen?Slecht slapen: wat kan ik eraan doen?Slecht kunnen slapen. Veel mensen hebben er last van. Maar wat kun je eraan doen? Hier een aantal praktische tips voor m…
Bronnen en referenties
  • Apotheek.nl
  • Wikipedia.nl
Reactie

Lutsin Meer, 09-05-2015
Hoi,
Ik heb al veel dagen last van jeuk, en soms kijk ik in de spiegel en zie ik kleine, zwarte beestjes (lijken op mugjes) rondlopen in mijn haar. Ik kan wel gewoon met mijn borstel de beestjes eruithalen en als ik mijn haar was komen er ook beestjes uit, dus het lijken mij geen luizen aangezien ik ze er makkelijk uit krijg. Hebt u een idee wat ik hier aan kan doen? Reactie infoteur, 15-05-2015
Heel vervelend. Het lijkt mij verstandig eerst uit te zoeken, welke beestjes het zijn, alvorens na te denken over een strategie om de beestjes te elimineren. Afgaande op de beschrijving, kunnen het weldegelijk luizen zijn, of wellicht vlooien. Zeker als je huisdieren hebt, is deze tijd van het jaar een periode waar de kans op deze insecten groter is. In beide gevallen kun je op bijvoorbeeld www.huidinfo.nl meer lezen over de aanpak van deze plagen. Kom je er niet uit, dan raad ik je aan de huisarts of apotheek even op te zoeken. Sterkte

Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.