Slaapdieet - Polyfasisch slapen

Slaapdieet - Polyfasisch slapen Polyfasisch slapen is een slaapdieet waarbij men minder slaap per dag nodig heeft dan gebruikelijk is. Het is een manier om jezelf te trainen om minder slaap nodig te hebben. Uiteindelijk is het mogelijk om de dagen vrij gemakkelijk door te komen met slechts 2 uur slaap. Lees alles over dit polyfasisch slapen in dit artikel.

Minder slaap nodig, polyfasisch slapen

De naam zegt het al, polyfasisch slapen, in meerdere fases slapen. Normaal gesproken slaapt een mens monofasisch, men slaapt dan één maal per dag. Vaak wordt daarbij aangeraden om minimaal 8 uur achtereen te slapen. Met polyfasisch slapen is het idee dat men uiteindelijk elke vier uur een dutje doet van 20 minuten. Daarbij slaapt men dus in totaal 2 uur op een dag en daar heeft men dan ook genoeg aan.

Voordelen

  • Tijdwinst (je bent uiteindelijk 22 uur wakker op een dag)
  • Nooit een jetlag
  • Men voelt zich energieker en alerter.
  • Men valt sneller in slaap en bereikt eerder de REM slaapfase.
  • Afvallen (je verbrandt meer calorieën omdat je meer uren wakker bent)

Nadelen

  • Minimaal elke vier uur tijd nemen voor een dutje (zie slaaprooster)
  • Wellicht ongezond (vele onderzoeken wijzen uit dat een mens minimaal 8 uur slaap per dag nodig heeft)
  • Men leeft veel uren in de nacht, wanneer anderen slapen.

Beginnen met het slaapdieet

Om met het polyfasisch slaapdieet te beginnen moet je eerst een moeilijke fase van ongeveer twee weken doorstaan. Langzaam is het de bedoeling dat je van je monofasische slaapritme naar je polyfasische slaapritme gaat, je lichaam moet daaraan wennen. Zodra je lichaam aan je nieuwe slaapritme gewend is, zal je minder of geen moeite hebben met slechts twee uur slaap per dag. Er dient gezegd te worden dat dit slaapdieet volgens vele onderzoekers niet bevorderlijk is voor je gezondheid.

Slaapfasen - REM

Je lichaam doorgaat tijdens het slapen meerdere fasen. De bekendste fase daarvan is de REM fase. Tijdens de REM fase droomt men vaak. In het algemeen wordt er ook wel gesproken over de REM fase en de non-REM fase tijdens het slapen. Normaal gesproken, wanneer men een monofasisch slaapritme heeft (éénmaal een slaapsessie per 24 uur), kan het een aantal uur duren voordat men de REM fase tijdens het slapen bereikt.

Bij het polyfasische slapen, kan het lichaam zo getraind worden dat men binnen enkele minuten de REM fase ook bereikt. Dit is essentieel om het slaapdieet goed te doorstaan. Het moeilijkste van de overgang periode tussen monofasisch slapen en polyfasisch slapen is dan ook dat men in het begin niet altijd de REM fase bereikt tijdens de korte slaapsessies. Hieronder staan mogelijke slaapschema's voor polyfasisch slapen.

MethodeTotale slaaptijdPercentage slaaptijd op een dag
Monofasische slaap (normale gesproken voor de meeste mensen): 8 uur slaap achtereenvolgens8 uur33,3%
Gesegmenteerd: twee periodes van 3,5 uur slaap7 uur29,9%
Dubbelfasische slaap: een hoofdslaapsessie van 5uur lang met een kortere slaapsessie van anderhalf uur op een ander moment van de dag6,5 uur27%
Dual Core: Een slaapsessie van 3,5 uur, een van 1,5 uur en een power nap van 20 minuten verdeeld over de dag.5,3 uur22,2%
Everyman: 1,5 uur slaapsessie en nog 4 of 5 slaapsessies van 20 minuten slaap verdeeld over de dag2,8 tot 3,2 uur11,8% tot 13,2%
Uberman: 6 x 20 minuten slapen (elke 4 uur een slaapsessie) of 4 x 30 minuten slapen (elke 6 uur een slaapsessie)2 uur8,33%

Ervaringen – Steve Pavlina

Steve Pavlina is een Amerikaans blogger die zeer nauwkeurig heeft bijgehouden hoe het polyfasisch slapen voor hem was. Hij heeft van oktober 2005 tot april 2006 het slaapdieet gevolgd. Hij volgde het schema van zes keer per dag een dutje van 20 minuten. Doordat hij vanuit huis werkt kon hij het schema volgen, dit is niet voor iedereen makkelijk want erg flexibel is het schema niet.

De eerste week was zwaar, hij voelde zich als een zombie, daarbij had hij momenten dat hij anderhalf uur naar de muur bleef staren over niks na kon denken. Ook was het moeilijk om niet teveel te gaan slapen. Zodra het slapen van twintig minuten voorbij was, moest hij ook direct uit bed.

Na een moeilijke periode raakte hij gewend aan zijn nieuwe polyfasische slaapritme. Hij hield meer vrije tijd per dag over omdat hij maar 2 uur sliep. Gemiddeld duurde het 5 tot 10 minuten om in slaap te vallen, waarna hij vaak ook vanzelf weer na ongeveer 15 tot 20 minuten wakker werd. Wel zette Steve voor de zekerheid een wekker. Steve droomde vaker gedurende de polyfasische slaapsessies dan in zijn normale monofasische slaapperiode. Energie had Steve met slechts 2 uur slaap per dag genoeg. Hij voelde zich in de meeste gevallen zelfs nog iets energieker en alerter tijdens zijn slaapdieet.

Uiteindelijk is Steve na ruim 6 maanden gestopt met het polyfasisch slapen om sociale redenen. Hij leefde grote delen van de dag wanneer anderen sliepen, dit was erg saai en onhandig voor hem. Het teruggaan naar het normale monofasische slaapritme was voor hem erg lastig.

Steve Pavlina heeft nauwkeurig een blog bijgehouden over zijn slaapritme, lees het hier.
© 2013 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Polyfasisch slapen: Beknibbelen op slaapPolyfasisch slapen: Beknibbelen op slaapWe krijgen het steeds drukker. De agenda staat steeds voller en waar moeten we de tijd vandaan halen met die strakke tij…
Korter slapen met het ubermanslaapschemaKorter slapen met het ubermanslaapschemaUberman sleep is een vorm van polyfasisch slapen. Bij polyfasisch slapen, slaap je meerdere keren per dag met als doel d…
Hoeveel slaap per dag heb je nodig?De meeste mensen slapen 7 tot 8 uur per nacht omdat het zogenaamd "moet". Maar is dit wel zo? Dit is dus niet zo, want h…
Beginnen met een polyfasisch slaapschemaBeginnen met een polyfasisch slaapschemaEen verandering in je slaappatroon kan erg ingrijpend zijn. Je lichaam is gewend aan een bepaald slaapritme, en verander…

De gebreken van het geheugenDe gebreken van het geheugenMensen vergeten nog wel eens dingen. Dit komt door de ‘zeven zonden’ van het geheugen. De zeven zonden zijn: vluchtighei…
Zelf de controle hebben over eigen gedragZelf de controle hebben over eigen gedragHet controleren van eigen gedrag klinkt simpeler dan het in veel gevallen is. Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om…
Bronnen en referenties
  • http://www.stevepavlina.com/blog/2005/10/polyphasic-sleep/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Polyphasic_sleep
  • Boek: The Game
Ruttger (31 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.