Hoogtevrees: wat is het en wat kunt u er aan doen?

Hoogtevrees is een fobie die erg vaak voor komt en in alle landen ter wereld. De angst voor hoogtes is goed, zolang de angst maar niet de overhand gaat nemen. U kunt langzaam wennen aan hoogtes, maar er blijft altijd een kans dat de angst weer zal toeslaan. In dit artikel leest u meer over hoogtevrees.

Wat is Hoogtevrees?

Iemand met hoogtevrees is bang om op een hoogte te staan. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk op grote hoogte en dit is ook heel normaal. U heeft pas hoogtevrees als u zinnige dingen laat omdat u het te hoog vindt. Enkele voorbeeld van hoog
Bij hoogtevrees zijn:
  • geen ladder durven te beklimmen
  • niet bovenin bij een theatergebouw willen zitten
  • niet op een roltrap willen op stations
  • niet op een balkon willen
Hoogtevrees wordt ook wel acrofobie genoemd en valt onder een angststoornis.

Hoe komt u aan hoogtevrees?

Waar hoogtevrees 100% vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Er spelen bij hoogtevrees meerdere factoren mee. Hoogtevrees is deels genetisch bepaald, maar niet zo sterk dat als een ouder hoogtevrees heeft het kind ook gegarandeerd hoogtevrees zal krijgen. Wel kan het kind dan alsnog hoogtevrees ontwikkelen omdat het gedrag van ouders wordt gekopieerd. Als een van de ouders al moeite heeft met het lappen van de ramen zal een kind ook snel bang worden van hoogtes.
Wat men niet zal verwachten is dat mensen met hoogtevrees in de meeste gevallen juist niks engs met hoogtes hebben meegemaakt. Het zijn over het algemeen juist voorzichtige personen die hoogtevrees hebben.
Hoogtevrees hoeft niet altijd ernstig te zijn. Bijna iedereen heeft een beetje angst op een bepaalde hoogte. Tot een bepaalde hoogte is bang zijn voor hoogtes namelijk ook een goed teken. Als niemand het gevaar van hoogtes in zou kunnen schatten zouden er veel meer mensen overlijden omdat ze op grote hoogte dingen zullen gaan uitproberen.
Zodra kinderen kunnen kruipen beginnen ze al hoogtes in te schatten. Dit is getest door baby's op een tafel te zetten waarvan een deel was afgeplakt en een deel doorzichtig was. De baby's die al konden kruipen probeerden in de meeste gevallen de "afgrond" te vermijden.

Wat gebeurd er bij hoogtevrees?

Er zijn een paar soorten verschillende hoogtevrees te noemen:
  • optische hoogtevrees
  • cognitieve hoogtevrees
Bij optische hoogtevrees raakt men al in paniek als men op een hoge etage staat zonder erbij na te denken. De paniek slaat bij optische hoogtevrees opeens toe. Het kan zelfs zijn dat iemand die normaal geen hoogtevrees heeft ergens terecht komt en dan opeens last krijgt van optische hoogtevrees.
Bij cognitieve hoogtevrees spelen de gedachten een grote rol. Men is bijvoorbeeld bang om te vallen, bang dat iets van de constructie niet stevig genoeg is of bang om zelf te springen. Deze mensen willen geen zelfmoord plegen, maar het komt heel vaak voor dat de diepte mensen aantrekt en dat mensen bang worden dat ze toegeven aan de gedachten om te springen.
De lichamelijke symptomen bij optische en cognitieve hoogtevrees kunnen overeen komen. Een aantal symptomen kunnen zijn:
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • evenwichtsproblemen
  • hartkloppingen
  • zweten

Wat kan men tegen hoogtevrees doen?

Bij hoogtevrees gaat men meestal in gerichte therapie. Hierbij leert men om langzaam te wennen aan hoogtes. Een lichaam staat nooit perfect stil. Zodra u bang bent voor grote hoogtes zult u enkel meer bewegen omdat de grond onder u zo ver onder u vandaan is. Uw ogen kunnen de omgeving niet goed bepalen en daarmee ook niet de positie van uw lichaam. Dit maakt dat men duizelig wordt op een grote hoogte. Als men vervolgens stil gaat staan en probeert te kijken naar horizontale lijnen zal dit gevoel verminderen.
U leert op deze manier rustig te worden en positieve ervaringen op te doen met hoogtes. Iemand die in een flat woont komt elke dag op dezelfde etage en meestal gebeurt er niets. Dit kan iemand zijn met hoogtevrees die daardoor gewent is aan de hoogte. Gaat deze persoon echter een boom beklimmen, dan kan het zomaar zijn dat het gewoon niet gaat door de hoogtevrees. In een boom klimmen is hij/zij namelijk niet gewent en maakt het voor die persoon niet veilig.
Als men niet op pad wilt om van hoogtevrees af te komen kan men tegenwoordig ook in virtuele therapie. Hierbij leert men wennen aan hoogtes door middel van 3D-beelden. Virtuele therapie schijnt net zo goed te werken als therapie in de buitenlucht.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acrofobie / hoogtevreesHoogtevrees is een fobie waarbij men angst heeft voor hoogtes of dieptes. In ernstige mate kan deze fobie het leven erns…
Hoogtevrees (acrofobie): Angst voor hoogten / hoge plaatsenHoogtevrees (acrofobie): Angst voor hoogten / hoge plaatsenDe meeste personen ervaren een zekere mate van natuurlijke angst wanneer ze worden blootgesteld aan hoogten. Deze angst…
Wat is hoogtevreesWat is hoogtevreesHoogtevrees is de meest voorkomende fobie, een acrofobie. Een acrofobie veroorzaakt duizeligheid, angstaanvallen, paniek…
Hoogtevrees maar verstoring bergvakantie niet nodigHoogtevrees is een angst die vrijwel iedereen meer of minder heeft. Hoogtevrees wordt ook acrofobie genoemd. Eenzelfde s…

Koelte in de hitteKoelte in de hitteIn Nederland duurt het meestal wel even tot er wat echt warme dagen zijn. Maar als het dan zover is, slaat de zon ook ge…
Wassen zonder water is verfrissend met Swash, ook op reisWassen zonder water is verfrissend met Swash, ook op reisWe willen allemaal graag onder de douche of in bad, maar soms is dit een lastige zaak. Voor patiënten die bedlegerig zij…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.leerwiki.nl
  • Quest
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.