Spijsvertering in de dikke darm

Spijsvertering in de dikke darm De dikke darm heeft vele belangrijke functies. Het speelt een belangrijke rol in de opname van belangrijke stoffen en vocht. De dikke darm heeft echter geen enzymen meer die stoffen kunnen afbreken. Dit artikel beschrijft de algemene spijsvertering in de dikke darm (fysiologie).

Dikke darm

Het eerste deel van de dikke darm wordt de blinde darm genoemd, omdat het aan de onderkant blind eindigt. Onderaan dat blinde deel bevindt zich het wormvorming aanhangsel (appendix vermiformis)

Het laatste deel van de dikke darm is de endeldarm, deze eindigt in de anus. In de dikke darm worden geen enzymen meer afgescheiden (vertering is klaar). Er zijn alleen nog onverteerde en onverteerbare resten over. Bacteriën kunnen o.a. cellulose daar nog omzetten in vetzuren. Hun afval bevat vitamine K dat helpt bij bloedstolling. Ook wordt er in de dikke darm veel water naar het bloed geresorbeerd (de indikking - erg belangrijk want anders verlies je te veel vocht). Door peristaltische bewegingen (zie het artikel Motoriek in het spijsverteringskanaal) gaat de brij naar de endeldarm waar ook nog stoffen kunnen worden opgenomen (denk aan gebruik zetpillen). Door ontspanning van de kringspier, de anus, kan ontlasting plaatsvinden.

Functies spijsverteringsstelsel

Het spijsverteringsstelsel heeft dus de volgende taken:
  • Opname van voedsel
  • Mechanische bewerking van voedsel (kneden en kauwen)
  • Chemische verkleining door enzymen (de vertering)
  • Transport van voedsel door spijsverteringskanaal (slikken en peristaltiek)
  • Kneden en mengen van voedsel (peristaltiek)
  • Overdracht van de voedingsstoffen aan het bloed (resorptie)
  • Uitscheiding van afvalstoffen en niet verteerde resten (ontlasting, feces)

Waar start welke vertering?

Koolhydraatvertering start in de mond, eiwitvertering in de maag en vetvertering in de twaalfvingerige darm. Ga naar de special over spijsvertering en lees verder over de manier waarop ons lichaam voedsel verteert.
© 2007 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering in de dunne darmSpijsvertering in de dunne darmOm normaal te kunnen functioneren en bewegen is voedselinname belangrijk (eten en drinken). Maar eenmaal in het lichaam…
Spijsvertering in de twaalfvingerige darmSpijsvertering in de twaalfvingerige darmSpijsvertering is een heel ingewikkeld proces in ons lichaam. Toch is er al veel over bekend. Dit is belangrijk, omdat w…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Spijsvertering onder de loep – de dikke darmSpijsvertering onder de loep – de dikke darmDe voedselbrij legt een lange weg af in het maag-darmstelsel. Van de mond, de slokdarm, de maag tot de dunne darm, die o…

Dissociatie, ziektebeeld of een gezonde reactieDissociatie, ziektebeeld of een gezonde reactieDissociatie is een psychiatrisch beeld dat als ziektebeeld wordt beschouwd en ook als zodanig is opgenomen in het de DSM…
Spijsvertering in de maagSpijsvertering in de maagWe eten en drinken ons hele leven door, want we hebben energie nodig om normaal te kunnen functioneren en bewegen. Maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elionas2, Pixabay
  • Nectar VWO biologie bovenbouw, Bax e.a, Wolters-Noordhoff, Groningen
Reactie

M. P. ter Maten, 16-05-2008
Een kleine opmerking:
Taak van het spijsverteringsstelsel: Volgens mij geen uitscheiding! Bij uitscheiding worden overtollige en schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderd. Biologisch gezien bevindt een stof zich pas in het lichaam als het via een wand (cell) is heen gegaan. De lever is wel een uitscheidingsorgaan en via de galblaas komen zijn uitscheidingsproducten in de twaalfvingerige darm terecht. Het darmkanaal zelf is een holle pijp die midden door het lichaam loopt.Biologisch gezien is de inhoud van het darmkanaal het externe milieu van het organisme en is de endeldarm geen uitscheidingsorgaan. De meeste stoffen in de faeces zijn dus nooit in het lichaam geweest. Reactie infoteur, 16-05-2008
Beste M.P. ter Maten,

Bedankt voor uw opmerking. U heeft gelijk als u zegt dat het spijsverteringskanaal in principe het externe milieu is ("de holle pijp"). U heeft kritiek op het feit dat er 'uitscheiding' staat, vind u dan ook dat 'opname' er eigenlijk niet bij hoort?

Uitscheiding is misschien niet het juiste woord, maar misschien afgifte? Als er dan wordt gesproken van opname en afgifte, is er immers een balans.

Hoor graag van u!

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 13-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.