Invloed van muziek op de mens

Muziek lijkt in het eerste opzicht slechts vermaak voor de mens die er in talloze vormen en stijlen is. Denk aan klassiek, country, jazz, rap, hiphop en ga zo maar door. En zo heb je ook nog instrumentele muziek zonder zang. Maar muziek is veel meer dan slechts vermaak dat lekker in het oor ligt. Muziek kan je ontroeren, vrolijk of verdrietig maken, kippenvel geven, opzwepen, tot rust laten komen of bijvoorbeeld zin laten hebben om te feesten. Om te kijken hoe dit allemaal in elkaar zit gaan we naar de meest belangrijke kamer van het lichaam, in de hersenen

De hersenen

In onze hersenen wordt ons gedrag gevormd, verschillende delen van de hersenen worden tevens gebruikt bij het luisteren van muziek. Muziek kan op deze manier zorgen voor emotie. Behalve emotie zorgt muziek voor veel meer reacties van de mens. In het volgende ‘Wist je dat?” lijstje staan een aantal leuke, en misschien onverwachtse, weetjes op een rij. Muziek doet namelijk veel met de mens!

Wist je dat?

Je een verwachtingspatroon creëert wanneer je muziek luistert? Je bedenkt onbewust voor jezelf al de volgende noot. Muziek kan daarom erg verrassend zijn. Je hersenen reageren hierop. Je hersenen reageren qua hersenactiviteit anders bij het horen van een valse noot in plaats van de juiste noot?

Door het horen van vrolijke en optimistische muziek kopen wij meer in een supermarkt. Bij droevige muziek vinden mensen een huilend persoon nog sympathieker. Dit heeft onderzoek aangetoond aan de Universiteit van Tilburg samen met Nemo. Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op de mens, maar er is steeds meer belangstelling naar muziekonderzoek. Muziek is namelijk een middel die mensen gebruiken in het dagelijks leven voor veel uiteenlopende redenen.

In Amerika is er ook veel onderzoek gedaan naar muziek. Er is aangetoond dat kinderen direct na het luisteren van Mozart beter presteren op school. Ook hebben ze aangetoond dat je het IQ van kinderen kon verhogen door ze al baby naar 18e- eeuwse klassieke muziek te laten luisteren.

Muziek speelt in op onze hersenen. Muziek wordt op een gegeven moment als een gesproken taal in de rechterhersenhelft verwerkt. Muziek kan het zelfde effect op de hersenen hebben als eten, seks en drugs. Veel mensen gebruiken muziek als een troostmiddel. Dit hebben Canadese onderzoekers aan de McGill University aangetoond. Een ander onderzoek in Wenen heeft aangetoond dat het luisteren van Muziek de beleving van pijn kan verminderen.

Muziek werkt ook ontspannend en het maakt vaak deel uit van veel therapeutische behandelingen. Ook kan de slaap worden verbeterd bij het luisteren van muziek. Zelfs de complete levenskwaliteit kan verbeteren, want muziek werkt ook stress verlagend.

Te harde, onrustige muziek is juist niet goed en het kan de gezondheid nadelig beïnvloeden. Ons ademhalingstempo past zich aan de muziek die we luisteren. Een voordeel van muzieklessen is dat dementieverschijnselen kunnen worden uitgesteld. Verder zijn er ook voordelen voor studenten, want het blijkt dat je door het luisteren naar Barok muziek beter kunt studeren.

Muziek heeft dus op vele manier invloed op de mens. Op gedrag en op emoties. Op verstand en gevoel. Meestal zorgt muziek dus voor een positief effect. De discodoofheid is een van de weinige negatieve kanten van muziek. Gelukkig overheerst het positieve. Dus, zet die radio maar weer aan!
© 2013 - 2024 Ernamusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek en invloed op stemmingMuziekklanken hebben grote invloed op de stemming van de mens. Bij de tandarts klinkt watergekletter om zenuwen te verdr…
Muziek en de hersenenMuziek en de hersenenMuziek is leuk en ontspannend om naar te luisteren. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij leren en concentrere…
Invloed van muziek op consumentengedragInvloed van muziek op consumentengedragMuziek speelt een grote rol in het leven van de mens: maar liefst 14% van ons leven zijn we blootgesteld aan muziek. Ook…
Muziek bevordert het leesprocesMuziek bevordert het leesprocesMuziekonderwijs blijkt invloed uit te oefenen op het leesproces. Kinderen die leren lezen of die leesproblemen hebben, b…

Lithium: Gebruik en bijwerkingenLithium: Gebruik en bijwerkingenLithium is een medicijn met een antidepressieve en antimanische werking. Het behoort tot de groep stemmingstabilisatoren…
Alles over dromenAlles over dromenIedereen droomt, elke nacht. Zelfs als we het niet herinneren dromen we. Zonder dromen zouden we angstig en chagrijnig w…
Bronnen en referenties
  • Achternaam auteur onbekend, Voorletters onbekend (Jaartal onbekend) “Titelonbekend”.http://redir.vara.nl/tv/ontdekking/2000/html/3_muziek/kennis02.html (Geraadpleegd op 5 januari 2012).
  • Vingerhoets, A. ( 2011) “Droevige muziek maakt huilend gezicht aardiger”. http://www.kennislink.nl/publicaties/droevige-muziek-maakt-verdrietig-gezicht-aardiger (Geraadpleegd op 5 januari 2012).
  • Wenniger, L. (2006) “De hardware van het horen”. http://www.kennislink.nl/publicaties/de-hardware-van-het-horen (Geraadpleegd op 5 januari 2012).
  • Atteveldt, N. van (2008) “Spraak en schrift in de hersenen”. http://www.kennislink.nl/publicaties/spraak-en-schrift-in-de-hersenen (Geraadpleegd op 5 januari 2012).
Ernamusic (4 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.