Boos worden en het risico op een hartaanval

Boos worden en het risico op een hartaanval Hartaanvallen en ander hartfalen vormen heel vaak de oorzaak van een overlijden. Veel verschillende factoren kunnen je risico op het krijgen van hartproblemen vergroten of verkleinen. Onder andere je gemoed blijkt een rol te spelen bij de kans op het krijgen van een hartaanval.

Inhoudsopgave


Hartaanval

Bij een hartaanval of hartinfarct (myocardinfarct in het medisch jargon) sterft (een deel van) de hartspier af, door een onderbreking van de bloedtoevoer aan het hart. Het gevolg van zo'n gedeeltelijk afsterven van de hartspier zijn hartritmestoornissen. Het hart slaagt er niet meer in om het bloed voldoende door je hele lichaam te sturen.

Literatuurstudie

Onderzoekers van de Harvard School of Public Health onderzochten de documentatie van vele duizenden hartaanvallen. Uit deze grote en verscheiden populatie kwam volgens de onderzoekers duidelijk naar voor dat er een significant verband of correlatie bestaat tussen een woede-aanval en een hartaanval. Vooral in de twee uren vlak na een woede-uitbarsting zijn mensen makkelijker vatbaar voor een hartinfarct. Woede gaat vaak een hartinfarct vooraf, en is in vele gevallen ook de rechtstreekse aanleiding ervan.

Verhoogd risico op hartinfarct en beroerte

Bij gezonde mensen zonder een gerapporteerde geschiedenis van of aanleg voor hartproblemen zorgt dit voor een kleine toename van het aantal hartinfarcten. Per 10.000 mensen zonder hartproblemen, krijgt er 1 een hartinfarct door of vlak na een woede-aanval. Bij mensen die wel reeds een geschiedenis van of aanleg voor hartproblemen hebben is dit het viervoudige. Bij deze mensen kan bij 4 op de 10.000 duidelijk het verband gelegd worden tussen de woede-aanval en het hartinfarct.

Deze hartinfarcten zouden dus mogelijk voorkomen kunnen worden door beter om te gaan met stress en frustraties. Iemand die zich minder druk maakt en een beter humeur heeft zou daarom een iets kleinere kans hebben op het krijgen van een hartinfarct. Ook de kans op een beroerte neemt toe wanneer mensen zich kwaad maken. De kans op het krijgen van een beroerte is tot drie maal groter dan normaal tijdens en vlak na een uitbarsting van woede, de kans op het krijgen van een hartaanval vervijfvoudigt.

Dat effect lijkt bovendien cumulatief te zijn. Deze kansen gelden voor wie één woede-aanval per dag heeft. Bij vier woede-aanvallen op een dag, bijvoorbeeld, verviervoudigen deze kansen. Net daarom is het risico groot voor mensen die zich heel frequent boos maken en regelmatig in een stevige woede-aanval belanden.

Het risico dat je een hartaanval krijgt als je je eens overdreven druk in iets maakt blijft relatief klein. Maar dat risico lijkt wel groot te zijn bij mensen die zich regelmatig erg boos maken.

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom boosheid tot een grotere kans op een hartinfarct leidt. Het zou best kunnen dat dit komt door de fysieke gevolgen van die boosheid op je lichaam. Net zoals in andere stresssituaties leidt een woede-aanval tot een hogere bloeddruk, en een hogere bloeddruk op zich zorgt voor een toename van het risico op een hartinfarct.

Preventie

Net zoals bij veel andere oorzaken van hartinfarcten en beroertes is het duidelijk dat kalmte goed is voor je hart. Om zo goed mogelijk voor je hart te zorgen kan je best een manier vinden die jou kan kalmeren. Gebalanceerd en gezond eten, veel (maar niet te intensief) sporten, yoga of een simpele stressbal kunnen helpen je rust weer te vinden. Andere reacties om te kalmeren na stress, bijvoorbeeld door een woede-aanval, werken eerder averechts. Kalmeren door alcohol te drinken of tabak te roken lijken je te helpen, maar doen je op lange termijn meer kwaad dan goed.

Lees verder

© 2014 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cardioversie helpt bij hartritmestoornisCardioversie helpt bij hartritmestoornisHartritmestoornissen kunnen nare klachten veroorzaken, en in het ergste geval leiden tot een hartinfarct of hartstilstan…
Acenocoumarol: een medicijn tegen tromboseAcenocoumarol: een medicijn tegen tromboseWanneer er een stolsel binnen de bloedvaten komt, wordt dit trombose genoemd. Dit kan ervoor zorgen dat een bloedvat geh…
Hartstilstand: Symptomen, oorzaak en gevolgenHartstilstand: Symptomen, oorzaak en gevolgenWat is een hartstilstand precies en waaraan kun je die herkennen? Wat zijn de belangrijkste tekenen en symptomen? Is een…
Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Een hartaanval is de eerste doodsoorzaak bij vrouwen en de tweede doodsoorzaak bij mannen. Een hartaanval wordt vaak ver…

Ademtest om borstkanker op te sporenAdemtest om borstkanker op te sporenEen ademtest kan net zo effectief als een mammografie of mammogram borstkanker signaleren, en dat in slechts zes minuten…
Thuiszorgwinkel is specialist in hulpmiddelen en zorgspullenThuiszorgwinkel is specialist in hulpmiddelen en zorgspullenIn de thuiszorgwinkel voor hulpmiddelen kun je o.a. een kraampakket aanschaffen voor een thuisbevalling en borstkolfappa…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hartinfarct
  • http://www.bbc.com/news/health-26416153
Swah (82 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.