Vooral bij zwangerschap is een gezonde mond en gebit nodig

Vooral bij zwangerschap is een gezonde mond en gebit nodig Een gezond gebit is een belangrijke prioriteit. Want kiezen en tanden die ontstoken zijn, of waarin gaatjes voorkomen, geven pijnlijke overlast. Maar een goede conditie in onze mond reikt verder, omdat een gezond gebit belangrijk is voor onze algehele gezondheid. Bij zwangere vrouwen kan tandvleesontsteking tot vroeggeboorte leiden. Dus vooral bij zwangerschap is een gezonde mond inclusief gebit noodzakelijk.

Mondgezondheid nodig voor algehele gezondheid

Onze mond is een verzamelplaats van bacteriën, wat een normaal gezond verschijnsel is. Het is pas fout als de samenstelling en hoeveelheid bacteriën doorslaan, want dan kunnen die mondbacteriën (ook) elders in het lichaam problemen geven. Bij een slechte gezondheid van de mond is er vaak sprake van ontstoken tandvlees, en dat is de open deur naar de bloedbaan, waardoor die bacteriën door het gehele lijf gaan. De gevolgen kunnen ernstig zijn zoals:

  • Ontsteking van de bekleding van het hart en/of hartklep, een levensbedreigende ziekte.
  • Een ontsteking van een kunstheup of kunstknie.
  • Suikerpatiënten kunnen ontregelt raken.
  • Aderverkalking kan toenemen.
  • Vroeggeboorte bij zwangere vrouwen.

Vroeggeboorte door tandvleesontsteking

Vrouwen in verwachting lopen een verhoogd risico op tandvleesontsteking, wat kan leiden tot een vroeggeboorte of andere zwangerschapscomplicaties, zoals zwangerschapsvergiftiging en een te laag geboortegewicht. Een tandvleesontsteking valt echter niet altijd op, terwijl de ontsteking toch een groot oppervlak kan beslaan.

Volgens Dr. Alina Kunnen, verbonden aan de Universiteit van Groningen, dienen vrouwen die zwanger zijn extra goed de mondhygiëne in acht te nemen en alert te zijn op mogelijke tandvleesontsteking. Het tandvlees is bij zwangere vrouwen kwetsbaarder, waardoor bacteriën makkelijker onder het tandvlees kunnen komen. Bij een ontsteking wordt in het lichaam o.a. de stof prostaglandine aangemaakt, dat toevallig ook een weeën-opwekker is. Maar de mondbacteriën kunnen ook via de bloedbaan in de placenta terechtkomen en tot vroeggeboorte en andere complicaties leiden. Zwangere vrouwen dienen daarom extra tijd en aandacht aan hun gebit en mondhygiëne te besteden om ontstekingen te voorkomen. Dus een voorzorgbezoek aan tandarts of mondhygiënist kan nuttig zijn als je probeert zwanger te worden. Met een gezonde mond de zwangerschap ingaan kan veel ellende voorkomen.

Tips voor een gezonde mond

  • Weinig frisdranken en andere zure dranken drinken, vanwege slijtage van het glazuur. Lightdranken bevatten eveneens zuren die het glazuur door erosie aantasten.
  • Bij last van een slechte adem kun je met een tongreiniger de bacteriën op het achterste deel van de tong verwijderen. Die bacteriën produceren namelijk zwavel dat die nare lucht afgeeft.
  • Constant de hele dag eten en snoepen geeft het gebit onvoldoende kans zich te herstellen, dus probeer de eet- en ook drinkmomenten te beperken.
  • Laat de mondhygiënist en tandarts weten welke medicijnen je eventueel gebruikt.
  • Gezond tandvlees bloedt nooit.
  • Heb je last van aften (zweertjes, blaasjes), maak die dan niet gelijk kapot, want dan verergeren de klachten. Zo'n aft moet uiterlijk na drie weken vanzelf zijn verdwenen.
  • Bij een droge mond is er eerder kans op geïrriteerde mondslijmvliezen en treedt tandplak eerder op. Overleg zonodig met tandarts, of mondhygiënist.
  • De productie van beschermend speeksel kan worden gestimuleerd door suikervrije kauwgom te gebruiken. Speeksel heeft namelijk een neutraliserende werking.

Het onderhoud

Gebitsonderhoud is een hoofdstuk op zich. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een elektrische tandenborstel effectiever is dan met de hand poetsen. Fluoride tandpasta wordt meestal aanbevolen. Met een tandenstoker, tandenragger of flosdraad, kun je de verontreinigingen tussen tanden en kiezen verwijderen.
© 2014 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap en je gebit: tandvleesproblemen en je babyZwangerschap en je gebit: tandvleesproblemen en je babyProblemen in de mond kunnen voor veel grotere problemen elders in het lichaam zorgen. Dat geldt voor iedereen, maar voor…
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…
Het onderhouden van je gebit tijdens de zwangerschapHet onderhouden van je gebit tijdens de zwangerschapTijdens je zwangerschap heeft je lichaam heel wat te verduren, zo ook je gebit. Ze zeggen weleens dat iedere zwangerscha…
Gebitsverzorging bij de hondGebitsverzorging bij de hondHet gebit is zeer belangrijk voor een hond. Zonder tanden is het namelijk niet mogelijk voor honden om te eten. Om de ta…

Een beter geheugenEen beter geheugenVergeetachtig? Je bent niet de enige, veel mensen hebben er in meer of mindere mate last van. Niets aan te doen? Jazeker…
Bindweefsel in het zenuwstelselBindweefsel in het zenuwstelselBindweefsel is een onmisbare component voor het zenuwstelsel om mechanische krachten te weerstaan. In perifere zenuwen v…
Bronnen en referenties
  • "Hoe gezond is je mond" van 29 maart 2014
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.