Wat zijn eiwitten?

Wat zijn eiwitten? Eiwitten zijn belangrijke stoffen die in het dagelijks leven van veel belang zijn. Zo zorgen eiwitten voor een gezond lichaam en zorgen ze voor belangrijke processen. Daarnaast leveren eiwitten uit het voedsel ook belangrijke bouwstoffen (aminozuren) op die het lichaam gebruikt om zichzelf te onderhouden. Van deze bouwstoffen maakt het lichaam weer nieuwe eiwitten die op hun beurt weer onmisbaar zijn in het dagelijks leven. Zo worden ze gebruikt in het bloed, in de spieren en tijdens het sporten. Eiwitten zijn in het dagelijks leven dus essentieel voor het lichaam. Hierdoor is het dus belangrijk om eiwitrijk voedsel te eten! Gelukkig is dat al gauw gedaan, want in de praktijk zitten veel producten bomvol eiwitten! Eiwitten zitten verwerkt in veel verschillende soorten voedsel. Deze deeltjes zijn zeer klein, maar hebben toch een positieve invloed op het lichaam. Vele eiwitten bevatten namelijk stoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te kunnen leven. Zo blijft het lichaam gezond, blijven de spieren sterk en blijft het lichaam in conditie.

Hoe zijn eiwitten opgebouwd?

Eiwitten zijn kleine deeltjes die opgebouwd zijn uit aminozuren. Aminozuren zijn moleculen (kleine deeltjes) die aan de linkerkant een aminegroep (NH2) hebben en aan de rechterkant vergezeld zijn met een zuurgroep (COOH). Door deze twee groepen zijn aminozuren in staat om aan elkaar te koppelen (de aminegroep kan namelijk koppelen aan de zuurgroep, en andersom geldt hetzelfde, hierbij ontstaat water). Dit leidt ertoe dat er ketens kunnen ontstaan van wel duizenden, tienduizenden tot honderdduizenden aminozuren aan elkaar gekoppeld. Deze grote ketens zijn eiwitten.

Welke soorten aminozuren bestaan er?

Er bestaan totaal 20 aminozuren. Deze aminozuren hebben voornamelijk dezelfde bouw. Het enige verschil tussen de 20 verschillende aminozuren, is de groep atomen die aan het aminozuur is vastgemaakt. Deze groep verschilt per deeltje. Deze verschillende opbouwen hebben op hun beurt weer hun verschillende eigenschappen. Door deze verschillende eigenschappen kunnen er ontelbaar combinaties ontstaan wanneer duizenden aminozuren aan elkaar koppelen. De eigenschappen van eiwitten hangen dus ook af van de volgorde waarin de verschillend aminozuren gekoppeld zijn.

Er bestaan twee groepen van aminozuren. Als eerste zijn er de essentiële aminozuren. Deze groep bestaat uit aminozuren die het lichaam niet zelf kan maken en dus uit het voedsel gehaald moeten worden. Een paar voorbeelden van deze groep, zijn de aminozuren: leucine, lysine en fenylalanine. Deze deeltjes moeten dus uit het voedsel gehaald worden.

De overige aminozuren behoren hierdoor dus tot de niet-essentiële aminozuren. Het lichaam kan deze zelf aanmaken, waardoor het niet noodzakelijk is dat ze in het voedsel zitten. Enkele voorbeelden van niet-essentiële aminozuren zijn: alanine, glycine en glutamine.

Eiwitten maken met aminozuren

Eiwitten zijn dus opgebouwd uit een groot aantal aminozuren. Deze aminozuren worden gehaald uit het voedsel dat wordt ingenomen. Er zitten veel eiwitten in onder andere: zalm, makreel, pinda's, tuinbonen, eieren en kipfilet. Het lichaam zal de eiwitten die die hierin zitten vervolgens in stukjes knippen. Er ontstaan hierdoor weer nieuwe aminozuren. Deze aminozuren gaat het lichaam vervolgens zelf gebruiken om eiwitten van te maken.

Nadat het lichaam verschillende eiwitten in stukjes heeft gebroken, zullen deze stukjes naar de cellen vervoerd worden. Vanuit hier zal met behulp van het RNA (een kopie van het DNA) een nieuw eiwit gemaakt worden met de ontstane aminozuren. Het lichaam is in staat veel verschillende eiwitten te maken. Dat is belangrijk, want eiwitten worden bij werkelijk heel veel processen gebruikt. Op die manier blijft het lichaam gezond en kan het zichzelf onderhouden.

Bekende soorten van eiwitten

Er bestaan dus miljoenen soorten eiwitten. Dit komt doordat er heel veel combinaties bestaan van de ketens van aminozuren. Elke combinatie heeft een eigen eigenschap, waardoor er heel veel eiwitten bestaan met elk hun eigen eigenschap. Een paar bekende eiwitten zijn: actine (actine komt voor in de spieren), adrenaline, myoglobine, hemoglobine, enzymen en hormonen.
© 2014 - 2024 Larsdr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eiwitten voor spieropbouw: hoe zit dat?Eiwitten voor spieropbouw: hoe zit dat?Eiwitten zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam. Om ons lichaam gezond en sterk te houden moet het voedsel veel go…
Biologische waarde van eiwittenBiologische waarde van eiwittenEen gezonde voeding bestaat uit de juiste verhouding aan goede koolhydraten, vetten en eiwitten. Maar wat zijn nu goede…
Plantaardige eiwitten gezonder dan dierlijke eiwitten?Plantaardige eiwitten gezonder dan dierlijke eiwitten?Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en kunnen afkomstig zijn van zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Dierlijke ei…
Eiwitten en aminozuren en stofwisselingEiwitten en aminozuren en stofwisselingEiwitten hebben een belangrijke functie. Eiwitten spelen een rol bij de stofwisseling. Ook functioneren ze als bouwstoff…

De beste tips voor een goede nachtrustDe beste tips voor een goede nachtrustIedereen slaapt weleens slecht, maar sommige mensen hebben veel last van slaapproblemen. Regelmatige een verstoorde of s…
Een beter geheugenEen beter geheugenVergeetachtig? Je bent niet de enige, veel mensen hebben er in meer of mindere mate last van. Niets aan te doen? Jazeker…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Essentieel_aminozuur
  • http://www.salusi.nl/eiwitrijke-voeding-lijst-eiwitrijk-voedsel/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aminozuur
Larsdr (2 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.