Geheugen: Beter onthouden door meer bewegen

Geheugen: Beter onthouden door meer bewegen Je geheugen verbeteren door bewegen: het klinkt misschien gek, maar het blijkt dat regelmatige inspanning helpt om beter te onthouden, leerprestaties te verhogen en effectiviteit op het werk te verbeteren. Beweging zorgt voor groei van de hersenen, een betere doorbloeding, scherpere focus en hogere concentratie. Meer bewegen kun je doen op de sportschool of bij een sportclub, maar ook door individueel of samen te wandelen of te fietsen.

Meer bewegen: goed voor het geheugen van muizen en mensen

Muizen die in een kooi leven en daar de beschikking hebben over een loopmolentje hebben een beter geheugen dan hun soortgenoten die in een kooi leven zonder loopmolentje. Onderzoek toont aan dat muizen die regelmatig bewegen beter onthouden, en dat hun leerprestaties verbeteren.

Hetzelfde geldt voor mensen: scholieren en studenten die regelmatig aan sport doen hebben betere leerprestaties dan anderen die dat niet doen. En dat is voor mensen met een baan niet anders. Als je je hersenen wilt trainen en je prestaties wilt verbeteren is het daarom aan te raden om daarbij niet alleen aandacht te besteden aan psychische aspecten. Fysieke beweging is essentieel om werk- en leerprestaties te verbeteren.

Het verband tussen bewegen en een beter geheugen

Er zijn verschillende voordelen van regelmatig bewegen voor je hersenen, je leerprestaties en de effectiviteit waarmee je je werk doet.

  • Regelmatige inspanning waarbij je een verhoogde hartslag en ademhaling hebt, blijkt een direct verband te hebben met de groei van specifieke delen van de hersenen.
  • Een aantal keer per week sporten zorgt ervoor dat je beter slaapt: je slaap wordt dieper en je slaapt beter door. Hierdoor ben je overdag beter uitgerust en kun je je beter concentreren.
  • Wanneer je intensief beweegt kun je stoom afblazen. Je loopt alle stress, agressie en spanning van je af. Hierdoor is het vervolgens makkelijker om je te focussen op de taken die je moet verrichten.
  • Beweging bevordert de doorbloeding door het hele lijf en dus ook door je hersenen. Ook hierdoor zal je brein beter functioneren.
  • Door regelmatig te bewegen verlaag je de kans op ziekte. En met een gezond lijf kun je je beter en langer concentreren.

Naast bovenstaande voordelen zijn er ook nog aspecten die minder met je hersenen en je geheugen te maken hebben, maar die ook een gevolg zijn van regelmatig bewegen. Voorbeelden daarvan zijn: een lagere kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, een betere conditie, en een strakker lijf.

Verschillende manieren van bewegen om het geheugen te verbeteren

Als je je geheugen wilt verbeteren is fysieke inspanning dus belangrijk. De vraag is vervolgens welke manieren van bewegen hiervoor geschikt zijn. Het antwoord is simpel: alle activiteiten die ervoor zorgen dat je hartslag en ademhaling omhoog gaan hebben een positief effect op je brein.

  • Je kunt ervoor kiezen om naar de sportschool te gaan. Hoewel krachttraining heel goed is, bijvoorbeeld voor afvallen, heb je voor het verbeteren van je geheugen het meest aan cardiotraining.
  • Maar misschien voel je je niet prettig in een sportschool, of weet je uit ervaring dat dit op termijn moeilijk vol te houden is. Dan kun je ervoor kiezen om te gaan hardlopen of racefietsen. Dat kun je individueel doen: in je eigen tempo en op momenten dat het jou het beste uitkomt. Of samen met anderen: voor de gezelligheid en als stok achter de deur. Je kunt ook kiezen voor teamsporten als voetbal, korfbal of hockey.
  • Maar ook minder inspannende beweging helpt prima om je geheugen te verbeteren. Wandelen en recreatief fietsen zijn hier mooie voorbeelden van. Het mooie van dit soort activiteiten is dat je ze makkelijker in je dagelijks leven in kunt passen en dat ze minder discipline vereisen.
  • Wandelen kun je overigens ook doen tussen andere activiteiten door. Juist wanneer je dit doet tussen het studeren of het werken door kan dit uitermate effectief zijn. Denk aan een wandeling maken tijdens de lunch, de trap nemen in plaats van de lift, of op de fiets op lopend naar je werk gaan (als dat niet te ver is).

Als je jezelf voorneemt om meer te gaan bewegen, kies dan iets wat je aanspreekt en wat bij je past. Als je bewegen met tegenzin doet, is de kans groot dat je er al snel mee ophoudt. En als je moeite hebt met volhouden, bouw dan op de één of andere manier een vorm van controle in.

  • Ga op een teamsport waarbij je twee keer in de week in groepsverband traint en regelmatig een wedstrijd speelt.
  • Maak een hardloopschema dat je ophangt en waar je elke week twee of drie momenten op moet afstrepen waarop je hebt gerend.
  • Spreek met je partner af dat je op vaste dagen na het eten een stuk gaat wandelen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Je geheugen verbeterenJe geheugen verbeterenWe kunnen er niet onderuit. Ons geheugen gaat met de jaren achteruit. Als we ouder worden zetten eiwitten zich vast aan…
Hoe wordt je geheugen beter?Hoe wordt je geheugen beter?Bijna iedereen is wel eens vergeetachtig. Je loopt een kamer in maar bent vergeten wat je daar ging doen, of je bent in…

Slaap: beter slapen door bewust om te gaan met lichtSlaap: beter slapen door bewust om te gaan met lichtLicht heeft een belangrijk effect op ons bioritme. Zonlicht geeft aan onze hersenen signalen dat het tijd is om wakker t…
Histamine: invloed van mestcellen op weerstand en allergieHistamine: invloed van mestcellen op weerstand en allergieOnderdeel van het immuunsysteem zijn mestcellen. Deze komen voornamelijk voor in de delen, welke met de buitenlucht in c…
Bronnen en referenties
  • Eric Hagerman & John Ratey (2009) 'Fit!'
  • John Cliteur (2012). 'Breinwijzer'
  • Erik Scherder: Waarom ouderen vaker zouden moeten hardlopen? (youtube)
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.