Waarom word ik niet dik?

Waarom word ik niet dik? Aankomen in gewicht lijkt simpel, maar is niet voor iedereen zo eenvoudig. Sommige mensen worden maar niet dikker, ondanks dat ze alle eten wat ongezond en lekker is. Snacks, gebak, koek, chips en frisdrank zijn dan wel dikmakers, voor sommigen kan het onbeperkt gegeten en gedronken worden zonder in gewicht aan te komen. Waarom je niet dik wordt, heeft vaak een onderliggende oorzaak zoals stress, een snel werkende schildklier, hormoonstoornis of teveel sporten. Ondergewicht brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Te mager zijn

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen overgewicht. Het is echt een probleem van onze huidige samenleving. Verkeerde en teveel voeding in combinatie met ter weinig lichaamsbeweging spelen hier een grote rol in. Overgewicht brengt gezondheidsrisico met zich mee. Zo is er meer kans op hart-en vaatziekten, diabetes, sommige vormen van kanker, een hoge bloeddruk, slaapapneu, gewrichtsziekten en andere aandoeningen. Ruim 10 procent van de bevolking heeft ernstig overgewicht, ruim 32 procent heeft matig overgewicht.

Ondergewicht, oftewel te mager zijn, komt minder vaak voor. Van alle volwassenen kampt 2 procent met ondergewicht. Bij jongeren tot 18 jaar komt ondergewicht vaker voor. Ongeveer 10 tot 13 procent van de jongeren heeft ondergewicht. Bij kinderen tot 8 jaar is deze groep het grootst. Van ondergewicht wordt gesproken wanneer de BMI minder dan 18,5 bedraagt. Ook wordt wel de middelomtrek of bij vrouwen de heupomtrek gemeten. Dit komt niet altijd overeen met het BMI, vooral niet bij overgewicht. Ondergewicht brengt, net als overgewicht, gezondheidsrisico met zich mee. Zo kan er bloedarmoede, vermoeidheid, het uitblijven van de menstruatie en botontkalking ontstaan.

Waarom word ik niet dik?

De meeste mensen denken alleen aan afvallen, maar een klein aantal mensen wil juist aankomen. Dit lijkt simpel, maar voor sommigen vormt het dikker worden oftewel aankomen echt een probleem. Met moeite komt er in een maand tijd een halve tot een hele kilo bij. Aankomen blijkt voor deze mensen vaak nog moeilijker dan afvallen.

Er zijn verschillende oorzaken voor ondergewicht te vinden. Soms is het een ziekte, een psychische stoornis, maar ook een verkeerde levensstijl kan voor ondergewicht zorgen. De volgende oorzaken zorgen voor ondergewicht:
  • Anorexia nervosa
  • Boulimia nervosa
  • Eetstoornis
  • Ruminatiestoornis
  • Stress
  • Depressie
  • Teveel sporten/ lichaamsbeweging
  • Hyperthyreoïdie: te actieve schildklier
  • Kanker
  • Hormoonstoornis
  • Medicijngebruik
  • Andere ziekten

Niet altijd is de oorzaak duidelijk te vinden. Sommige mensen hebben van nature een hoge stofwisseling. Het lichaam verbruikt in rust meer energie dan normaal. Hierdoor is het moeilijk om aan te komen. Vooral het lichaam in de groei, op een leeftijd tussen de 12 en 20 jaar, verbruikt meer energie. Ondergewicht komt dan ook vaker voor bij jongeren.

Verantwoord aankomen

Wie aan wil komen, denkt al gauw aan gebak, snoep, koek en frisdrank. Dit zijn inderdaad de producten waar velen van aankomen. Maar wie in gewicht wil aankomen, zal merken dat deze producten niet helpen. Ze kunnen eten wat ze willen. Wil je echt aankomen, dan zal dit op een verantwoorde en gezonde manier moeten gebeuren door de stofwisseling op gang te houden. Minimaal om de drie uur eten is hierbij van belang. Het lichaam wordt zo continue van brandstof voorzien en zal hierdoor geen reserves gaan aanspreken.

Calorierijke voeding helpt om in gewicht aan te komen, maar dit betekent niet dat calorierijk ook ongezonde voeding moet zijn. Voedzame voeding die tevens calorierijk is: pasta, rijst, aardappelen, vlees, fruit, zuivel en eieren. Ook is het mogelijk een shake of smoothie te maken van verschillende soorten zuivel en/of vruchten. Dit is vooral handig voor mensen die moeite hebben met eten.

Voldoende slaap is belangrijk. Het is bekend dat mensen die te weinig slapen, sneller in gewicht aankomen doordat ze meer gaan eten. Maar vaak betreft dit dan ongezonde voeding zoals snacks en tussendoortjes. Dit komt omdat mensen die te weinig slaap krijgen, hun concentratie verliezen. Het lichaam schreeuwt dan om suikers als oppepmiddel. Dit heeft bij mensen als ondergewicht vaak niet het gewenste resultaat. Dus ook bij het aankomen is voldoende slaap belangrijk. Tijdens de slaap herstelt het lichaam.

Naar een diëtiste

Het klinkt vreemd om naar een diëtiste te gaan wanneer je wilt aankomen maar deze zijn er niet alleen voor mensen die willen afvallen. Een diëtiste bekijkt je eetpatroon en helpt je met gezondene n verantwoorde voeding. Mensen die willen aankomen, zullen regelmatig gewogen worden en krijgen een dieetadvies mee. Ook is het zinvol om een eetdagboek bij te houden. Zo kan je precies terugzien wat je gegeten hebt, hoeveel en of je daarvan bent aangekomen. De diëtiste zal je helpen met het eetdagboek. De diëtiste wordt niet altijd vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Informeer vooraf bij de verzekeraar.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van ondergewichtGevolgen van ondergewichtOvergewicht is een bekend verschijnsel: voor ondergewicht daarentegen is er veel minder aandacht. Wat is ondergewicht, w…
Aandoeningen bij overgewicht en ondergewichtWat kun je nu krijgen voor aandoeningen als je overgewicht hebt of ondergewicht. Maar het gaat nu ook eens over ondergew…
Waarom is een goed gewicht zo belangrijk?Waarom is een goed gewicht zo belangrijk?Het is belangrijk om een goed gewicht te hebben, maar waarom? Mensen met een goed gewicht lopen minder risico op bepaald…
Ondergewicht kan ook ongezond zijnOndergewicht kan ook ongezond zijnVoor veel mensen is het op gezond gewicht blijven een groot probleem. Meestal omdat er een te groot overgewicht optreedt…

Rood oog of bloed op je oogbol. Hoe komt het?Rood oog of bloed op je oogbol. Hoe komt het?Ineens een rode (plek op de) oogbol, wat kan het zijn? Over een pijnlijk rood oog kun je beter direct met een arts overl…
Help, ik mag uit het ziekenhuis, maar red het thuis nog nietHelp, ik mag uit het ziekenhuis, maar red het thuis nog nietFijn als een mens na een ziekenhuisopname weer genoeg hersteld is om het medisch centrum te verlaten. Maar wie helpt mij…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl
  • http://www.cz.nl/vergoedingen/dieetadvies
  • http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/dieet-afvallen/dieten/extra/dikker-worden-doe-je-zo/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.