Anticonceptie: de Nuvaring

Anticonceptie: de Nuvaring De Nuvaring is één van de vele anticonceptiemiddelen. Net als alle andere anticonceptiemiddelen is de Nuvaring even betrouwbaar en wordt het gebruikt om een zwangerschap te voorkomen.

Anticonceptiemiddel: Nuvaring


De Nuvaring

De Nuvaring wordt ook wel anticonceptiering genoemd. Het is een flexibele ring, is ongeveer 54 mm groot en heeft een dikte van 4 mm. De werkzame stoffen welke in deze ring zitten zijn ethinylestradiol (oestrogeenhormoon) en etonogestrel (progestageenhormoon). Dit zijn vrouwelijke geslachtshormonen. De Nuvaring biedt alleen bescherming tegen zwangerschap.

Hoe werkt het?

De Nuvaring breng je één keer per maand in, en dan laat je hem drie weken zitten. De Nuvaring wordt vaak gebruikt voor het gemak. In tegenstelling tot de anticonceptiepil hoef je er dus niet iedere dag aan te denken. Net als de pil kun je een stopweek (de week dat je menstrueert) overslaan, uitstellen of verschuiven. De Nuvaring geeft dagelijks een kleine hoeveelheid geslachtshormonen aan het bloed af. De dagelijkse dosis wat wordt afgegeven aan het bloed is minder dan 30 microgram oestrogeenhormoon. Let wel op dat als je de Nuvaring uit je vagina haalt, je deze binnen drie uur weer terug moet doen omdat deze anders niet meer betrouwbaar is.

Wanneer beginnen met de Nuvaring?

Je begint op de eerste dag van je menstruatie wanneer de menstruatie goed doorzet . De anticonceptiering is dan ook meteen betrouwbaar. Je laat de ring drie weken (21 dagen) zitten, en dan haal je hem eruit voor de stopweek. Indien je later begint, tussen dag 2 en dag 5, zorg er dan wel voor dat je het de eerste zeven dagen veilig doet.

Hoe breng je een Nuvaring in?

Het inbrengen werkt hetzelfde als een tampon. Wanneer je de Nuvaring inbrengt, buig je hem met je duim en wijsvinger. Zorg er voor dat de ring zo diep mogelijk in de schede naar binnen geschoven wordt. Als je voelt dat de ring niet comfortabel zit doordat je er last van hebt, duw je hem nog iets verder. Je kan de ring op verschillende manieren inbrengen zoals op je hurken zitten, op de wc, liggend etc. Het is maar net wat jij het fijnst vindt. Als je de ring na drie weken eruit wil halen, dan klem je je vinger om de ring heen en haal je hem er heel gemakkelijk uit.

Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • Lage dosering hormonen
  • Minder heftige menstruatie
  • Minder menstruatiepijn
  • Gemak van het zelf inbrengen en verwijderen
  • Je hoeft er niet dagelijks aan te denken zoals bij de pil
  • Regelmatig menstruatiepatroon
  • Indien griep met braken en/of diarree blijft de ring betrouwbaar

Nadelen:

  • Soms onverwachts bloedverlies
  • Indien je hem niet diep genoeg inbrengt, kan je de ring voelen zitten
  • Op een bepaald tijdstip de ring inbrengen en verwijderen

Mogelijke bijwerkingen

  • Hoofdpijn
  • Vasthouden van vocht
  • Wegblijven van de menstruatie
  • Geïrriteerde schede
  • Meer of minder zin
  • Stemmingswisselingen
  • Toename van afscheiding
  • Gewichtstoename

Kan ik zomaar stoppen met de Nuvaring?

Je kan stoppen met de Nuvaring wanneer het jou uitkomt. Indien je zwanger wilt worden dan wordt men aangeraden te wachten tot je een natuurlijke menstruatie hebt gehad. Indien je niet zwanger wilt worden, maar geen Nuvaring meer wilt gebruiken, kun je op advies van je huisarts in overleg gaan welke andere methode van anticonceptie je kunt gebruiken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptiemiddelen voor de vrouwAls gesproken wordt over anticonceptiemiddelen dan komt men al gauw op de anticonceptiepil uit. Doch, er zijn meerdere s…
De Nuvaring: anticonceptieringDe Nuvaring: anticonceptieringDe Nuvaring, ook wel de anticonceptiering genoemd, is een hormonaal voorbehoedsmiddel voor vaginaal gebruik. De Nuvaring…
De gevaren van de NuvaringDe gevaren van de NuvaringVeel vrouwen die geen zin hebben om elke dag aan de pil te denken, maar die wél beschermd willen zijn tegen zwangerschap…
Alles over de NuvaringDe Nuvaring is een vorm van anticonceptie die je maar eens per maand hoeft te vervangen. Hij werkt hormonaal maar geeft…

Gevolgen van seksueel misbruikGevolgen van seksueel misbruikSeksueel misbruik is een ernstig misdrijf en brengt vaak grote schade aan bij het slachtoffer. De gevolgen van seksueel…
Anticonceptiemiddel: Het hormoonspiraaltjeEen spiraaltje is een kunststof ankertje (24 tot 36 mm lang) met twee draadjes eraan, deze draadjes hangen in de baarmoe…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/NuvaRing.aspx?mId=10704&rId=1380
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 11-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.