Mooie voeten voor de zomer - werk voor de pedicure

Mooie voeten voor de zomer - werk voor de pedicure In de winter zitten onze voeten weggestopt in dikke sokken en dichte schoenen, maar in de zomer komen we met onze blote tenen tevoorschijn en hullen we ze in open schoentjes en sandalen. Niet elke voet is daar geschikt voor. Hamertenen, blaren, schimmel en vergoeiingen passen niet in slippers of doen pijn. Soms kan er met wat hakken en vijlen, masseren en polijsten nog wat moois van gemaakt worden. Voordat het strandseizoen is aangebroken kunnen we onze voeten opknappen: we maken ze slipperproof.

Voeten vertroeteling en slipperproef maken

Onze voeten zijn bij velen van ons ondergewaardeerde onderdanen. Ze brengen ons waar we willen gaan en toch besteden we over het algemeen weinig tijd aan onderhoud van onze voeten. In een mensenleven lopen we wel vier keer de wereld rond. Ze dragen onze ronde buikjes, onze gevulde billen en net iets te zware lichamen. Als ze mazzel hebben dragen ze iemand die mooi op gewicht is gebleven en die weinig buikvet mee hoeft te zeulen. Al die voeten verdienen verzorging, vertroeteling zelfs. Het vraagt soms wat actie voor de voeten slipperproef zijn.

Voetenfeiten

Over voeten is wel het een en ander op te sommen. Voeten hebben:
  • 26 botjes;
  • 107 pezen;
  • 19 spieren;
  • 250.000 zweetkliertjes;
  • 33 gewrichten.

Voetenellende

Bij een misstap kan het heel verkeerd aflopen met onze voeten, waardoor we dagen zo niet weken last hebben. Behalve blauwe tenen nadat we ons gestoten hebben, of een blauwe nagel omdat we er iets zwaars op hebben laten vallen, is er heel wat ellende dat onze voeten kan overkomen. Het is pijnlijk en ziet er niet fijn uit. Denk aan de volgende ongemakken:
  • likdoorns;
  • eelt;
  • blaren;
  • zwemmerseczeem;
  • schimmelnagels;
  • kloven.

Voetenactie voor de zomer

Aan veel klachten is iets te doen. Veel voeten zien er niet uit omdat we ze hebben verwaarloosd. Met wat aandacht en zorg is er heel veel op te knappen. Wie daar geen aardigheid aan heeft doet er goed aan de voetjes immer te verstoppen in sokken en schoenen. Voetenellende laat je niet aan anderen zien. Het is ronduit onsmakelijk. Dat doe je je medemens niet aan. Eeltknobbels, schimmelnagels: we willen ze niet zien.

Pedicure

Wie met voetenmankementen zit kan de hulp van de pedicure inroepen. Velen zien het als overbodige luxe en dralen om de beurs te trekken, maar wie wat over heeft voor gezonde en mooi uitziende voetjes kan een afspraak met de pedicure niet overslaan. Heb je er echt geen geld voor over, dan is een teiltje met warm water en wat aandacht een alternatief.

Blaren

Heb je blaren opgelopen door knellende schoenen of een wandeling die wat uit de hand liep, dan doe je er goed aan ze door te prikken. Dat moet niet in het midden van de blaar gebeuren, maar aan de rand, om de kans te verkleinen dat er vuil in het wondje komt en de zaak gaat ontsteken. Prik altijd met een steriele naald. Het plekje moet goed schoongehouden worden met bijvoorbeeld Sterilon en je kunt hem afplakken met een steriele pleister.

Schimmelnagel

Schimmelnagels noemen we ook wel kalknagels en er zijn vele middeltjes in omloop die pretenderen daar iets aan te kunnen doen. Bij een lichte vorm van kalknagels wil dat helpen. Als de kwaal ernstig is kan een loopje naar de huisarts niet achterwege blijven. Naast de vloeistoffen en zalfjes die op de nagels gesmeerd kunnen worden bestaan er ook een laserbehandelingen en is er schimmeldodende gel dat wordt toegepast in combinatie met rood led-licht. De behandelingen zijn niet goedkoop en moeten een aantal keren worden herhaald. Een teennagel groeit niet zo hard, ongeveer een millimeter per maand. Ook als de behandeling aanslaat kan het wel een jaar duren eer de hele nagel gezond is uitgegroeid. Er is bovendien een kleine kans dat de schimmel terugkomt.

Verstoppen

Wie zo lang niet wil wachten kan zijn schimmelnagels camoufleren door en mooi gelakte kunstnagels op te plakken. Die kunnen nog een schimmelwerende werking hebben ook.

Likdoorns

Likdoorns of eksterogen zijn eeltplekken die naar binnen zijn gegroeid en ze zijn pijnlijk. We treffen ze vooral op voeten en tussen tenen aan. De ophoping van dode huidcellen geven druk en zorgen voor pijnlijke plekken. Een likdoorn kan worden weggesneden en er zijn likdoornpleisters in de handel die de druk verlichten, waardoor er minder pijn is.

Schoen en Dode Zee zout

Een goed verzorgde voet is een sieraad voor elke schoen, of andersom. Het is maar net hoe je het bekijkt. Er zijn scrubjes, voetencrèmes, Dode Zee zout smeersels, eeltsokken, siliconenlaagjes, puimsteentjes en voetenbad olietjes bij de drogist beschikbaar om voor het strandseizoen losbreekt de voeten eens goed onder handen te nemen. Daarna een likje lak op de nageltjes en de sandaaltjes kunnen aan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidproblemen aan de voetHuidproblemen aan de voetAls u last hebt van eelt, likdoorns, wratten of blaren wilt u daar natuurlijk van af komen. Maar hoe? Wat zijn de oploss…
Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Bijna iedereen krijgt er eens in zijn leven wel eens mee te maken, een likdoorn onder de voet of tussen of op een teen.…
Likdoorns of eeltknobbels aan de voeten behandelenLikdoorns of eeltknobbels aan de voeten behandelenLikdoorns of ook wel bekend als eeltknobbels zijn verdikte harde dode huidlagen. Je huid vormt deze pijnlijke knobbels o…
Likdoorn op voet of teen, wat doe je er aan?Likdoorn op voet of teen, wat doe je er aan?Een likdoorn, die in wetenschappelijke taal clavus heet en ook weleens eksteroog genoemd wordt, is ontzettend vervelend.…

Slaap: wat en waarom van slapenIedereen slaapt wel eens een nacht slecht. Je kan niet in slaap komen, je bent ieder half uur wakker, of je slaapt ontze…
Gamma-linoleenzuurHet bekende omega 6 vetzuur is linolzuur. Gamma-linoleenzuur of GLA is een onverzadigd omega 6-vetzuur met drie dubbele…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • Leeuwarder Courant
  • http://www.likdoorn.info geraadpleegd op 6 juni 2014
  • http://www.seacretspa.com/salt-and-oil-scrub geraadpleegd op 6 juni 2014
  • http://www.ladybeads.nl/c-1687153/cuccio-veneer-aanbrengen/ geraadpleegd op 6 juni 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.