Ooglaseren in het buitenland

Ooglaseren in het buitenland Veel mensen denken erover om hun ogen te laten laseren. Een veelgehoord bezwaar om het niet te doen is de prijs. In het buitenland, bijvoorbeeld in Istanbul, kun je je ogen tegen een veel lager tarief laten laseren dan in Nederland. Is dat veilig? Wat zijn de voor- en nadelen van ooglaseren in het buitenland?

Waarom Turkije?

In Istanbul staat een van de beste oogziekenhuizen ter wereld. Toen in Nederland het ooglaseren populair werd, was men in Turkije al twaalf jaar bezig met behandelingen. Ook de apparatuur was verder ontwikkeld. Tegenwoordig kun je nog steeds voor de nieuwste techniek naar Turkije, al loopt Nederland niet meer achter. Het grootste verschil zit nu in de prijs. In Nederland betaal je een stuk meer voor een ooglaserbehandeling met dezelfde techniek. Dit kan dus een overweging zijn om in het buitenland je ogen te laten laseren.

De voor- en nadelen op een rij

Ooglaseren in TurkijeOoglaseren in Nederland
Prijslaaggemiddeld tot zeer hoog
TechniekDe nieuwste techniek en apparatuur, kunnen ook alle oogproblemen oplossenVaak nieuwste techniek en behandelingen mogelijk
Expertise en ervaring20-30 jaar ervaringMaximaal 10-20 jaar ervaring
LocatieVoor veel mensen ver weg van bekenden en familie, al kunnen deze eventueel meereizenVaak dicht bij vrienden en familie
TaalDe meeste artsen spreken Engels, sommigen echter alleen Turks - eventueel moet de gids als tolk fungerenOver het algemeen spreekt iedereen Nederlands (en Engels)
NasleepJe bent na de behandeling niet gelijk thuis.Je kunt na de behandeling gelijk naar huis.

Het traject in: ooglaseren in Turkije

Als je besluit of overweegt om in Turkije je ogen te laten laseren, kun je je aanmelden voor een vooronderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken of je ogen geschikt zijn voor een laserbehandeling, en zo ja, voor welke. Er zijn namelijk verschillende lasertechnieken mogelijk. Voor het vooronderzoek blijf je in Nederland en bezoek je daar de vestiging van de oogkliniek. Onder meer je sterkte, oogdruk, en de dikte van je hoornvlies worden gemeten. De informatie wordt doorgestuurd naar de kliniek in Turkije, waar de arts deze bekijkt en een advies geeft. Meestal hoor je binnen een week of je ogen geschikt zijn voor een laserbehandeling. Je betaalt voor het vooronderzoek een bedrag dat later van de behandelprijs wordt afgehaald als je besluit het traject te starten.

Vervolgstappen

Besluit je je ogen te laten laseren in Turkije, dan betaal je vooraf voor je behandeling. Veel mensen kiezen voor een totaalpakket waarbij ook hun vliegtickets, vervoer en transfers zijn inbegrepen. Dit is aan te bevelen als je de stad niet goed kent. Je kunt natuurlijk ook zelf het hotel en de vluchten reserveren. Voor je vertrekt krijg je de nodige informatie, zoals je programma.

Hoe ziet je programma er ongeveer uit?

Om je een idee te geven van het verloop van een laserbehandeling in Turkije, kun je dit voorbeeldprogramma lezen. In dit voorbeeld ben je vier dagen in Istanbul. De meeste mensen zijn er van woensdag tot en met zaterdag, maar het is mogelijk om je verblijf te verlengen en bijvoorbeeld voor- of achteraf een vakantie te plannen. In het voorbeeld wordt ervan uitgegaan dat je een totaalpakket hebt geboekt, dus inclusief hotel, vlucht, vervoer en gids.

Dag 1: aankomst

Je vliegt vanaf een luchthaven naar keuze (zoals Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam) naar Istanbul. Bij aankomst staat er een gids (Nederlands- of Engelstalig) op je te wachten en ga je met een busje naar het hotel. In zeldzame gevallen, als de gids er niet kan zijn om je op te pikken, kun je zelf een taxi nemen naar het hotel. Vraag voor de zekerheid om een bon van de chauffeur. Vooraf heb je het mobiele nummer van je gids gekregen, zodat je contact kunt opnemen als er zaken onduidelijk zijn.

In het hotel heb je de tijd om uit te rusten. Op dag 1 ga je namelijk nog niet naar het ziekenhuis.

Dag 2: de behandeling

Je wordt in de ochtend opgehaald om naar de kliniek te gaan. Hier moet je er rekening mee houden dat je veel moet wachten. Eerst wordt je paspoort gecontroleerd. Daarna krijg je, net als in de kliniek in Nederland, een vooronderzoek. Deze zal niet verschillen van het onderzoek in Nederland. Het is een extra voorzorg om je het juiste advies omtrent je ogen te geven. De arts die je ook zal behandelen vertelt je (opnieuw) voor welke behandeling je ogen geschikt zijn. Je krijgt ook oogdruppels om nachtvisie te simuleren. Hierna worden je ogen opnieuw gemeten om lichte afwijkingen ten opzichte van daglichtzicht te detecteren.

Na de controle moeten de oogdruppels minimaal enkele uren uitwerken voor er gelaserd kan worden. Vaak is je behandeling dan ook pas aan het eind van de dag. Tussendoor kun je dus lunchen en rondlopen, maar je moet vooral veel wachten. Neem dus boeken, tijdschriften, of een laptop of tablet mee. Er is in de meeste klinieken gratis draadloos internet. Hiervoor moet je vaak een wifi-code aanvragen en je mobiele nummer invoeren om een extra inlogcode te krijgen.

Voor de behandeling kun je, als je echt heel zenuwachtig of angstig bent, medicijnen krijgen, zoals Xanax. Hier moet je speciaal om vragen.

Je behandeling start met het aantrekken van een steriel schort, schoenbeschermers, en een hoofdkapje. Bij de meeste behandelingen, zoals IntraLasik/IntraLasek, wordt eerst een flapje los gelaserd van je ogen. Dit is het eerste deel van de behandeling. Hiervoor verdooft men je ogen met oogdruppels. Vervolgens ga je liggen op de behandeltafel en kijk je in de laser. Houd je ogen wijd open - er wordt een rond instrument geplaatst om je ogen ook open te houden. Het plaatsen van de instrumenten kan wat druk geven op je ogen. Concentreer je op de instructies van de arts. Deze vertelt je waar je heen moet kijken. Binnen enkele minuten is de behandeling klaar. Je wacht vervolgens een tijdje met gesloten ogen in de wachtruimte tot je voor de volgende laserbehandeling wordt gehaald.

Je zult enkele seconden niets - of spikkels of lijnen of figuren - kunnen zien bij het maken van het flapje. Dit is tijdelijk en verdwijnt zodra de laser van je oog is. Je merkt dat je gelijk als je opstaat weer ziet. Je kunt het vergelijken met het moment dat je flink in je ogen wrijft en je door de druk sterretjes ziet of even niets ziet.

De tweede laserbehandeling start opnieuw met het 'vastzetten' van je oogleden, zodat je niet zult knipperen. Er wordt tussentijds gespoeld met steriel water. Het flapje van je oog wordt opengezet - je zult dit misschien zien, alsof er een waas over je gezichtsveld trekt - en de laser doet zijn werk. Je zult naar een bepaald punt moeten kijken. Men begint vaak met je rechteroog en gaat dan door met links. Na afloop moet je een kwartier tot een half uur met gesloten ogen in de wachtruimte zitten. Je zult moeite hebben met je ogen te openen, maar dit is tijdelijk. Er kan een brandend, prikkend gevoel in je ogen achterblijven, dat voor iedereen in intensiteit verschilt.

Er volgt een korte nacontrole, waarbij wordt gekeken of de behandeling goed is gelukt. Een half uur na de behandeling start met je oogdruppels. Vooral de eerste keer oogdruppels gebruiken kan lastig zijn, omdat je je ogen moeilijk open kunt houden en lastig kunt knipperen. Je hoeft niet te druppelen als je slaapt. Het is dan ook aan te bevelen na afloop, als je terug bent in het hotel, met een oogmasker op te gaan slapen. Een pijnstiller innemen mag, zoals Paracetamol. Aspirine wordt afgeraden.

Bij de RelaxSmile-methode word je vaak als laatst geholpen omdat de behandeling het snelst is voltooid. Je hoeft dan ook maar één keer onder de laser in plaats van twee keer.

Dag 3: nacontrole

Als je wakker wordt, zul je gelijk merken dat je zicht beter is (sommigen merken dit op de behandeldag al). Je wordt opgehaald voor een nacontrole in de kliniek. Tussentijds zul je eventueel weer moeten wachten, afhankelijk van de drukte. Als alle onderzoeken zijn voltooid, krijg je je medicijnen (oogdruppels) mee, voor zover je deze de dag ervoor nog niet had gekregen. Ook ontvang je een brief met bevestiging dat je ogen zijn gelaserd. Dit kun je eventueel naar je verzekeraar sturen, als die laserbehandelingen (deels) vergoedt.

Tegen de middag ben je terug bij het hotel. Je zult nog een zonnebril willen dragen. Dit is deels omdat je dan minder snel in je ogen wrijft, deels omdat je licht tijdelijk minder verdraagt, en deels omdat er dan niet zo snel stof in je ogen komt. Je mag deze dag nog niet douchen (of alleen je lijf tot aan je hoofd) of je gezicht wassen (niet rond de ogen).

Je kunt een bloeduitstorting hebben in je oog. Dit is onschadelijk en verdwijnt na enkele weken. Je zult het ook niet voelen.

Dag 4: naar huis

Afhankeljk van je terugvliegtijd kun je nog de stad bekijken of uitrusten op je hotelkamer. De oogdruppels dien je aan te geven bij de douane. Zij mogen als vloeistof mee als handbagage, omdat het medicatie betreft. Je zult nog met regelmaat je oogdruppels moeten gebruiken. Je zou weer kunnen douchen en je haren kunnen wassen, maar zorg dat er geen shampoo in je ogen komt.

Na drie maanden: controle in Nederland

Na drie maanden wordt je definitieve sterkte vastgesteld. Dit kan bijvoorbeeld -0,01 zijn, of juist -0,25. Dat verschilt per persoon. In zeldzame gevallen is er een nabehandeling nodig. Merk je dit al binnen een maand, dan mag je gratis terug en word je opnieuw behandeld. Zoals gezegd komt dit echter nauwelijks voor.

Zelf je ooglaserbehandeling in het buitenland regelen

Als je nog meer kosten wilt besparen en je spreekt een woordje Turks, dan kun je besluiten om zelf je reis te regelen. Je kunt dan zelf een afspraak maken met het buitenlandse oogziekenhuis. Je moet dan ook zelf je hotel, vervoer, en natuurlijk de vliegreis boeken. Ook moet je rekening houden met nazorgcontroles. Als deze in Turkije plaatsvinden, zou je hiervoor terug moeten vliegen. Zorg dat je vooraf weet of je ook in Nederland een nacontrole kunt krijgen. Ook belangrijk is bedenken dat je misschien in Turkije te horen krijgt dat je ogen niet geschikt zijn voor een laserbehandeling. Dit komt soms voor met een heel dun hoornvlies.

Of je het nu zelf regelt of een heel pakket aanschaft, je zult de voor- en nadelen goed tegen elkaar moeten afwegen voor je besluit of en zo ja waar je de ooglaserbandeling laat doen.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen laseren zonder risicoOgen laseren zonder risicoOgen laseren geeft je in seconden weer 100 % gezichtsscherpte terug, althans dat belooft Lasik, de techniek voor ooglase…
Veilig ooglaseren - de meest veilige ooglaserbehandelingIs ooglaseren veilig of gevaarlijk? Een ooglaserbehandeling bestaat uit drie stappen: vooronderzoek, behandeling en nazo…
Waarom je ogen laseren?Waarom je ogen laseren?Voor de een is het een cosmetische beslissing en is hij of zij die bril of de lenzen beu. Voor de ander is het bijvoorbe…
Ooglaseren: is het gevaarlijk?Ooglaseren: is het gevaarlijk?Is ooglaseren gevaarlijk? Doet het pijn? Is het een omkeerbaar proces? Wat zijn de mogelijkheden? Zijn je ogen geschikt…

Oxycodon: bijwerkingen, dosering, alcohol en autorijdenOxycodon: bijwerkingen, dosering, alcohol en autorijdenWat is oxycodon en wat zijn de mogelijke bijwerkingen? Oxycodon is een morfineachtige pijnstiller of opiaat. Oxycodon he…
Wat is gebitsslijtage?Wat is gebitsslijtage?Gebitsslijtage is een probleem dat veel voorkomt. Sterker nog gebitsslijtage komt op den duur bij iedereen voor door oud…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 26-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.