Aansprakelijk stellen van een ziekenhuis

Aansprakelijk stellen van een ziekenhuis Patiënten stellen ziekenhuizen steeds vaker aansprakelijk voor medische fouten. Ziekenhuizen en artsen zijn daardoor steeds meer geld kwijt voor de verzekeringspremie. Het is alleen verstandig om een ziekenhuis aansprakelijk te stellen in het geval dat de fout duidelijk aantoonbaar is. Verzekeraars rekken de procedure vaak lang in de hoop dat de klagers afhaken. Het kan daarom soms verstandiger zijn om te schikken dan om nog jarenlang door te procederen. Ziekenhuizen worden steeds vaker aansprakelijk gesteld voor medische fouten. Het aantal claims voor letselschade in 2013 was ten opzichte van 2007 met 15 procent gestegen. Het gemiddeld uitgekeerde bedrag steeg met maar liefst 50 procent naar vijftigduizend euro. MediRisk, de verzekeraar waarbij meer dan 70 procent van alle ziekenhuizen bij verzekerd is, keerde in 2013 een bedrag van bijna achttien miljoen euro uit. Het grootste deel van de medische fouten werd gemaakt bij de spoedeisende hulp of in de operatiekamer. Volgens MediRisk is de stijging grotendeels te verklaren doordat er in de media de laatste jaren steeds meer aandacht is gekomen voor medisch falen. Voor de ziekenhuizen is het ook nadelig. Zij betaalden veel meer aan premie. Die steeg met maar liefst 19 procent.

Aansprakelijk stellen van een ziekenhuis

Het is niet eenvoudig om een ziekenhuis financieel aansprakelijk te stellen. Meestal behartigen de verzekeraars de belangen van het ziekenhuis en zij zullen zeer terughoudend zijn met het uitkeren van eventuele schade. Bovendien beschikken de meeste verzekeraars over een grote juridische afdeling. De verzekeraar heeft er alle baat bij om geen of zo weinig mogelijk geld uit te hoeven keren. Zij hebben bijvoorbeeld veel kennis en zijn goed thuis in alle vertragingstactieken. Het is voor een particulier heel moeilijk om daar tegen op de boksen. Een particulier maakt daarom meestal alleen een kans wanneer hij professionele hulp inschakelt. In de meeste gevallen betekent het dus ook dat er aanzienlijke kosten moeten worden gemaakt, terwijl het op dat moment nog onzeker is of er ooit een schadevergoeding zal worden uitgekeerd. Naast de juridische kosten worden er vaak veel kosten gemaakt voor bijvoorbeeld extra aanvullend onderzoek. Zo moeten er vaak duurbetaalde specialisten worden ingeschakeld die de lezing van partij die verzoekt voor schadeloosstelling kan bevestigen.

Aantoonbare fouten

Het aansprakelijk stellen van een ziekenhuis is alleen verstandig wanneer die schade duidelijk aantoonbaar is en dat deze komt door een medische fout van een ziekenhuis of arts. U kunt het beste zo vroeg mogelijk beginnen met het verzamelen van bewijsmateriaal, bijvoorbeeld een schuldbekentis van de betreffende artsen. Zodra u eenmaal een ziekenhuis aansprakelijk heeft gesteld zullen de betrokken partijen veel terughoudender zijn met het toegeven van eventuele fouten omdat dit hen op kosten zal jagen. Dit betekent ook dat artsen en verpleegkundigen niet heel makkelijk meer benaderbaar zullen zijn.

No cure no pay

U kunt er voor kiezen om een advocaat in te schakelen op basis van no cure-no pay, wanneer u toch een ziekenhuis aansprakelijk wilt stellen, maar op ziet tegen de kosten. Dit principe gaat er van uit dat de advocaat pas uitgekeerd krijgt wanneer er sprake is van een schadevergoeding. In dat geval krijgt de advocaat 10 tot 40 procent van die schadevergoeding. Het betekent wel dat advocaten kieskeurig zijn en alleen de zaken behandelen waarmee er een redelijk tot grote kans is dat er uiteindelijk een schadevergoeding wordt uitgekeerd. Het is wel belangrijk dat er vooraf goede afspraken worden gemaakt met het advocatenkantoor zodat u weet waar u aan toe bent.

Schikken of doorprocederen?

Het kan verstandig zijn om op een gegeven moment besluiten te schikken. Een verzekeraar kan soms een schikkingsvoorstel doen. Zij doen dat alleen wanneer ze denken dat de kans groot is dat de rechter uiteindelijk een hogere schadevergoeding zal toekennen. In dat geval kunt u er natuurlijk voor kiezen om door te procederen. Dat betekent echter wel dat het nog veel extra energie kost. Ook kan het nog een aantal jaren duren, zeker
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is letselschade?Wat is letselschade?We horen regelmatig de term letselschade? Maar wat is letselschade nou eigenlijk? Veel mensen weten het wel ongeveer, ma…
Zijn bestuurder van een BV ook persoonlijk aansprakelijk?Directeur/aandeelhouders van een besloten vennootschap lopen ondanks het feit dat ze gekozen hebben voor een besloten ve…
De zorgplicht van de werkgeverDe zorgplicht van de werkgeverEen werkgever heeft een zorgplicht. Die zorgplicht heeft als consequentie dat de werkgever bij een bedrijfsongeval aansp…
Iemand aansprakelijk stellenIemand aansprakelijk stellenAls iemand ons schade heeft toegebracht, kunnen we hem aansprakelijk stellen en schadevergoeding eisen. Bij letselschade…

Richtlijnen voor veilig toedienen van medicijnenRichtlijnen voor veilig toedienen van medicijnenIn de ziekenhuizen, zorginstellingen en in de wijk (thuiszorg) worden door allerlei oorzaken regelmatig medicatiefouten…
Loszittend ondergebit: 'Klikgebit in één dag' werktLoszittend ondergebit: 'Klikgebit in één dag' werktNu de mondzorg en de voorlichting over het behoud van een goed gebit steeds beter wordt, hebben we allemaal een betere k…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.