Loszittend ondergebit: 'Klikgebit in één dag' werkt

Loszittend ondergebit: 'Klikgebit in één dag' werkt Nu de mondzorg en de voorlichting over het behoud van een goed gebit steeds beter wordt, hebben we allemaal een betere kans om tot op hoge leeftijd ons natuurlijke gebit te behouden. Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft niet meer de natuurlijke tanden en kiezen. Soms wordt een kunstgebit dan min of meer probleemloos gedragen en is de zaak opgelost. Maar er zijn ook mensen bij wie een slecht zittend kunstgebit, en dat betreft dan vaak het ondergebit, voor problemen zorgt. Praktisch maar ook sociaal. Volgens promotieonderzoek van Geert Stoker van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde is de methode 'Active in one day' hiervoor niet alleen een snelle, maar ook een goede oplossing. Met het beter worden van onze mondzorg én de voorlichting hierover, verbetert ook de kans om onze eigen tanden en kiezen tot op hoge leeftijd te behouden. Mogelijk zelfs een leven lang! Maar toch, mede omdat we een steeds hogere leeftijd bereiken, leeft nog altijd zo'n een op de tien Nederlanders (ongeveer 12%) zonder tanden en kiezen. Deze mensen dragen over het algemeen een kunstgebit. Met de juiste pasvorm en hulpmiddelen, kan een kunstgebit min of meer probleemloos worden gedragen.

Moeilijker eten, maar ook problemen bij sociale contacten

Maar dat is helaas niet voor iedereen het geval. Het blijkt dat vooral het ondergebit van een kunstgebit voor problemen kan zorgen. Als een ondergebit niet stevig vast zit, is het lastiger om te eten. Echter, ook het sociale element is belangrijk: wie een slecht zittend kunstgebit heeft, kan het moeilijker vinden om woorden goed uit te spreken, en heeft mogelijk minder zelfvertrouwen in sociale contacten. Dan kan het zowaar gebeuren dat iemand minder meedoet in het sociale leven, alleen vanwege het gebitsprobleem...

Een goed passend klikgebit in één dag

Een veelbelovende nieuwe ontwikkeling betreft de ‘Active in One Day’ behandeling. In goed Nederlands, houdt die methode in dat iemand in één dag een goed passend klikgebit kan hebben waarmee meteen gegeten kan worden. Bij deze behandeling worden twee implantaten aan elkaar vastgezet via een stangetje, in tandartstaal: een steg. Dit is niet alleen een snelle behandeling, maar ook een hele goede, blijkt uit promotieonderzoek van Geert Stoker van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde ACTA. Voor wie een loszittend ondergebit heeft - overigens niet alleen in de vorm van een kunstgebit, maar eventueel ook als het natuurlijke tanden betreft - is dit zelfs de beste behandelmethode, volgens Stokers promotieonderzoek.

Evaluatie van ruim acht jaar

Wat deed promovendus Stoker? Hij onderzocht drie behandelmethoden voor een loszittend ondergebit. Voor de evaluatie nam hij ruim acht jaar. Patiënten die werden behandeld, werden in onderzoeksverband gevolgd als zij voor controle bij de tandarts, mondhygiëniste of kaakchirurg kwamen. Het bleek dat de behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van twee implantaten en een stangetje, de beste resultaten opleverde. Na toepassing bleef de onderprothese van het kunstgebit voortaan stevig vastzitten.

Voortbouwen en verbeteren

Deze behandeling werd via het ‘Active in One Day’ concept verder verbeterd. De twee implantaten bleken meteen belast te kunnen worden en klaar te zijn voor het gebruik in combinatie met het kllikgebit. Hierdoor had de behandeling voor de patiënt minder ongemak tot gevolg. Maar ook werd de totale behandeltijd maanden korter. Zelfs voor verzekeraars is de innovatie goed nieuws: 'Active in One Day' is minder duur dan de traditionele behandeling met implantaten.

Active in One Day: hoe en wat?

Als er een ‘Active in One Day’ behandeling van start gaat, wordt er een nieuwe gebitsprothese gemaakt. Wanneer de implantaten worden aangebracht, wordt deze nieuwe prothese tegelijkertijd gebruikt als 'mal' voor het boren. Wanneer de implantaten op hun plek zitten, gaat de prothese naar het tandtechnisch laboratorium. Hier wordt de prothese veranderd in een klikgebit. Vervolgens, en dat kan op dezelfde dag, krijgt de patiënt het klikgebit aangemeten en wordt de steg geplaatst. Dan kan de patiënt meteen met het nieuwe gebit gaan functioneren... en eten.

Nog niet de standaard

Zoals dit gaat met medische innovaties, is het verbeterde concept met de naam 'Active in One Day' niet een-twee-drie overal de standaard behandelmethode. Maar in de toekomst kan het dat wel worden. Er zijn immers duidelijke voordelen: de nu nog standaard toegepaste behandelmethode kent een forse wachttijd tussen het plaatsen van implantaten en het maken van het definitieve klikgebit. Dit kan dus sneller, gemakkelijker én met 'instant resultaat.' Een belangrijk onderdeel van het succes, en daarmee meteen passend bij een trend in de medische wereld, is het teamwork van betrokken zorgverleners: implantoloog, tandarts, tandprotheticus en tandtechnicus leveren in nauwe samenwerking hun resultaat af.
© 2014 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgaan van een kunstgebit naar een klikgebitEen kunstgebit verliest in de loop van de jaren zijn houvast doordat vooral de onderkaak slinkt. Een nieuw kunstgebit is…
Het klikgebit: een beter soort kunstgebitHet klikgebit: een beter soort kunstgebitEen kunstgebit is een soort schrikbeeld: zo'n setje tanden wat 's nachts in een glaasje water op het nachtkastje staat.…
Gebitsprothese: kosten en vergoedingGebitsprothese: kosten en vergoedingEen gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd, is ter vervanging van verloren gegane tanden en kiezen. Dit kan in d…
Implantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het bestImplantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het bestImplantaten: Het is nog niet zo lang geleden dat mensen als ze problemen hadden met tanden en kiezen dan maar hun hele g…

Aansprakelijk stellen van een ziekenhuisAansprakelijk stellen van een ziekenhuisPatiënten stellen ziekenhuizen steeds vaker aansprakelijk voor medische fouten. Ziekenhuizen en artsen zijn daardoor ste…
Wat zijn Glyco-alkaloiden?In de Nederlandse literatuur lees je steeds vaker verhalen over de positieve effecten van bioactieve stoffen in voedings…
Bronnen en referenties
  • Informatie van Vrije Universiteit Amsterdam / ACTA
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.