Veilig zwemmen in zee

Veilig in zee zwemmen wordt vaak onderschat. Dit komt vaak door sterke stromingen welke op eerste gezicht niet te zien zijn. Reddingsbrigade Nederland heeft een aantal praktische tips opgesteld welke het zwemmen in zee veiliger met maken.

1. Ga alleen zwemmen op plaatsen met professioneel toezicht

Reddingsbrigades houden toezicht op o.a. bepaalde delen van de Nederlandse stranden (bewaakte gebieden). Naast toezicht informeren deze reddingsbrigade de badgasten over eventuele gevaren.

2. Let op waarschuwingsvlaggen op het strand en volg deze op

Een manier waarop reddingsbrigades de gevaren aangeven is door het hijsen van verschillende kleuren vlaggen. De vlaggen hebben de volgende betekenis:

VlagBetekenis
Zwemmen en baden is toegestaan binnen deze vlaggen met toezicht van strandwachten (bewaakt gebied).
Zwemmen en baden is toegestaan maar wordt afgeraden, gevaarlijke zee
Zwemmen en baden is verboden, gevaarlijke zee
Drijfmiddelen (luchtbedden etc.)mogen niet het water op, dit vanwege stroming, wind of scheepvaart
kind gevonden

3. Ga niet te diep het water in

Zorg dat je niet verder als naveldiepte de zee in gaat. Dit zorgt ervoor dat je contact houdt met de bodem en jezelf staande kunt houden bij eventuele sterkere stromingen.

4. Voorkom te allen tijden het zwemmen in muien

Tussen twee zandbanken kan een zogenoemde mui ontstaan. Doordat veel water samen komt tussen deze diepere gedeeltes gedurende eb en vloed periodes zal er een mui stroom ontstaan. Deze mui stromen kunnen erg sterk worden en trekken je richting de zee. Wat je moet doen bij het terecht komen in het mui stroom lees je in het volgende punt. Weet je niet waar zich de muien voor het strand bevinden, vraag dit dan na bij lokale strandwachten.

Bron: Bthv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bthv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

5. Laat je meesleuren met de stroming

Mocht je toch in een sterke stroming terecht komen, zwem hier dan niet tegen in. Mocht je richting de zee getrokken worden (mui stroom), laat je dan meesleuren door de stroming. Op een gegeven moment kun je er op één van de zijkanten uitzwemmen om op die hoogte (ter hoogte van zandbanken) weer rustig terug te zwemmen naar het strand (zie afbeelding). Tegen de stroom inzwemmen zal in de meeste gevallen zonder succes eindigen.

6. Ga niet achter je drijfmiddel aan wanneer deze de zee in drijft

Door achter je drijfmiddel aan te zwemmen kun je al snel in dieper water komen waarbij je eigen veiligheid in gevaar kan komen.

7. Ga nooit alleen zwemmen

Alle zwemmers zouden in de problemen kunnen raken (goede of minder goede zwemmers), bijvoorbeeld door kramp of onwel wording. In geval van nood kan de tweede zwemmer eventuele hulp inschakelen of je in veiligheid brengen.

8. Ga niet zwemmen wanneer je erg vermoeid of ontzettend warm bent

Wanneer je vermoeid bent is de kans natuurlijk groter dat je in de problemen komt. Ga daarom nooit het water in bij vermoeidheid. Ook wanneer je het ontzettend warm hebt moet je oppassen. Door even "snel" af te koelen in het water kan het verschil tussen warm en koud te groot voor je zijn. Dit vergoot de kans om onwel te worden. Koel daarom rustig af alvorens echt te gaan zwemmen.

9. Ga niet zwemmen na het nuttigen van alcohol of andere verdovende middelen

Gebruik van deze middelen leiden tot het onderschatten van gevaren. Daarbij kan de watertemperatuur anders worden aangevoeld waardoor onderkoeling sneller optreed. Dit kan leiden tot kramp en kortademigheid wat uiteindelijk verdrinking tot gevolg kan hebben.

10. Voorkom kramp

Ga niet het water in direct na het nuttigen van een maaltijd, dit zou de kans op kramp vergroten. Weet je van jezelf dat je snel kramp krijgt? Houd hier dan rekening mee tijdens het te water gaan in zee.

11. Hulp bieden aan iemand anders in nood

Zie je dat iemand anders in nood is, ga er dan niet meteen achteraan. Vaak zijn op het strand mensen van de reddingsbrigade. Waarschuw hen zo snel mogelijk als je ziet dat iemand in zee het moeilijk heeft. Bel anders het alarmnummer 112.

Lees verder

© 2014 - 2024 Globalview, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoolzwemmen is niet meer vanzelfsprekendVroeger leerden alle kinderen via school zwemmen. Maar anno 2010 is dat geen vanzelfsprekendheid meer. Gemeenten geven g…
Feit of fabel: zwemmen na het eten is gevaarlijkFeit of fabel: zwemmen na het eten is gevaarlijkZwemmen na het eten is ongezond en gevaarlijk. Je kunt er kramp van krijgen in je maag en zelfs verdrinken. Het is een w…
Natte verdrinking: Vloeistof in longen met constant hoestenNatte verdrinking: Vloeistof in longen met constant hoestenNatte verdrinking is een vorm van verdrinking waarbij de symptomen tot 48 na blootstelling aan het water tot stand komen…
Zwemmen in zee, wat zijn de gevaren?Zwemmen in zee, wat zijn de gevaren?In zee zwemmen is heerlijk als het in de zomer warm is. De zee is echter een water waarin je gemakkelijk kunt verdrinken…
Flaporen corrigeren met flapoorstickersFlaporen corrigeren met flapoorstickersCirca vier procent van de mensen wordt geboren met flaporen. Door ongewone spanning in het kraakbeen gaan de oren teveel…
Bronnen en referenties
  • Reddingsbrigade Nederland
  • Afbeelding bron 1: Bthv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Globalview (10 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.