Wat is gebitsslijtage?

Wat is gebitsslijtage? Gebitsslijtage is een probleem dat veel voorkomt. Sterker nog gebitsslijtage komt op den duur bij iedereen voor door ouderdom. Echter kan gebitsslijtage ook extreme vormen aannemen op jonge leeftijd. Gebitsslijtage kan ervoor zorgen dat er onherstelbare schade van uw natuurlijke tand optreed.

Wat is gebitsslijtage?

Gebitsslijtage houdt in dat uw elementen(tanden) door slijtage tandweefsel verliezen. Het is slijtage met een andere oorzaak dan gaatjes. Iedereen krijgt op latere leeftijd te maken met gebitsslijtage. U gebruikt uw gebit constant waardoor de tanden bij normaal gebruik ook op den duur zullen slijten. Deze normale gebitsslijtage die te maken heeft met ouderdom wordt ook wel fysiologische slijtage genoemd. Een abnormale snelle gebitsslijtage wordt ook wel pathologische slijtage genoemd.

De gevolgen

De tanden kunnen door slijtage korter worden, deukjes krijgen, groeven krijgen, worden doorzichtig of er zijn duidelijk afgebroken stukjes. Door het slijten van de glazuurlaag uw tanden gevoelig worden omdat de zenuwen bloot komen te liggen. In ergere gevallen kan de tandzenuw ontstoken raken of afsterven. Na verloop van jaren zal uw gebit er ook anders uit gaan zien. Slijtage heeft invloed op het hele gebit waardoor ook het normale kauwproces het zwaar te voortduren zal krijgen.

Chemische oorzaak

Deze vorm van slijtage komt voor door chemische invloeden. Deze chemische invloeden zijn de zuren uit eten en drinken. Een bekendere naam voor chemische gebitsslijtage is tanderosie. Tanderosie komt steeds vaker voor door het gebruik van frisdranken, sportdranken en vruchtensappen. Het gaat niet altijd om de hoeveelheid die u drinkt, maar ook om hoelang u het in uw mond houdt. Speeksel neutraliseert de zuren enigszins. Mensen met een verminderde aanmaak van speeksel(dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van sommige medicijnen) zullen daardoor sneller last krijgen van deze vorm van gebitsslijtage. Maagzuur is ook een zuur wat deze vorm van gebitsslijtage ten gevolgen heeft. Zo hebben mensen met de eetstoornis anorexia of boulimia heel vaak last van gebitsslijtage. Het slijten van het glazuur gaat nog sneller als u binnen een uur na het nuttigen van zuren uw tanden gaat poetsen. Door het zuur wordt het glazuur van de tanden zachter. Als u direct gaat poetsen beschadigen uw tanden dus nog eerder en erger. Als het glazuur eenmaal opgelost zal dit niet meer terugkomen en zal er een behandelplan met de tandarts samengesteld moeten worden.

Preventie chemische gebitsslijtage

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een aantal tips om chemische gebitsslijtage tegen te gaan zijn:
  • Beperk het eten en drinken van zuren
  • Zuig zo min mogelijk op zure snoepjes of vitamine C tabletten
  • Als u zuren drinkt spoel het dan niet door in uw mond maar slik het zo snel mogelijk door
  • Poets de tanden twee maal per dag
  • Gebruik een maal per dag een raggertje of tandenstoker
  • Wacht een uur na het nuttigen van zuren tot u uw tanden gaat poetsen

Mechanische oorzaak

Bij mechanische gebitsslijtage worden de tanden beschadigt door overmatig contact te maken. Enkele voorbeelden van mechanische gebitsslijtage zijn:
  • overmatig hard poetsen van de tanden
  • nagelbijten
  • tandenknarsen
  • met regelmaat kauwen op een pen/potlood
Het zijn dus wel vaak dingen die u onbewust doet, maar wat wel gewoontes zijn. Vooral het tandenknarsen is een vervelend probleem wat snel voor slijtage zorgt. Tandenknarsen gebeurd namelijk vaak tijdens het slapen waardoor u het soms niet door heeft. Tandenknarsen(bruxisme) betekent dat u met veel kracht uw tanden over elkaar heen beweegt. Door deze krachten slijten bijna alle tanden gelijkmatig af en kunt u wakker worden met spierpijn in uw kaken. Bij het te hard poetsen beschadigt meestal het stuk tand wat grenst aan uw tandvlees.

Preventie mechanische gebitsslijtage

Het is een stuk lastiger om de preventie uit te leggen van mechanische gebitsslijtage dan de preventie van de chemische gebitsslijtage. Bij mechanische gebitsslijtage zijn er namelijk meerdere verschillende oorzaken die allen een andere aanpak nodig hebben. Veel van de redenen hebben te maken met onderliggende stress wat een vervelende gewoonte heeft veroorzaakt. Het kan dus jaren duren om de grond van dit probleem op te lossen. Een aantal tips zijn:
  • kies voor een zachtere tandenborstel
  • doorbreek uw gewoontes
Om te stoppen met knarsen, nagelbijten en kauwen op voorwerpen kunt u een splint nemen. Andere woorden voor een splint zijn opbeetplaat, spalk of knarsbitje. Dit is een gebitsbeschermer die wordt gemaakt van kunststof. U kunt een goedkope variant kopen, maar deze zit waarschijnlijk niet aangenaam. Aangezien u deze toch dagelijks zult moeten gebruiken kunt u er beter een op maat laten maken door een tandtechnisch laboratorium.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van tandenknarsen?Last van tandenknarsen?Tandenknarsen of bruxisme is een aandoening die veel voorkomt en grote schade kan veroorzaken aan je gebit. Iedereen kna…
Abrasie van tanden, huid en andere lichaamsdelenAbrasie van tanden, huid en andere lichaamsdelenAbrasie betekent afslijting van een oppervlak. Dit komen we tegen in de natuur, zoals het afslijten van gesteente of aar…
Tanderosie - slijtage van het tandglazuurTanderosie - slijtage van het tandglazuurTanderosie houdt in dat u tanden en/of kiezen worden beschadigt dankzij zuren. Echter is het ook een combinatie van uw e…
Gevoelige tanden: Symptomen, oorzaken en behandelingGevoelige tanden: Symptomen, oorzaken en behandelingGevoelige tanden bezorgen de patiënt een zeer onaangenaam gevoel bij het eten, drinken, of zelfs zonder aanwijsbare rede…

Ooglaseren in het buitenlandOoglaseren in het buitenlandVeel mensen denken erover om hun ogen te laten laseren. Een veelgehoord bezwaar om het niet te doen is de prijs. In het…
De positieve invloed van zon, zee en strand op ons lichaamDe positieve invloed van zon, zee en strand op ons lichaamWie gaat er nu niet graag naar de kust om te ontspannen? Het is soms een heel gedoe om er goed en mooi gebruind uit te z…
Bronnen en referenties
  • http://www.tandarts.com/aandoeningen/Gebitsslijtage
  • http://www.tandheelkunst.nl/gebitsklachten/gebitsslijtage
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.