Afbouwen van antidepressiva, bijwerkingen en ervaringen

Afbouwen van antidepressiva, bijwerkingen en ervaringen Volgens de gegevens van het CBS over 2013, slikken ongeveer 900.000 Nederlanders medicatie die tot de groep antidepressiva behoord. Antidepressiva is de verzamelnaam van en groep medicijnen die vooral gebruikt worden om de symptomen van een depressie te onderdrukken. Antidepressiva hebben een gunstige invloed op de stoffen in je hersenen, die gevoelens en stemmingen bepalen. In tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht zijn medicijnen die tot de groep antidepressiva behoren niet verslavend. Wel kan het stoppen met het gebruik van antidepressiva moeilijk zijn. Na het stoppen krijgt het lichaam veelal te maken met onttrekkingsverschijnselen, daarom is het verstandig om niet plotseling te stoppen met het gebruik van antidepressiva, maar het gebruik langzaam af te bouwen.

Antidepressiva

Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking slikt momenteel antidepressiva of heeft in zijn of haar leeftijd voor een bepaalde periode gebruikt gemaakt van antidepressiva. Sinds 2009 is het aantal Nederlanders dat gebruikt maak van antidepressiva dan ook ieder jaar stijgend. De stijging van het aantal Nederlanders die gebruik maakt van antidepressiva zou te wijten zijn aan het veranderen van de Nederlandse maatschappij. De Nederlandse maatschappij is steeds drukker en veeleisender en veel meer aan regeltjes verbonden.

Op het juiste moment stoppen met antidepressiva

In tegenstelling tot het gebruik van andere medicatie, is het bij het gebruik van antidepressiva, vaak noodzakelijk om het medicijn langdurig te gebruiken. Antidepressiva helpt de klachten die ontstaan door een depressie te verzachten. Echter, antidepressiva zorgt niet voor genezing van de depressie. Pas wanneer men "genezen" is van een depressie of beter heeft leren omgaan met de depressieve gevoelens, kan met geleidelijk het gebruik van antidepressiva afbouwen. Het is dus van belang om niet te snel te willen stoppen met het gebruik van antidepressiva. Toch is het ook niet nodig om antidepressiva te blijven slikken uit angst dat men een terugval krijgt. Veel gebruikers van antidepressiva blijven namelijk veel langer dan noodzakelijk antidepressiva gebruiken. Soms proberen mensen wel te stoppen, maar schrikken ze van het effect. In dit geval is men vaak niet op de hoogte van de ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden bij het stoppen met het gebruik van antidepressiva en denkt men dat men te maken heeft met een grote terugval.

Hoe kun je het beste stoppen met het gebruik van antidepressiva?

Het stoppen met antidepressiva is niet eenvoudig. Wanneer men wil stoppen met antidepressiva moet men hier echt achter staan. Alleen wanneer men echt wil stoppen dan gaat het ook lukken. Wanneer men gaat stoppen met antidepressiva krijgt het lichaam namelijk te maken met ontwenningsverschijnselen. Daarom is het van groot belang om niet ineens te stoppen met het gebruik van antidepressiva, maar gebruik te maken van een afbouwschema. Door heel geleidelijk het gebruik van antidepressiva te minderen kunnen de ontwenningsverschijnselen beheersbaar blijven. Het is verstandig om samen met de arts die de antidepressiva heeft voorgeschreven een afbouwschema op te stellen. Wanneer men toch zelf een afbouwschema wil opstellen is het belangrijk dat men niet te snel wil afbouwen. Verminder geleidelijk de dosis en laat het lichaam een tijdje aan deze dosis wennen. Pas wanneer je bijwerkingen meer verneemt kun je de dosis weer wat verminderen.

Bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen

Bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen waar men mee te maken kan krijgen tijdens het afbouwproces van het gebruik van antidepressiva zijn:
  • Momenten angst, opwinding of prikkelbaarheid
  • Concentratieproblemen
  • Overgevoeligheid voor licht of geluid
  • Diarree
  • Misselijkheid en overgeven
  • Het gevoel verdrietig te zijn en huilbuien
  • Slaapproblemen

Ervaringen stoppen met antidepressiva

Hoe men het stoppen met antidepressiva ervaart kan van mens tot mens verschillen. Immer, iedere situatie is verschillend. Over het algemeen is gebleken dat de meeste mensen die stoppen met het gebruik van antidepressiva, de periode van het afbouwen als heftig hebben ervaring, maar blij zijn dat ze het toch gedaan hebben. Gebleken is dat veel mensen, die tijdens het proces van afbouwen lotgenotencontact hebben gehad, dit als zeer prettig hebben ervaren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doorgaan of stoppen met antidepressiva en slaapmiddelenDoorgaan of stoppen met antidepressiva en slaapmiddelenAntidepressiva (medicijnen tegen depressies) worden nogal eens te kort geslikt. Bij slaap- en kalmeringsmiddelen daarent…
De gevaarlijke bijwerkingen van antidepressivaDe gevaarlijke bijwerkingen van antidepressivaAntidepressiva worden gebruikt bij mensen die lijden aan depressies. Net als alle andere medicatie heeft antidepressiva…
Hoe stoppen met roken? De methode van het afbouwenHoe stoppen met roken? De methode van het afbouwenEen succesvolle methode om te stoppen met roken hoeft niet altijd samen te gaan met nicotinepleisters of andere substitu…
Stoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje van goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…

Sigmoïdoscopie: Onderzoek van laatste gedeelte dikke darmSigmoïdoscopie: Onderzoek van laatste gedeelte dikke darmEen sigmoïdoscopie (sigmoidscopie) is een inwendig kijkonderzoek van de endeldarm en het laatste deel van de dikke darm.…
Dromen: waarom dromen we?Dromen: waarom dromen we?Ze zijn er in allerlei vormen, kleuren, onderwerpen en indrukken. Sommige kunnen we plaatsen en anderen lijken volkomen…
Bronnen en referenties
  • http://www.psychischegezondheid.nl/antidepressiva
  • http://hulpgids.nl/informatie/medicijnen/antidepressiva/stoppen-met-antidepressiva.html
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/21/opvallend-meer-gebruik-antidepressiva-in-steden-buiten-randstad/
Reacties

Arthur, 23-02-2019
Angst. Gestart met 50mg, door naar 100 en 150mg. Durfde toen de deur niet meer uit, kon niet meer werken, bijna mijn baan kwijtgeraakt. Kreeg behoorlijke Hartproblemen, inclusief AF, zodra ik op 150 mg zat.
Ben zeg teruggegaan naar 50mg, en de problemen namen af. Terug naar 25, waarbij de hartproblemen in 1 dag stopten, en snel naar 0. Dat ging, maar na 2 maanden nam de angst weer toe. Naar de psychiater, die vertelde dat 50mg VEEL TE VEEL is om mee te starten bij angstpatienten. Heb besloten niet meer dan 25mg/dag te nemen, en na een week of 8 begon het inderdaad weer te werken. Vanaf dat moment terug gegaan naar 12.5mg, en dat bleek afdoende te zijn! Na 3 jaar met deze dosis, terug naar 10mg; dat lijkt goed te gaan, maar na 1,5 week instonden duidelijk onttrekkingsverschijnselen. Toch op 10mg gebleven, en een paar weken later naar 8mg (heel gedoe met stukjes pil afbijten). Tot ik hem vergat. Dat ging goed, bijna 2 weken. Toen kwam de duizeligheid, gevoel alsof ik op een trampoline loop. Als dit optreedt, neem ik een heel klein stukje sertraline, en dat helpt. Dat is nu eens in twee dagen. Man, wat is het moeilijk hier vanaf te komen.
Tip: bij slaapproblemen, vraag om Mitazipine! Volg geen enkel ander advies op dan het mijne: hooguit 1/8 pil, 2 uur voordat je gaat slapen. En: start op een vrijdag, als je tenminste op zaterdag kan uitslapen. Reactie infoteur, 08-08-2019
Beste Arthur,

Dank dat je ervaringen met de lezers wil delen.

TekstSchrijverT

Diana Haasnoot, 30-10-2018
Ik heb nu denk 10 maanden fluoxetine geslikt. de laatste drie maanden kwam ik zoveel aan dat ik me daar niet meer prettig bij voelde. Ik denk dat ik daar te gemakkelijk overgedacht hebt. om dat zomaar in 1 keer te kunnen doen. Ik dacht misschien 1 slecht weekje. Maar dit is vreselijk het is al de derde week dat ik heel beroerd bent, voornamelijk me spieren heel extreme pijnen in me lichaam. Heel erg transpireren. Ik ga er vanuit dat het daarvan is. Ik vraag of er nog iemand hier ervaring mee heeft. Ik hoop dat het snel weer normaal word. Reactie infoteur, 26-12-2018
Overleg de situatie eens met de huisarts.

Ina, 16-07-2018
Ik zit nu op 100 mg sertraline maar voel me niet goed angstig duizelig en erg gespannen. Kan ik de dosering verlagen zodat ik me beter voel? Reactie infoteur, 26-12-2018
Het advies is bij twijfel niet inhalen en zeker bij angst en duizeligheid zou ik een arts raadplegen.

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.