Betadine: desinfecteren schaaf-, snijwonden voor wondherstel

Betadine: desinfecteren schaaf-, snijwonden voor wondherstel Door sport, een ongelukkige beweging, val of het in aanraking komen met een scherp voorwerp kan de huid beschadigd raken. Het hebben van een snee of schaafwond kan een bloeding veroorzaken, waarbij ook potentieel vuiligheid in de wond kan terechtkomen. Goede verzorging is noodzakelijk, zodat wondherstel via epitheelvorming kan optreden. Hoe kan Betadine als zalf, jodiumoplossing of pleisters uitkomst bieden?

Betadine


Huidbeschadiging

Een ongelukje zit in een klein hoekje en kan iedereen zomaar overkomen. Tijdens de afwas of koken kan men zonder dat men er erg in heeft de vingers openhalen. Daarnaast kan men bij sport of buitenactiviteiten schaafwonden oplopen, waarbij potentieel vuiligheid in de wond terechtkomt. Uiteenlopende bezigheden of een ongeluk kunnen snij- of schaafwonden veroorzaken. Open wondjes bloeden en dat houdt in dat ongewenstheden de huid kunnen binnendringen. Wat zijn de risico’s bij het oplopen van een wond?

Kans op infectie wondje

Een snee of schaafwond kan potentieel tot een infectie leiden. Omdat er sprake is van een opening naar binnen, kunnen virussen of bacteriën ongestoord de wond binnendringen. Zeker als de wond in contact is geweest met vuil, drek of smerig water kan het verstrekkende gevolgen hebben. Een infectie kan naar binnen slaan, waardoor wondroos ontstaat of juist veel erger. Duurt het te lang voordat dergelijke wonden worden behandeld, kan het afsterven van weefsel van toepassing zijn. Dit kan zeker bij grote wonden het geval zijn. Soms kan het zelfs tot een bloedinfectie leiden. Hoe klein een wondje ook is, het is noodzakelijk om het op een gepaste manier te behandelen. Hoe kan Betadine uitkomst bieden?

Povidonjodium als werkzame stof Betadine

Normaal worden wondjes ontsmet door er jodium op te doen. De donkerrode vloeistof zorgt ervoor dat ontstekingsveroorzakers worden uitgeschakeld. Gewone jodium geeft over het algemeen een ongemakkelijk gevoel in de wond, waarbij het (tijdelijk) steekt. In het middel Betadine zit povidonjodium en dat geeft specifiek niet het stekende gevoel. Oftewel de wond irriteert niet terwijl de wond wel wordt ontsmet. Let wel dat de wond eerst uitbloedt en daarna goed wordt schoongespoeld. Na het aanbrengen van povidonjodium als oplossing kunt u het afdekken met een steriel gaasje of er juist een pleister op doen. Ook de pleisters van Betadine bevatten povidonjodium, waardoor de wond blijvend wordt ontsmet. Aanvullend kunt u het ook als zalf op de wond (eventueel met gaasje) aanbrengen, zodat er een steriele poreuze ademende korst ontstaat.

Epitheelvorming

Is een wond goed behandeld dan treedt epitheelvorming op. Bloedplaatjes hebben de wond gestelpt, waarna de huid overgaat tot reparatie. Epitheelvorming is de basis voor compleet herstel van de oorspronkelijke situatie. Oftewel geleidelijk aan trekt de wond dicht, waarbij nieuwe huid wordt gevormd. Gedurende het herstel is het van belang dat de omstandigheid vochtig maar steriel blijft. Is een wond hersteld dan zal het vaak zichtbaar blijven, omdat er een kleurverschil met de omringende huid van toepassing is. De huid kan iets dunner zijn (vaak bij brandwondjes), waarbij melanine (verantwoordelijk voor huidskleur) minder aanwezig is.

Kan ook bij stinkende zweetvoeten helpen!

Het rieken van de voeten komt bij veel mensen voor. De afscheiding van zoolzweet stinkt bij mannen vaker dan bij vrouwen. Het stinken van de voeten kan ook door onvoldoende hygiëne worden veroorzaakt. Door een vochtige, warme niet propere omstandigheid kunnen bacteriën volop van toepassing zijn. Het is van belang om het dagelijks goed schoon te maken met bijvoorbeeld zure of anti-bacteriële zeep. Daarnaast kan Betadine als oplossing of vetvrije zalf helpen om de bacteriën effectief te bestrijden.

Brandwondjes en schildklier

Kleine oppervlakkige brandwondjes kunnen ook hiermee worden ontsmet. Heeft u echter een serieuze brandwond dan moet u het altijd door een medisch specialist laten behandelen. Door onjuiste behandeling kan de hitte naar binnen slaan, waardoor meer fysieke schade wordt aangericht. Let wel overmatig gebruik op grote huidoppervlakken kan de werking van de schildklier nadelig beïnvloeden. Mensen met schildklierproblemen dienen het op een gepaste manier toe te passen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke kloofjes teentop, zool of hiel laten helenPijnlijke kloofjes teentop, zool of hiel laten helenDroge ingescheurde eelt op de zool of teentop kan soms pijnlijk zijn. De kloofjes trekken onderliggend weefsel open, waa…
Hoe behandel je een schaafwondHoe behandel je een schaafwondEen schaafwond is een huid beschadiging die is veroorzaakt door het schaven over een ruw oppervlak. Hierbij is de opperh…
Eerste hulp bij verwondingen: antiseptische behandelingEerste hulp bij verwondingen: antiseptische behandelingBij beschadiging van de huid door verwonding is ontsmetten altijd aan te raden om infectie te voorkomen, ook al gaat het…
Zelfzorg bij blaren: verzorging en nabehandelingZelfzorg bij blaren: verzorging en nabehandelingBij te veel wrijving of druk op de huid kan er een blaar ontstaan. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een lang stuk te w…

Hoe kun je stoppen met nagelbijten?Hoe kun je stoppen met nagelbijten?Nagels zijn de bedekking van de uiteinden van vingers en van tenen. Nagels van vingers groeien circa 0,7 millimeter per…
Waarom ben ik altijd moe?Veel mensen kennen het. Steeds maar weer dat vermoeide gevoel. Je gaat op tijd naar bed maar je word vervolgens weer fut…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 21 september 2014
  • http://www.betadine.nl/betadine-zalf
  • https://www.alphega-apotheek.nl/wondverzorging
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.