Medische sportmythes

Het is soms verbijsterend hoe weinig beroepssporters en mensen die fit willen worden eigenlijk weten van hun eigen lichaam. Zelfs sportlieden die voor miljoenen aan prijzen binnenhalen hebben er vaak geen idee van hoe hun lichaam tijdens de wedstrijd functioneert. Als een beroepsspeler al zo weinig weet, hoe zal het dan met de medische kennis van de sportieve leek zijn gesteld? Er bestaan veel medische mythes en geruchten die klakkeloos als correct worden beschouwd door sporters over de hele wereld.

Krijgen amateursporters vaker blessures dan beroepsspeler?

Tal van onderzoeken hebben aangetoond dat, hoe meer men aan de top komt, des te groter het aantal ongevallen wordt. Beroepsspelers van een bekend baseballteam uit Boston bijvoorbeeld, hebben tijdens een seizoen letterlijk allemaal wel een aantal wedstrijden niet kunnen meemaken, omdat ze door een sportletsel waren uitgeschakeld. Een verklaring daarvoor is dat zij per seizoen erg veel wedstrijden spelen. Een andere reden is de sterke concurrentiestrijd. Er wordt op volle kracht gesprint naar het eerste honk; men remt in volle vaart om de bal te vangen. Lichamelijk en geestelijk geven de spelers zich voor 100%. Als men sportlieden vaak genoeg blootstelt aan het risico van een ongeval zal dit er vroeg of laat ook komen, zo beweert Raymond Verheijen.

Verheijden is een gerenommeerde inspanningscoach in de medische sportwereld. Hij beweert dat hoe verder men vordert in de sport, des te groter is de kans op letsels. Door sport krijgt ongeveer 10% van de schoolkinderen een ongeluk volgens Nationaal Kompas Volksgezondheid. Onder de beroepsspelers zal bijna 100% jaarlijks één of meerdere trainingen en wedstrijden moeten missen vanwege een blessure. De mythe dat amateurs dus vaker met blessure kampen dan professionele sporters is volgens Verheijen niet van toepassing.

Hoe belangrijk is oefentherapie na sportletsels?

Zodra de zwelling is verdwenen, moeten de oefeningen worden voorgeschreven. Dat betekent dat men na een dag of twee al moet gaan oefenen met de trainer of een fysiotherapeut. De reden hiervoor is simpel. De fysiotherapeut zal het geblesseerde lichaamsdeel laten bewegen, waardoor de toevoer van het bloed naar die delen groter wordt. Dat wil zeggen dat er meer zuurstof, voedingsstoffen en witte bloedlichaampjes de plaats van het letsel zullen bereiken. De meeste letsels, zelfs een verstuikte enkel, zullen gewoonlijk een dag of vijf nodig hebben om te genezen. Waarom zou men dan de spieren en gewrichten in die tijd zwakker en stijver laten worden door ze niet te bewegen? Oefentherapie zal verstijving van de gewrichten en krachtverlies van de spieren kunnen voorkomen.

Volgens beweringen van Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, de befaamde clubarts van voetbalclub Bayern Munchen, is het zo dat een snelle revalidatie de tijd die nodig is voor herstel met minstens 25% verkorten. Tal van letsels, zoals fracturen, verscheuringen van banden en gewrichten en meniscusscheuren zullen het beste kunnen genezen met behulp van een fysiotherapeut die zijn werk goed verstaat. Het komt maar al te vaak voor dat topatleten een aanzienlijk verlies van hun bewegingsfuncties hebben, alléén omdat er geen oefentherapie werd gegeven. Tal van bekende clubs hebben dan ook top-fysiotherapeuten full-time in vaste dienst.

Maken vrouwen meer kans op sportletsels dan mannen?

Vanuit biologisch en medisch standpunt gezien, zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen meer sportongevallen krijgen dan mannen. Onder de microscoop zien de spieren en botten van mannen en vrouwen er precies hetzelfde uit. Het bewegingsapparaat is bij beiden geheel gelijk. Dat bij sommige sporten de vrouwen aanvankelijk meer letsels oplopen is toe te schrijven aan onvoldoende goede sportuitrusting en slechte voorbereiding.

Veroorzaakt hardlopen een snellere slijtage van de enkels en andere gewrichten?

In de wetenschappelijke literatuur zijn er geen aanwijzingen dat de gewrichten sneller slijten, zoals beweerd wordt door veel sporters. Bij iedereen zullen de gewrichten slijtage gaan vertonen bij het ouder worden. Het proces is te vergelijken met een nieuwe band. Wanneer die wordt gebruikt, zal er slijtage ontstaan. Wanneer het kraakbeen van een gewricht door een letsel of een operatie wordt beschadigd, zal de slijtage veel sneller gaan. Er zijn geen bewijzen dat intensief gebruik van de gewrichten deze sneller zal doen slijten. Er is ongeveer een zelfde percentage vrouwen als mannen die op 70-jarige leeftijd een flinke slijtage in de kniegewrichten hebben. Toch hebben de meeste vrouwen van die leeftijd vroeger nooit intensief aan sport gedaan.

Is aspirine wel een goed medicijn?

Men mag aspirine niet onderschatten, omdat het goedkoop is en bij elke drogist verkrijgbaar. Aspirine is een voortreffelijke pijnstiller die werkt omdat zij de pijncentra in de hersenen onderdrukt. Bovendien heeft aspirine de eigenschap ontstekingsreacties te verminderen. Voor gewrichtsaandoeningen is aspirine vaak een goede oplossing. Behalve bij pijn wordt aspirine dan ook voorgeschreven bij pees- en zenuwontstekingen en gewrichtsontstekingen. Ten slotte drukt aspirine ook de koorts.
© 2014 - 2024 De-aardbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
De SportfysiotherapeutDe SportfysiotherapeutSportfysiotherapie is een verbijzondering op het vak algemeen fysiotherapie. Een sportfysiotherapeut behandelt geblessee…
Jumper's knee (patellatendinopathie)De jumper’s knee (medische naam: patellatendinopathie) is een veelvoorkomende knieblessure bij sporters die veel springe…

Hallucineren door slaapverlammingSlaapverlamming of slaapparalyse komt vaker voor dan je wel zou denken. Het overkomt heel wat mensen en, tenzij er een o…
Dorstgevoel van levensbelangDorstgevoel van levensbelangDorst, het verlangen om te drinken, is een belangrijk signaal van onze hersenen dat we beter niet negeren. Want omdat ee…
Bronnen en referenties
  • http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/letsels-en-vergiftigingen/prive-ongevallen/omvang/ bezocht op 23-10-2014
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Aspirine.aspx?mId=10704&rId=572 bezocht op 23-10-2014
  • http://www.cjsm.be/gezondsporten/themas/sportletsels-eerste-hulp-en-preventie bezocht op 23-10-2014
  • http://www.blijfdynamisch.com/bco/view/nl/428098-+Blijf+dynamisch%21+.html bezocht op 23-10-2014
De-aardbol (6 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.