Sporten met pijnstillers of ontstekingsremmers: Niet doen!

Sporten met pijnstillers of ontstekingsremmers: Niet doen! Sporten met pijnstillers, is dat een verstandige combinatie? Kan het kwaad om een aspirientje of paracetamol te nemen voordat je gaat sporten om de pijn van je blessure niet te voelen? Onderdrukt de pijnstiller alleen de pijn of heeft het ook andere (ongewenste) gevolgen? Alles wat je moet weten over hardlopen met pijnstillers of ontstekingsremmers.

Het doel van een pijnstiller

Waarom nemen mensen pijnstillers? Juist, om de pijn te stillen. Bedenk voordat je een pijnstiller neemt goed waarom je die neemt. Neem je die om een blessure niet te voelen? De pijn van de blessure is juist een natuurlijk signaal van je lichaam om deze plek even rust te geven. Of neem je een pijnstiller om in een wedstrijd dieper te kunnen gaan? Om het zuur in de benen niet te voelen, of de vermoeidheid. In dit geval neem je het als prestatiebevorderend middel. Maar is dat verstandig?

Het gebruik van pijnstillers door topsporters

In oktober 2010 kwam de NOS met het bericht dat maar liefst een kwart (27.5%) van de Nederlandse profvoetballers pijnstillers of ontstekingsremmers slikt. Dit kwam naar buiten na een analyse van de ingevulde dopingformulieren van de voetballers waarop ze ook moeten aangeven of en welke medicijnen ze gebruiken. Ook ander onderzoek toont aan dat veel topsporters gebruik maken van deze middelen. Van de sporters op de Olympische Spelen in Sydney gebruikte ook ongeveer een kwart pijnstillers of ontstekingsremmers.

Als zoveel topsporters het gebruiken, wat is dan het probleem?

Ten eerste, topsporters gaan altijd tot de grens. Zij doen er alles aan om die ene topprestatie neer te zetten. Soms trainen ze daardoor teveel of zoeken ze hun toevlucht in pijnstillers of ontstekingsremmers of uiteindelijk zelfs doping. Sommigen weten het gevaar ervan niet, anderen nemen het op de koop toe. Zou stierf de Amerikaan Tom Simpson in de Tour van 1967 door een hartinfarct veroorzaakt door hitte, uitputting en doping. Dichter bij huis hebben we het voorbeeld van Jean-Paul van Gastel. Hij was geblesseerd maar slikte pijnstillers, voetbalde door met zijn blessure en moest uiteindelijk op 31-jarige leeftijd zijn carrière afbreken omdat zijn blessure flink verergerd was.

De gevaren van het sporten met ontstekingsremmers

Er is veel onderzoek gedaan naar het sporten met zogenaamde NSAID's (nonsteroidal anti-inflammatory drugs). Onder deze NSAID's vallen onder andere aspirine, ibuprofen, diclofencac, naproxen sodium en ketoprofen.

Ontstekingsremmers remmen de aanmaak van prostaglandinen. Deze prostaglandinen zijn verantwoordelijk voor pijn, koorts en ontstekingen. De rem op de aanmaak van deze moleculen is op deze manier dus gunstig, maar prostaglandinen beschermen ook de maagwand en de regulatie van bloed naar de nieren. Bij het slikken van ontstekingsremmers wordt deze bescherming en regulatie verstoord en verminderd, wat leidt tot maag-en darmklachten. Ook de kans op maagbloedingen wordt ernstig versterkt door het gebruik van ontstekingsremmers. Hartpatiënten kunnen sowieso beter geen ontstekingsremmers slikken omdat het slecht samen gaat met ACE-remmers en beta-blockers.

Geen trainingseffect door ontstekingsremmers

Uit onderzoek is gebleken dat het nemen van een hoge dosis Ibuprofen voor een krachttraining zorgt voor een sterk verminderde opbouw van spiermassa en kracht. Een ander onderzoek toonde aan dat muizen die Ibuprofen toegediend kregen geen prestatieverbetering lieten zien in uithoudingsvermogen na een trainingsperiode terwijl de muizen die geen ibuprofen toegediend kregen flinke vooruitgang boekten.

Onderzoekers verklaren dit door het feit dat ontstekingsremmers niet alleen de ontstekingen in het lichaam wegnemen, maar daarmee ook de prikkel voor het lichaam om zich aan te passen. Op deze manier kun je trainen tot je een ons weegt, maar je lichaam voelt geen prikkel om zich te verbeteren en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Verschillende pijnstillers en ontstekingsremmers

Natuurlijk zijn niet alle pijn-en ontstekingsremmers hetzelfde, maar toch is het effect op het lichaam meestal hetzelfde. De genoemde NSAID's zijn af te raden voor het sporten. Wil je toch sporten en de pijn onderdrukken, gebruik dan een paracetamol. Deze zijn het minst schadelijk. Verder kun je enkele negatieve bijwerkingen van gewone ontstekingsremmers tegengaan door het gebruik van natuurlijke middelen.

Wanneer wel een ontstekingsremmer gebruiken?

Wie gesport heeft en zich daarbij heeft geblesseerd kan er goed aan doen om na de training een matige dosis ontstekingsremmer te nemen om de ontsteking en zwelling te verminderen. Maar doe het dus met mate.

Conclusie

Sporten met pijnstillers of ontstekingsremmers, liever niet! Onderdruk de pijn niet maar geef het betreffende gebied even wat rust.
Succes met sporten!
© 2014 - 2024 Infoteuryannick, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenPijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenEr zijn veel soorten pijnstillers op de markt, vaak dezelfde soort onder een ondere merknaam. Hieronder een overzicht va…
Ibuprofen, aspirine, paracetamol, wat zijn de verschillen?Ibuprofen, aspirine, paracetamol, wat zijn de verschillen?Er bestaan vele soorten pijnstillers. Van medicijnen tegen zware pijn tot medicijnen tegen eenvoudiger of veelvoorkomend…
Pijnstillers: Aspirine, Ibuprofen of Paracetamol?Pijnstillers: Aspirine, Ibuprofen of Paracetamol?Bij de afdeling geneesmiddelen in één van de drogisterijen valt je al snel één ding op: wat zijn er veel soorten pijnsti…
Het ontstaan van buikvet en de gevolgen voor de gezondheidAls je je favoriete jeans niet meer dicht kunt krijgen of je je riem een paar gaatjes verder moet zetten, kijk dan uit.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_profwielrenners_overleden_tijdens_de_beoefening_van_hun_sport
  • http://www.prorun.nl/gezondheid/onderzoek/onstekingsremmers-remmen-meer-dan-je-denkt
  • http://trainerpaul.blogspot.nl/2013/04/hardlopen-met-pijnstillers-is-gevaarlijk.html
  • http://losseveter.nl/2010/10/16/als-pijnstillers-smarties-worden/
  • http://www.runtodream.com/hardlopen_medisch/ibrupofen-nsaids-bij-sporten-verstandig-of-niet
  • http://www.gezondheidsplein.nl/nieuws/pijnstillers-voor-het-sporten-slecht-voor-de-darmen/item65515
  • http://nos.nl/artikel/189113-kwart-profs-slikt-pijnstillers.html
  • http://sportsmedicine.about.com/od/medicationanddrugs/a/NSAID_endurance.htm
Infoteuryannick (36 artikelen)
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.