Welke gedragskleur past bij jou?

Ben je een introvert of juist een extravert persoon? Denk je eerst tien keer na voordat je echt overgaat tot actie, of is het bij jou juist andersom? Ben je gevoelig en wordt je snel emotioneel of juist niet? De gedragskleur die bij jouw persoonlijkheid past, vertelt veel over wie jij bent en waar jouw sterktes en zwaktes zitten. Je sterktes en zwaktes hebben een grote invloed op het gedrag dat jij zowel binnen als buiten een groep vertoont. Altijd al willen weten waar jij staat in een werk- of persoonlijke situatie? Kijk dan welke van de vier gedragskleuren het best bij jou past.

Gedragskleur rood

Bij rood past het gedragstype dominantie. Onder deze groep kun je voornamelijk extraverte mensen en denkers plaatsen. Ze hebben vaak een overheersende persoonlijkheid en zijn ontzettend koppig. Het zijn uitgesproken, veeleisende en krachtige leiders. Deze mensen zijn erg resultaatgericht en willen dan ook altijd winnen. Ze reageren dan ook erg actief op problemen en uitdagingen. Past de kleur rood bij jou, dan hou jij waarschijnlijk van efficiëntie. Het kan voor jou niet snel en goed genoeg gaan en wil het liefst zo vaak mogelijk het initiatief nemen. Je denkt snel en neemt net zo snel beslissingen.

Het rode gedragstype is snel kwaad, maar zo snel als de kwaadheid komt, zo snel verdwijnt deze ook weer. Duidelijk en direct (al is het vaak op een botte manier), avontuurlijk, vernieuwend en open-minded zijn ook erg passende begrippen. De oplossingen die hij of zij verzint liggen vaak erg voor de hand, maar bevatten vaak een scherpzinnig kantje. Een grote fantasie en niets is ongewoon voor het rode gedragstype. Een grote irritatiefactor voor deze groep zijn opmerkingen als: “we doen dit al tien jaar op deze manier”. In het leven nemen deze mensen vaak veel risico’s en uitdagingen aan. Ze willen graag doorgroeien in alles wat ze doen, het liefst sneller dan mogelijk. Mensen met de kleur rood kunnen hun hele levenswijze als een blad aan de boom omdraaien omdat ze gehoord hebben van een mogelijkheid waar zij sterk in geloven.

Valkuilen

Iemand met de kleur rood kan mensen afschrikken door hun enorme directheid. Ze tonen soms wat weinig waardering en maken teveel gebruik van hun macht. De lat wordt nogal eens te hoog gelegd voor zichzelf, maar ook voor anderen. Ziet problemen en oplossingen snel in grote lijnen, maar vergeet hierbij vaak te denken aan de kleinere, ook belangrijke details.
Het rode gedragstype zal perfect passen in een omgeving met veel vrijheden voor meningen, ideeën en acties. Werk met veel details net als te eentonig werk zullen hem geen goed doen. Des te meer uitdagingen hoe beter.

Gedragskleur geel

Bij geel past het gedragstype invloed. Mensen met de gedragskleur geel zijn vaak enorm optimistisch en enthousiast. Ze zijn extravert, enthousiast, creatief en altijd optimistisch. Veel mensen kijken op naar gele persoonlijkheden, ze zijn immers altijd vriendelijk en vrolijk, maar ook erg overtuigend. Gele gedragstypes hebben een grote gunfactor. Ze krijgen door hun hartelijkheid snel de stemmen van anderen mee. Mensen die behoren tot de gele groep, praten graag en vaak veel. Ze verkopen niet een enkele schoenveter, maar maken het plaatje compleet met een verkocht paar schoenen, bijpassende tas en verzorgende spuitbus.

Een echte teamspeler, die niet alleen zichzelf enorm goed kan motiveren, maar ook alle andere teamleden. Iemand die veel respect heeft voor zijn medemens, immers is elke klus belangrijk en doet niemand onder aan een ander. Wanneer je jezelf herkent in het gele type, dan zul je vaak met 100 dingen gelijk bezig zijn. Je zegt tegen ieder project ja, omdat je over met hetzelfde enthousiasme de verschillende mogelijkheden in ziet. Je hebt een gezonde dosis humor en zorgt voor een geweldige sfeer binnen de groep. Je maakt gemakkelijk contact en je wilt dan ook dat iedereen je aardig vindt. Verbeter de wereld, maar begin bij jezelf is een motto. Toch zal jij ook je steentje willen bijdragen zodat een ander de wereld verbeterd. Gele gedragstypes zijn spontaan en avontuurlijk, een nieuwe uitdaging gaan ze dan ook met plezier aan.

Valkuilen

Het gele gedragstype is geen goede timemanager, doordat hij of zij met zoveel verschillende taken tegelijk bezig is. Hierdoor ziet hij vaak vele details over het hoofd en verliest hij de realiteit omtrent de logische valkuilen die een opdracht ook kent. Zijn overenthousiasme kan zorgen voor irritatie bij anderen, net als zijn vaak wat luidruchtige gedrag. Vertrouwen hebben in je medemens is goed, al is het gele gedragstype hierin wel erg gemakkelijk.

Gedragskleur groen

Bij groen past het gedragstype stabiliteit. Mensen met de gedragskleur groen houden er niet van hun emoties te tonen. Hun streven naar harmonie is groot, ze zijn erg meevoelend en zorgzaam voor hun naaste omgeving. Vriendelijkheid, rustig en minzaam zijn perfecte begrippen voor deze gedragskleur. Ze leven erg mee met hun naaste omgeving en zullen dan ook geregeld vragen hoe het met de ander gaat en of hij of zij nog iets kan betekenen voor de ander. Ze staan dan ook bekend om hun loyaliteit, betrouwbaarheid en geduldigheid.

Dit type houdt van zijn of haar voorspelbaarheid, wanneer jij je herkent in het gedragstype groen, zul je niet van teveel verandering houden. Een klein avontuurtje is aanvaardbaar, maar liever laat je het bij het oude. Je zoekt ook vaak naar goedkeuring van je naaste omgeving, wat voort komt uit een lichte onzekerheid in je eigen kunnen, maar ook omdat je hoopt dat het ieder naar wens is. Het groene gedragstype zal zijn taken eerst afmaken, vooral hij aan iets nieuws begint. Hij werkt ordelijk en overzichtelijk en is goed in het werken met vaste routines. Een geduldig persoon, die graag luistert naar het verhaal van een ander. Hij komt rustig en stabiel over op zijn omgeving, wat ervoor zorgt dat hij juist veel onrustige mensen aantrekt.

Valkuilen

Wanneer er prioriteiten gesteld moeten worden zal het gedragstype groen dit met moeite doen, omdat hij zelf lastig keuzes kan maken door zijn onzekerheid. Ze houden van een stabiele, rustige en voorspelbare omgeving, waardoor ze bij plotselinge verandering nogal eens dicht kunnen slaan. Conflicten gaan groene gedragstypes liever uit de weg, waardoor ze snel toe geven aan iets, ook wanneer ze het er niet mee eens zijn. De harmonie bewaren staat immers hoog in het vaandel. Mensen in deze groep reageren vaak traag en nemen weinig initiatief. Ze zijn ook erg gevoelig, waardoor ze kritiek vaak opvatten als een persoonlijke aanval.

Gedragskleur blauw

Bij blauw past het gedragstype conformiteit. Mensen met de gedragskleur blauw zijn vaak enorm perfectionistisch. Alles moet perfect worden afgerond, met minder neemt hij geen genoegen. Het blauwe gedragstype is erg kritisch, naar zowel zijn eigen handelen als naar dat van een ander. Alles moet onderbouwd zijn met voldoende feiten en afwijkingen van afspraken of regels zal hij als niet prettig ervaren. Het blauwe type toont vrijwel geen emoties, ze zoeken naar de feiten en handelen en antwoorden daar ook naar. Het nemen van beslissingen doet hij liever niet, omdat hij niet graag fouten maakt.

Wanneer je jezelf herkent in het gedragstype blauw, zul je hoogstwaarschijnlijk ook van een rustige en stabiele werkomgeving houden. De mensen met wie je nauw contact hebt zullen vaak dezelfde soort types zijn als jou. Je bent op je werk om te werken en houdt het daarbij ook graag zakelijk. Doordat je dingen enkel zakelijk en feitelijk bekijkt kom je vaak koel over. Kalm blijven is één van jouw sterkste punten.

Valkuilen

Je omgeving kan jouw gedrag ervaren als bot, je komt vaak emotieloos over op anderen omdat je alles van de zakelijke kant bekijkt. Het blauwe gedragstype neemt vaak weinig risico, alles moet ‘volgens het boekje’ gebeuren. Soms ontstaat er wat jaloezie, met name wanneer mensen die in zijn ogen minder intelligent zijn hoger scoren dan zijzelf, doordat zij sociaal vaardiger zijn. Dit type komt weinig voor zichzelf op, maar analyseert zichzelf ook te weinig.

Tot slot

Wellicht zul je jezelf herkennen in meerdere gedragskleuren. Dit klopt helemaal, eigenlijk heeft iedereen van iedere kleur wel iets in zich. Echter zal er vaak één kleur uitschieten, waarbij je jezelf het meest herkent. Wanneer je jezelf meer wilt verdiepen in de gedragskleuren kun je altijd een MDI scan maken. Er wordt dan heel precies geanalyseerd welke gedragskleur het beste bij jou past. Een MDI scan is vaak wel tegen betaling.
© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding die je persoonlijkheid versterktKleding die je persoonlijkheid versterktVolgens sommige mensen is het onzin en andere zijn grote voorstander van kleding die de persoonlijkheid versterkt. Wat e…
Verschillen en gelijkenissen tussen mensenVerschillen en gelijkenissen tussen mensenWanneer we kijken naar de verschillen en gelijkenissen tussen mensen, kunnen we zien dat deze in eerste plaats tot stand…
Het imago van een organisatie sturen met de CI-mixHet imago van een organisatie sturen met de CI-mixVoor een sterk imago van een organisatie moet eerst de identiteit van de organisatie op orde zijn. Dit is wat de corpora…
Sterrenbeeld en polariteitEen sterrenbeeld kan een bijbehorende positieve polariteit hebben of juist een negatieve polariteit. De Ram, Tweelingen,…

Acar' up, lok huisstofmijt in de val!Tips om huisstofmijt te verdrijven, en medicatie tegen de allergische reacties die deze beestjes, die zich met duizenden…
Narcisme verschijnselenNarcisme verschijnselenEen narcistische persoonlijkheid, wat is dat? Een narcistische persoonlijkheidsstoornis of NPS, kenmerkt zich door groot…
Bronnen en referenties
  • Website: http://www.coach2day.nl
Lica (38 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.