Recycling code van plastic en de veiligheid

Recycling code van plastic en de veiligheid Sommige soorten plastic komen de laatste jaren steeds vaker in een slecht daglicht omdat deze gevaarlijke stoffen kunnen lekken of slecht zijn voor het milieu. Aan de recyclingcode op een plastic soort is te herkennen om welke soort het gaat. Het gaat om acht groepen, waaronder een groep is gereserveerd voor alle overige soorten plastic. Sommige plasticsoorten kunnen een prima verpakkingsmateriaal vormen, maar er zijn ook soorten die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Ontstaan van de codes

In 1988 is door de Society of the Plastics Industry (SPI) een codering bedacht voor verschillende soorten plastic. De leden van deze verenging vertegenwoordigen de gehele kunststofindustrie. Het doel van deze codering was om de verschillende soorten plastic te kunnen onderscheiden zodat deze hergebruikt konden worden. Omdat hergebruik de meest milieuvriendelijke manier is om kunststof te verwerken, wordt dit gestimuleerd. Zo wordt er lange tijd gebruik gemaakt van statiegeldflessen en betaalt men verwijderingsbijdrage bij de koop van een groot kunststof apparaat. De laatste jaren wordt ook het gescheiden inzamelen van plastic afval gestimuleerd. Plastic afval kan in speciaal daarvoor gemaakt doorzichtige zakken worden aangeboden.

De codes

De codes voorden weergegeven met drie pijlen die in de vorm van een driehoek lopen. In deze driehoek wordt een nummer weergegeven die de materiaalsoort aangeeft. In de meeste gevallen staat er ook een afkorting van de materiaalsoort onder. De codes voor plastic gaan van een tot en met zeven, waarbij nummer zeven staat voor overige materialen. Hieronder staan de verschillende codes beschreven.

Bron: TotoBaggins, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: TotoBaggins, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Code 1: Polyethyleentereftalaat (PET)

De afkorting van Polyethyleentereftalaat is PET. Van deze kunststofsoort worden veel voedingsmiddelen verpakkingen gemaakt, zoals waterflesjes. Maar ook keukengerei en films kunnen hiervan gemaakt zijn. Doordat PET gemakkelijk bij hitte vervormd kan deze soort prima gerecycled worden. Bij verhitting zullen echter de molecuulketens korter worden. Deze kunststof is dan ook niet geschikt voor hoge temperaturen. Uit onderzoek is gebleken dat PET flessen beter niet opnieuw gevuld kunnen worden. Bij hervullen kan de toxine diethylhexyl adepate vrijkomen dat kankerverwekkend is en leverproblemen kan veroorzaken. Daarbij is er ook antimoon gevonden in mineraalwater verpakt in PET flessen. Deze plasticsoort kan men het beste dus maar eenmalig gebruiken.
Bron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/RecyclingcodeBron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode

Code 2: Hoge dichtheid polyethyleen

De afkorting van hoge dichtheid polyethyleen is HDPE. Van deze kunststof worden veel grotere frisdrankflessen gemaakt. Ook boterkuipjes zijn vaak van HDPE. Deze kunststof is dikker en minder doorzichtig dan PET. Ook is HDPE beter bestand tegen hitte waardoor deze bij verhitting minder nadelen heeft voor de gezondheid. HDPE is daarom een veilige plasticsoort.

Bron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/RecyclingcodeBron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode

Code 3: Polyvinylchloride (PVC)

De afkorting van polyvinylchloride is PVC. Van deze kunststof worden onder andere douchegordijnen, zeil, buizen voor bedrading, kaas- en vleesverpakkingen gemaakt. Het is een goedkoop en eenvoudig te bewerken kunststof. PVC bevat loodhoudende stoffen en gechloreerde koolwaterstoffen die bij verbranding vrijkomen. Hierdoor is PVC sterk milieuvervuilend. De grondstof voor PVC is vinylchloride. Vinylchloride is kankerverwekkend. Daarnaast komen er bij de verbranding dioxines vrij die al in kleine hoeveelheden veranderingen kunnen veroorzaken in de hormoonhuishouding. Ook worden er in PVC vaak weekmakers gebruikt dat genitale abnormaliteiten bij jongens kan veroorzaken. Deze plasticsoort kan men het beste mijden.

Bron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/RecyclingcodeBron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode

Code 4: Lage dichtheid polyethyleen

De afkorting van lage dichtheid polyethyleen is LDPE. Van deze kunststof worden onder andere broodverpakkingen, boterhamzakjes, deksels van verpakkingen en knijpflessen gemaakt. LDPE wordt gemaakt van olie. Het is waterafstotend en isoleert goed. Daarbij kan het goed tegen basen en zuren. Dit maakt LDPE een goed materiaal voor voedingsmiddelen. Het enige nadeel is dat het economisch niet haalbaar is om LDPE te recyclen.

Bron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/RecyclingcodeBron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode

Code 5: Polypropyleen

Hoewel Polypropyleen in de recyclingscode wordt afgekort met PP, is dit geen afkorting die regelmatig gebruikt wordt. Van deze kunststof worden onder andere jerrycans, meubels, luiers en dopjes gemaakt. Polypropyleen is veel sterker dan polyethyleen en bestand tegen chemische oplosmiddelen, basen en zuren. Polypropyleen is goed recyclebaar en lekt over het algemeen niet snel schadelijk stoffen. Deze kunststofsoort is net wat duurder dan polyethyleen, waardoor in de praktijk vaker voor polyethyleen gekozen wordt. Polypropyleen is een veilige plasticsoort.

Bron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/RecyclingcodeBron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode

Code 6: Polystyreen

Van deze kunststof worden onder andere wegwerpborden, -bekers, -bestek, piepschuim, vleeswarenbakjes en cd hoesjes gemaakt. Ook deze kunststof is waterafstotend en goed isolerend. Boven de vijfennegentig graden wordt polystyreen slap en vervormbaar, wat vaak het geval is bij wegwerpbekertjes voor koffie of thee. Polystyreen bevat de kankerverwekkende stof styreen. Ook is de stof hormoon verstorend. Deze stof kan bij verwarmen vrij komen uit het plastic. Men kan deze plastic het best mijden.

Bron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/RecyclingcodeBron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode

Code 7: Overige plastic

Deze code wordt gebruikt voor plastic dat niet in de andere groepen thuishoort en bevat verschillende soorten zoals acryl, nylon, polycarbonaat en biologisch afbreekbare plastics. Van deze kunststof worden onder andere coating voor blikken, flessen voor watercontainers, sommige zonnebrillen, kunststof hout, lenzen en veiligheidsglas gemaakt. Aan de ene kant kan deze soort schadelijk voor de gezondheid zijn, zoals in het geval van de BPA bevattende polycarbonaat, maar aan de andere kant bevat deze groep ook milieuvriendelijke soorten zoals biologisch afbreekbaar plastic.

Bron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/RecyclingcodeBron: Https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode

Code 9: Acrylonitril-butadieen-styreen

De afkorting van acrylonitril-butadieen-styreen is ABS. Van deze kunststof worden onder andere autobumpers en lego gemaakt. ABS wordt voornamelijk gebruikt voor starre voorwerpen en is goed recyclebaar. ABS is goed bestand tegen chemische stoffen en hoge temperaturen. Onder invloed van alcohol kan ABS styreen lekken, dat kankerverwekkend is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunststof, milieu, inzameling en recyclingKunststof heeft als licht verpakkingsmateriaal veel voordelen. De houdbaarheid van levensmiddelen is groter als deze in…
Hoe actief deelnemen aan recycling?Hoe actief deelnemen aan recycling?Recycling, een reeds ingeburgerd gebeuren bij de meeste gezinnen, of toch niet? Een groot aantal mensen doet nog niet me…
Kunststof: recyclen van plasticKunststof: recyclen van plasticVeel van het plastic dat wij gebruiken wordt gerecycled. Vanuit gemeenten wordt de inzameling van gebruikt plastic steed…

Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?Borsten kunnen regelmatig pijn doen of gevoelig zijn. Heb je last van pijnlijke of gevoelige borsten dan kan dit verschi…
Melatonine - Het slaaphormoonMelatonine is een hormoon (signaalstof) dat door het menselijk lichaam in de epifyse (pijnappelklier) wordt aangemaakt u…
Bronnen en referenties
  • http://gewoonlekkergroen.nl/groene-onderwerpen/groen-leven/wat-de-codes-op-plastic-verpakkingen-je-vertellen.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kunststofafval
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bis(2-ethylhexyl)ftalaat
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyetheen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Polypropeen
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Acrylonitrile_butadiene_styrene
  • http://www.zoalsjijwilt.nl/giftig-plastic-lijf-let-recycle-codes/
  • Afbeelding bron 1: TotoBaggins, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode
  • Afbeelding bron 3: https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode (https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode)
  • Afbeelding bron 4: https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode (https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode)
  • Afbeelding bron 5: https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode (https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode)
  • Afbeelding bron 6: https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode (https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode)
  • Afbeelding bron 7: https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode (https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode)
  • Afbeelding bron 8: https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode (https://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode)
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 23-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.