Oorzaak van tandpijn

Oorzaak van tandpijn Een ernstige tandpijn is niet om te lachen. Wanneer men wordt geconfronteerd met tandpijn, kan het lijken alsof de pijn nooit zal eindigen en wordt het bijna onmogelijk om nog iets gedaan te krijgen. En toch zal men vaak eerst zelf allerlei manieren proberen om de pijn te verzachten, alvorens een afspraak te regelen met de tandarts. Voor een nietsontziende, kloppende tandpijn kunnen er een aantal verschillende redenen zijn. Hieronder bespreken we de top vijf van de oorzaken.

Tandbederf

Tandbederf is de meest voorkomende oorzaak van tandpijn. Tandbederf is de vernietiging van tandglazuur, waarbij de harde buitenlaag van de tanden wordt aangetast, wat vaak leidt tot gaatjes. Wanneer een gaatje niet tijdig wordt behandeld door de tandarts, zal men na verloop van tijd pijn beginnen te voelen in de getroffen tand. De beste manier om tandbederf te voorkomen is om dagelijks tweemaal te poetsen en regelmatig te flossen. Ook een regelmatig bezoek aan de tandarts voor een professionele reiniging is geen overbodige luxe om tandplak te verwijderen. Wanneer men reeds voortdurend pijn aan de tanden voelt, is er waarschijnlijk een holte die moeten worden gevuld om de pijn te verlichten.

Gebroken tand

Een tandbreuk is een breuk of een barst in de harde schil van een tand. Een tandfractuur kan het gevolg zijn van een aantal verschillende dingen zonder echt te weten wanneer of hoe het is gebeurd. Een kleine breuk zal niet gauw leiden tot problemen. Echter, het kan uiteindelijk wel een beetje pijn veroorzaken indien men het niet laat behandelen door een tandarts. Volgens de ernst van de breuk, zijn er ook verschillende benaderingen voor de behandeling ervan. De tandarts zal de gepaste behandeling voorstellen en uitvoeren.

Abces

Een abces is een infectie aan de basis of de wortel van een tand of tussen het tandvlees en de tanden. Een abces is vaak zeer pijnlijk. Er zijn verschillende dingen die kunnen leiden tot een abces; zoals bijvoorbeeld ernstig tandbederf, gingivitis of tandvleesontsteking, alsook een gebroken tand. Een abces zal niet alleen leiden tot extreem kloppende pijn, maar kan ook resulteren in koorts, gevoelige tanden bij blootstelling aan warme of koude, slechte adem, zwelling of roodheid van het tandvlees,
of een gezwollen kaak. Bij deze symptomen is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een tandarts. Onbehandeld kan een abces zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Geïnfecteerd tandvlees

Als tandvlees geïnfecteerd is kan er gingivitis en parodontitis ontstaan. Gingivitis is een tandvleesontsteking, terwijl parodontitis een tandvleesontsteking is die verder gaat dan alleen maar het tandvlees en bij niet-behandeling kan leiden tot verlies van tanden en kiezen. Tandpijn is een vaak voorkomende bijwerking van geïnfecteerd tandvlees. Bij gingivitis kan men in een vroeg stadium verdere schade beperken door het beoefenen van een uitstekende mondhygiëne. Echter, als de tandvleesontsteking reeds verder is gevorderd, kan een bezoek aan de tandarts niet langer worden uitgesteld en dient men de nodige behandeling te volgen.

Beschadigde vullingen

Oudere vullingen in de mond kunnen na geruime tijd uitgegroeid raken of een beetje verslijten waardoor ze tandpijn kunnen veroorzaken. Een vulling kan ook barsten of men kan ze ook verliezen waardoor er een aantal pijnlijke problemen kunnen ontstaan. Hoewel deze gebeurtenissen zelden tot een noodsituatie leiden, kunnen ze ook heel wat ongemakken veroorzaken zoals slechte adem of een onbehaaglijk gevoel bij het eten.

Hoewel niet elke tandpijn een bezoek aan de tandarts zal vereisen; wanneer er sprake is van een hardnekkige, kloppende pijn, is het tijd om een ​​afspraak te maken. Een kiespijn is vaak een indicatie van ernstige schade aan tanden of tandvlees, zodat een bezoek aan de tandarts voor een controle altijd een goed idee is. Om te zien welke tandarts zich in de buurt bevindt, kunt u voor België hier terecht en voor Nederland via deze link.
© 2015 - 2024 Libra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandpijn: welke pijnstiller nemen bij tand- en kiespijn?Tandpijn: welke pijnstiller nemen bij tand- en kiespijn?Tandpijn of pijn aan het tandvlees is soms zo erg dat je er 's nachts van wakker wordt. Slapeloze nachten omwille van di…
Wat te doen tegen tandpijn?Wat te doen tegen tandpijn?Wat te doen tegen tandpijn? Tandpijn is meestal te voorkomen door dagelijks flossen, tanden poetsen met fluor tandpasta…
Dode tand: Tandpijn en veranderde tandkleurDode tand: Tandpijn en veranderde tandkleurBij zowel tandbederf als een tandverwonding is de zenuw in een tand mogelijk afgestorven. De tand krijgt hierdoor geen b…
Tandbederf (cariës): Oorzaken van gaatjes in tandenTandbederf (cariës): Oorzaken van gaatjes in tandenTandbederf (cariës, gaatjes in de tanden), is een aandoening waarbij schade ontstaat aan de tanden door een combinatie v…
De invloed van het dagelijks leven op nachtmerriesNachtmerries, iedereen heeft ze wel eens, maar weinig mensen weten hoe ze ontstaan en wat ze betekenen. De definitie van…
Libra (29 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.