Wat meenemen in je reisapotheek?

Wat meenemen in je reisapotheek? Wat moet je nu exact meenemen in je reisapotheek om voor geen verrassingen te staan? Het is namelijk perfect mogelijk dat je in het buitenland niet exact hetzelfde medicijn of product vindt dat je nodig hebt. Medicijnen kunnen in het buitenland een andere naam hebben. Belangrijk is om de werkzame stof van het medicijn te weten. Aan de hand hiervan kan de apotheker je toch het juiste bezorgen. De beste methode is een lijstje aan te leggen wat je zeker meeneemt in je reisapotheek. Een aantal geneesmiddelen en je verzorgingskit mag je zeker en vast niet vergeten.

Geneesmiddelen die je thuis ook neemt

Indien je thuis elke dag medicijnen slikt voor je bloeddruk of maagproblemen, dan mag je deze zeker en vast thuis niet vergeten. Van je dagelijkse medicijnen heb je waarschijnlijk wel een voorschrift teveel, zodat je dit kan meenemen. Je kan er ook gewoon eentje extra laten voorschrijven door je dokter, zodat je dat in het buitenland kan gebruiken.

Ook in je reisapotheek: middel tegen diarree

Een goed middel tegen diarree op vakantie is Imodium. Indien je toch diarree zou hebben, dan moet je voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen. Drink altijd water waarvan je zeker bent dat het drinkbaar is of niet besmet is geraakt. In ernstige gevallen wordt diarree behandeld met antibiotica. Kleine baby's moeten bij diarree heel goed in het oog worden gehouden zodat ze geen uitdrogingsverschijnselen vertonen. Het is bij baby’s ook aangeraden om rehydratatiezouten toe te dienen. Op deze manier zullen zij sneller terug op krachten kunnen komen.

Medicijn voor maagklachten

Vergeet zeker en vast geen middel tegen opkomende maagklachten. Op vakantie eet je immers wat anders en wat meer, waardoor je maag wat sneller overbelast geraakt. Ook een glaasje wijn of cocktail kunnen je maag ontregelen. Een goed gekend middel tegen maagklachten is Motilium. Wees goed voorbereid en neem wat Motilium capsules mee op reis.

Koorts en pijn

Koorts en pijn worden bestreden met paracetamol. Voorbeelden hiervan zijn Dafalgan en Nurofen (voor kindjes). In het buitenland moet je niet vragen naar een merknaam. Vraag gewoon naar een medicijn waarin paracetamol als werkzaam bestanddeel aanwezig is. Alle paracetamol-medicijnen zijn geschikt om pijn en koorts efficiënt te bestrijden.

Reisziekte

Tijdens het reizen kunnen mensen ziek worden. Bij de verplaatsing met de auto, bus, trein of vliegtuig kan je misselijk of duizelig worden en braakneigingen vertonen. Dit zijn de typische verschijnselen van een reisziekte. Preventief moet je ervoor zorgen dat je nooit met een overvolle of lege maag de reis aanvat. Reizen in de rijrichting is ook een goed idee. Indien deze tips helemaal niet helpen, dan is er nog het wondermedicijn Touristil dat je kan vrijwaren van die vervelende reisziekte.

Zonnecrème

In warme en zonnige streken mag je uiteraard je zonnecrème niet vergeten. Zonnecrème beschermt kinderen en volwassen tegen verbranding van de huid. Volwassen of mensen met een donkere huidskleur zijn van nature uit minder gevoelig voor verbranding van de huid. Bij baby’s kies je steeds voor een hoge beschermingsfactor. Insmeren doe je een halfuurtje voor je in de zon komt. Het insmeren dien je zeker elke twee à drie uur te herhalen. Na het zwemmen is de crème verdwenen en smeer je je baby dus opnieuw in. Kindjes die voor de eerste keer in de zon komen strijk je best in met een zonnecrème van factor 50.

Verzorging van wonden

Niemand is gevrijwaard van wonden en ze kunnen op de meest onverwachte momenten en plaatsen voorkomen. Bovendien is de kans op verwonding groter als je op reis gaat met kinderen. Zorg ervoor dat je in je verzorgingskit beschikt over ontsmettingsmiddel, pleisters, kompressen, een wondzalf en een schaartje.

Voorbehoedsmiddelen

Het is best mogelijk dat je bij aankomst op je vakantiebestemming merkt dat je je anticonceptiemiddel bent vergeten. Het valt veel voor dat vrouwen hun pil thuis vergeten zijn. Zorg voor een extra voorschrift waardoor je je pil toch nog bij de apotheek kan gaan halen. Indien je niet meer zeker bent van een optimale bescherming, dan kan je beter niet vrijen. Weet ook dat je bij diarree niet optimaal meer beschermd bent. Als je op vakantie bent en de kans groot is dat er een liefdesromance kan ontstaan, dan doe je er goed aan om condooms mee te nemen. Als man doe je dit om jezelf te beschermen en als vrouw voorzie je er een paar om eventueel aan je partner te geven. Uiteraard beschermen condooms ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Afhankelijk van je bestemming en je gezondheidstoestand kunnen er uiteraard nog spullen in je reisapotheek zitten. Hou in elk geval bij terugkomst goed bij wat je tekort kwam op je vorige reis.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De apotheek voor op reis: medicatie en zalvenAls je meer avontuurlijke reis, een trektocht of een reis met een kampeerwagen wil plannen, dien je ook te denken aan ee…
Reisapotheek op vakantie: Tips & medische hulp in 5 talenReisapotheek op vakantie: Tips & medische hulp in 5 talenAls je op vakantie gaat is het goed om een reisapotheek met middelen en medicijnen mee te nemen voor EHBO, ongelukjes, o…
Misselijkheid: welke medicijnen nemen als je misselijk bent?Misselijkheid: welke medicijnen nemen als je misselijk bent?Misselijk zijn is geen pretje: je hebt het gevoel dat je maag gaat omkeren en daarnaast ben je ook nog eens draaierig en…

Tandpasta: zeer veel soorten, merken en samenstellingenTandpasta: zeer veel soorten, merken en samenstellingenMondhygiëne is voor een deel afhankelijk van het gebruik van tandpasta waarmee de tanden worden gepoetst. In veel cultur…
OCT-onderzoek: Oogonderzoek - NetvliesscanOCT-onderzoek: Oogonderzoek - NetvliesscanOCT, wat staat voor “Optical Coherence Tomography” maakt het mogelijk om dwarsdoorsneden van het oog te maken. Het OCT-a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fred V, Flickr (CC BY-2.0)
  • Reisapotheek, http://www.uwreisapotheek.be/, 10 juli 2015
  • Cm.be, http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/geneesmiddelen/reisapotheek/checklist.jsp, 10 juli 2015
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7445, 10 juli 2015
  • Belgium.be, http://www.belgium.be/nl/gezondheid/op_reis/reisapotheek/, 10 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.