Het Lichaam: De bloedvaten

Je lichaam bestaat uit een netwerk van bloedvaten. Het hart, dat bijna geheel uit spierweefsel bestaat, is verantwoordelijk voor de bloedcirculatie in het lichaam. Het bloed vervoerd allerlei stoffen door je lichaam, zoals voedsel en zuurstof. De twee soorten grote bloedvaten zijn de aders en de slagaders. De slagaders brengen bloed van het hart naar de weefsels en de aders van het weefsel naar je hart. De linkerhartkamer pompt het bloed in de hoofdslagader van je lichaam, de aorta. De eerste aftakkingen van de aorta zijn de kransslagaders, die het hart zelf van bloed voorzien. Vlag na die afsplitsing van de aorta splitst de linkerslagader in tweeën. Ze omringen samen het hart. De rest van de slagaders brengen bloed naar alle andere delen van het lichaam. Ze vertakken zich in arteriolen en uiteindelijk in haarvaten. De linkerkamer oefent een grote druk uit op het bloed, zodat het bloed door het netwerk heen word gepompt.

Structuur van de slagaders

Omdat de slagaders bij elke hartslag behoorlijk onder druk staan, heeft het een dikke wand nodig. De buitenste laag van de slagader bestaat uit een los vezelachtig weefsel. Daarbinnen ligt een dikke, elastisch en gespierde laag, die de slagader zijn sterkte geeft. Ook bevat de slagaderwand ringen van spier weefsel. De binnenste laag van de slagader bestaat uit een soepele cellaag, die zorgt dat het bloed vrij kan stromen. De dikke elastische wanden zijn heel belangrijk voor het goede functioneren. Veel van de druk van elke hartklop wordt opgevangen door de elastische wanden van de grote slagaders. In de pauze tussen elke hartslag blijven ze het bloed voortstuwen.

De polsslag

Wanneer een dokter aan de pols voelt, voelt hij eigenlijk de pompende werking van het hart. De kracht van elke hartslag word via de wanden van de slagaders doorgegeven. De wanden zijn elastisch en zetten zich uit om de druk van de hartslag op te vangen. De hartslag kan gevoeld worden door een aantal slagaders die dicht bij de huidoppervlakte zitten. Je kan op verschillende plaatsen de hartslag voelen bijv. bij de pols, aan de binnenkant van de elleboog en in de lies.

Haarvaten

De haarvaten, die ongeveer acht duizendste van een millimeter groot zijn, zijn maar iets groter dan een enkele bloedcel. Elk haarvat bestaat uit een dunne laag weefsel, dat opgerold is tot een buisje en omringd word door een heel dun vlies. De haarvaten staan onder controle van spieren. Behalve het uitwisselen van stoffen spelen de haarvaten in de huid nog een rol: ze helpen je lichaamstemperatuur constant te houden. De haarvaten raken snel beschadigd en die in de huid lopen het grootste risico om te beschadigen. Wanneer de huid gekrabd word beschadigen ze al.

Aders

Aders lijken op slagaders in de zin dat ze zich gelijkelijk in het lichaam verdelen. Ze lopen vaak vlag naast een groot orgaan. Maar er zijn ook grote verschillen. Veel aders hebben kleppen die de slagaders niet hebben. Ook zijn de wanden van de slagaders dikker dan die van de aders. Verder is het centrale kanaal van de aders groter dan die van de slagaders.
Aders zijn buizen van spier en vezel weefsel. De wand van de ader bestaat uit een buitenlaag, de middelste laag van spierweefsel en een binnenlaag. De spierlaag van de aders is heel dun.
© 2008 - 2024 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaatchirurgie bij bloedvatenVaatchirurgie bij bloedvatenVaatchirurgie is de benaming voor chirurgische behandeling aan de bloedvaten. Alle vaten (aders en slagaders)komen binne…
Blozen werking: Hoe komt het dat je bloost?Blozen werking: Hoe komt het dat je bloost?Blozen is het roder worden van de huid in je gezicht of zelfs nek. Blozen wordt vaak geassocieerd met verschillende gevo…
Dieren EHBO: ShockShock is een toestand van onvoldoende circulerend bloedvolume. Het is een levensbedreigende toestand, die kan ontstaan d…
Cholesterol hoe zit dat?Cholesterol hoe zit dat?Tegenwoordig hoor je veel over cholesterol.1 op de 3 mensen heeft een te hoog cholesterolgehalte. Er is regelmatig recla…

ADHD, boeken voor kinderen, volwassenen en leerkrachtenADHD, boeken voor kinderen, volwassenen en leerkrachtenEr zijn tientallen boeken over ADHD te koop of te leen in de bibliotheek. Prentenboeken voor de allerkleinsten, voor jon…
Sjoerdvo (57 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.