Extra vitamine B2 – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Extra vitamine B2 – aanbevolen hoeveelheid en overdosis Riboflavine of lactoflavine maakt deel uit van een groep van minstens twaalf B-vitaminen. Niet alle vitaminen uit dit 'complex' zijn even belangrijk voor de menselijke fysiologie. Vitamine B2 vervult een cruciale rol in de eiwitstofwisseling en de opbouw van vetzuren. De behoefte eraan hangt mede af van de calorische waarde van het dagelijks voedsel. Ook is riboflavine belangrijk om cellulaire schade als gevolg van vrije radicalen te beperken, bijvoorbeeld door roken. Vitamine B2 zit in tal van voedingsmiddelen. Bij een gevarieerd voedingspatroon zal er geen tekort ontstaan.

Inhoud


Behoefte aan vitamine B2 (riboflavine, lactoflavine)

Al in 1879 isoleerde de Britse wetenschapper Blyth deze stof in melk, vandaar de naam lactoflavine. Deze geelkleurige verbinding is gevoelig voor licht, maar bestand tegen verhitting. In enzymatisch opzicht behoort vitamine B2 tot de flavine-groep. Zoals thiamine, of vitamine B1, is ook riboflavine als co-enzym nodig voor de eiwit- en koolhydraatstofwisseling.

Gevarieerde voeding / Bron: Voedingscentrum, Flickr (CC BY-2.0)Gevarieerde voeding / Bron: Voedingscentrum, Flickr (CC BY-2.0)
Vrije radicalen
Vitamine B2 heeft echter nog veel meer taken. Zoals het beschermen van de lichaamscellen tegen oxidatieve schade, ontstaan door vrije radicalen. Vooral roken is erom berucht. Vrije radicalen zouden een rol spelen bij het ontstaan van kanker en hart- en vaatziekten. De behoefte aan vitamine B2 is sterk afhankelijk van de energetische waarde van de dagelijks opgenomen voeding.

Van zuivelproducten tot vlees, groenten en fruit

De dagelijkse behoefte aan vitamine B2 (riboflavine of lactoflavine) is slechts 1,3 - 2 gram, afhankelijk van de calorische waarde van het opgenomen voedsel. Ook van vitamine B2 houdt het lichaam slechts een kleine voorraad aan, waardoor men dit vitamine elke dag binnen moet krijgen via de voeding. Een teveel ervan wordt uitgescheiden via de nieren en in de urine.

Gevarieerd voedingspatroon

Vitamine B2 zit in graanproducten, zoals bruinbrood, maar ook in bladgroenten en fruit, en in gist, vlees, lever, eieren, melk, kaas en andere zuivelproducten. Met name vlees en zuivel zijn er bijzonder rijk aan. Bij gezonde personen met een gevarieerd voedingspatroon zal er dus zelden een tekort ontstaan. Overigens wordt riboflavine als gele kleurstof gebruikt in de levensmiddelenindustrie (E-nummer = E101)

Vitamine B2 is multifunctioneel

De dagelijkse behoefte aan vitamine B2 ligt bij zwangeren wat hoger (dagelijks 2 mg). Riboflavine heeft een belangrijke taak in de stofwisseling, met name het eiwit- en koolhydraatmetabolisme. Verder is vitamine B2 belangrijk voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spijsvertering, maar ook voor de huid, het gezichtsvermogen en de celademhaling. Ook is vitamine B2 belangrijk bij de vorming van hemoglobine in de rode bloedcellen (erytrocyten) en voor de aanmaak van antilichamen. Verder speelt het een rol bij het gezond houden van de nagelstructuur, de haargroei, en zelfs is er een taak weggelegd met betrekking tot de schildklier en de voortplanting.

Bron: Mike1024, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Mike1024, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Symptomen van een tekort

Huid- en slijmvliesafwijkingen, zoals rhagaden (mondhoekkloofjes) zijn in het begin het meest opvallend bij een structureel tekort aan ribloflavine. Ook vermoeidheidsklachten komen vaak voor. Typisch is bovendien de paarsrode verkleuring van de tong. De symptomen van een vitamine B2-deficiëntie zijn onder meer:
  • Pijn of 'zand' in de ogen (branderigheid).
  • Vascularisatie (bloedvaatjes) van het hoornvlies, ofwel bloeddoorlopen ogen.
  • Anemische klachten door een laag hemoglobinegehalte.
  • Keelpijn.
  • Vermoeidheid.
  • Mondhoek- en lipkloofjes (rhagaden) met ontstekingen.
  • Schilferende huid.
  • Lichtgevoeligheid.
  • Gladde, rode tong.
  • Stomatitis (ontsteking van het mondslijmvlies).

Nadelige invloed op vitamine B2-resorptie

Bekend is dat alcohol de vitamine B2-resorptie in het maag-darmstelsel verstoort. Een structureel tekort ziet men dan ook vaak bij chronisch alcoholisme, vrijwel altijd in combinatie met andere vitamine B-tekorten. Ook anticonceptie staat erom bekend. Verder het langdurig gebruik van tricyclische antidepressiva. Koffie, thee, roken en antibiotica hebben eveneens een verstorende werking op de resorptie van riboflavine.

Te hoge dosering (overdosis) van vitamine B2

Een tekort aan vitamine B2 wordt doorgaans behandeld met vitamine B-complex, omdat een gebrek aan deze stof zich meestal ontwikkelt in combinatie met tekorten van andere B-stoffen. Dat geldt ook voor de symptomen van een te hoge inname. Een teveel ervan wordt snel door de nieren uitgescheiden. Er zijn geen bijwerkingen bekend van het slikken van riboflavine. Wel kan er een overgevoeligheidsreactie optreden bij vitamine B2-injecties.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B2 (ribloflavine, lactoflavine)

tot 10 jaar10-20 jaar20-75 jaarzwangerschap/borstvoeding
Vitamine B2 (riboflavine, lactoflavine, mg)0,4-1,30,6-1,61,3-1,61,8-2,1

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen vitamine D tekortSymptomen vitamine D tekortVoor sterke tanden en botten is vitamine D onmisbaar. Verder bevordert deze vitamine de opname van calcium en fosfor in…
De B-vitaminen en de symptomen bij vitamine B-tekortenDe B-vitaminen en de symptomen bij vitamine B-tekortenVitaminen zijn voor velen het symbool van gezonde voeding. De vitaminen van de B-groep treden op als biologische katalys…
E101 (E106) - Riboflavine: schadelijk of niet?E101 (E106) - Riboflavine: schadelijk of niet?Het E-nummer E101 (voorheen E106) staat voor de stof Riboflavine. De naam zal niet voor iedereen wat zeggen. Riboflavine…
Vitamine B6 tekort door anticonceptiepilVitamine B6 tekort door anticonceptiepilVeel vrouwen gebruiken jarenlang de anticonceptiepil ter voorkoming van een zwangerschap of om menstruatieklachten te ve…

Wat moet ik doen nadat ik verbrand ben?Wat moet ik doen nadat ik verbrand ben?Een verbrande huid kan pijn en jeuk veroorzaken. Je kunt hier dagenlang last van hebben. Dit kan jouw nachtrust hevig ve…
Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!De meesten onder ons zijn ervan overtuigd dat ontdooide voedingswaren niet opnieuw mogen worden ingevroren. Er zou namel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gadini, Pixabay
  • 'Inwendige geneeskunde', M. Herben, Spruyt & Van Mantgem, Leiden
  • Codex Medicus, 'Voedings- en dieetleer', J. Hautvast
  • Bron tabel: 'Geneesmiddelen in Nederland' (gids voor zorgverlener en gebruiker)
  • Afbeelding bron 1: Voedingscentrum, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Mike1024, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 06-09-2021
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.