Goed slapen met melatonine

Goed slapen met melatonine Melatonine wordt beschouwd als het menselijk slaaphormoon. Het hormoon komt vrij in het lichaam zodra het donker wordt. Wanneer het weer licht wordt, dan stopt de productie ervan. Kortom, melatonine is de regelaar van het menselijk dag- en nachtritme. Melatonine zorgt voor een daling van de lichaamstemperatuur, waardoor het lichaam weet dat het tijd is om te gaan slapen. De aanmaak van melatonine kan verstoord worden bij slaapproblemen, stress, ploegendienst of een jetlag. Melatoninetabletjes of -drankjes kunnen het lichaam helpen om beter te slapen.

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat wordt geproduceerd in de pijnappelklier uit serotonine. Dit hormoon wordt afgegeven in een variabele tijdsgebonden hoeveelheid (afhankelijk van het tijdstip op de dag) aan het bloed en aan het hersenvocht. Bij mensen is de productie van melatonine onmiddellijk gekoppeld aan de blootstelling aan licht. Door de aanwezigheid van zonlicht, kunstlicht of licht van een televisie of computerscherm, wordt de productie van melatonine afgeremd. Als de blootstelling aan licht afneemt, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Het lichaam zal als het ware – bij minder licht – de dagactiviteiten verminderen en zich voorbereiden op de nachtrust.

Melatonine kan helpen om de slaap te bevorderen. / Bron: Olichel, PixabayMelatonine kan helpen om de slaap te bevorderen. / Bron: Olichel, Pixabay

Extra melatonine innemen bij verstoord slaappatroon

Bij onvoldoende melatonine-aanmaak is het aangewezen om enkel extra melatonine op te nemen als het voor het invallen van de nacht gebeurt. Indien het al donker is, dan blijkt een inname weinig effect te hebben. Bij een regelmatige levensstijl en een gezond slaappatroon komt de aanmaak van melatonine in het lichaam pas goed op gang nadat het donker wordt. Mensen die heel veel reizen, komen vaak terecht in verschillende tijdszones, wat het slaappatroon kan verstoren. Het is aan te raden om extra melatoninetabletjes in te nemen een half uur voor het slapen gaan. Ook voor mensen die werken in een ploegendienst is het aangewezen om een half uur voor het slapen gaan de melatonine in te nemen. Dit mag zowel ’s nachts als overdag zijn. Het is echter niet gezond bij mensen met een normaal slaappatroon om melatonine overdag in te nemen. Dit verandert het natuurlijk slaapritme.

Slapen met melatonine: fit en uitgerust

De aanmaak van melatonine verloopt perfect normaal bij een gezonde levensstijl en een normaal slaappatroon. In sommige gevallen kan het lichaam onvoldoende melatonine aanmaken, door bijvoorbeeld stress, een jetlag of wanneer er in ploegen wordt gewerkt. De volgende ochtend heb je dan ook het gevoel dat je niet fit en uitgeslapen bent. Slaapmiddelen kunnen dan eventueel helpen, maar op lange termijn is dit geen goede oplossing. Een oplossing kan zijn om melatonine te gebruiken. Wanneer melatonine op de juiste manier wordt ingenomen kent het doorgaans weinig bijwerkingen. Afhankelijk van de behoefte kan je een lage of hoge dosis innemen een half uur voor het slapen gaan. Melatonine is een veilig middel en melatoninetabletjes en -drankjes hebben al bewezen dat het goede oplossingen zijn om de nachtrust te bevorderen, om de volgende dag fris en monter aan de slag te kunnen gaan.

Voordelen van melatonine op een rijtje

  • Melatonine is een volkomen veilige stof, zelfs bij langdurige inname. Dat blijkt uit de strenge beoordeling door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Het EFSA heeft aangetoond dat er voldoende bewijzen zijn dat melatonine kan helpen bij een jetlag.
  • Melatonine is een lichaamseigen stof.
  • Een dagelijkse vaste inname van melatonine kan slaapproblemen helpen voorkomen. Ook oudere mensen kunnen gebaat zijn bij een extra inname, omdat de natuurlijke aanmaak bij het ouder worden vermindert.
  • Wetenschappers vermoeden ook dat melatonine een gunstig effect zou hebben op het immuunsysteem en dat het helpt tegen de veroudering van het lichaam. Dit moet echter nog beter wetenschappelijk onderzocht worden.

Bijwerkingen van melatonine

Het is belangrijk om melatonine op de juiste manier in te nemen. Het moment van inname en de hoeveelheid zijn bijvoorbeeld heel belangrijk. Mogelijke bijwerkingen vinden plaats bij het begin van de inname en deze bijwerkingen hebben vaak te maken met de juiste dosering. Indien er toch enkele minimale bijwerkingen zouden zijn, dan zijn dit overgevoeligheid, hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn of verstopping, een droge mond, gewichtstoename, nervositeit, rusteloosheid of overmatig zweten. Echt schadelijke effecten van melatonine zijn echter nog niet vastgesteld. Het is altijd raadzaam om alvorens melatonine in te nemen contact op te nemen met uw arts. Er kunnen bijvoorbeeld ook oorzaken zijn van het 'slecht slapen' die niet door het innemen van melatonine kunnen worden opgelost.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is melatonine?Melatonine is een stof die een belangrijke rol speelt in het slaap- en waakritme van een mens. Melatonine wordt al door…
Melatonine als medicijn voor kinderen met ADHDSlaapproblemen komen veelvuldig voor bij kinderen met ADHD: ze liggen uren te woelen voor ze in slaap vallen en kunnen '…
Melatonine (Circadin), tegen slapeloosheid en jetlagMelatonine (Circadin), tegen slapeloosheid en jetlagOver Melatonine is al veel geschreven. Het is een van de veiligste stoffen die er bestaan en onderzoeken hebben aangetoo…
Wat is d-mannose?Wat is d-mannose?D-mannose is een relatief onbekend maar heel effectief middel, dat gebruikt kan worden voor de bestrijding van urinewegi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexramos10, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Melatonine, 3 december 2015
  • Degezondheidswinkel.be, http://www.degezondheidswinkel.be/blog/category/supplementen/melatonine, 3 december 2015
  • Apotheek.nl, http://www.apotheek.nl/medicijnen/melatonine?product=melatonine, 3 december 2015
  • Beeld: Import-vitamins.com, www.import-vitamins.com, 3 december 2015
  • Afbeelding bron 1: Olichel, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.