Hoe krijg je een goede lichaamshouding?

Hoe krijg je een goede lichaamshouding? Je groeit op en behalve dat er in je jonge jaren aan een afwijking in de houding gewerkt kan worden, ga je er in alle andere gevallen vanuit dat je houding goed is. Zeker als je er niet direct last van hebt, dan is het niet vreemd dat je van de juiste houding uitgaat. Toch blijken nogal wat mensen eigenlijk helemaal niet zo’n goede lichaamshouding te hebben.
Bron: Pezibear, PixabayBron: Pezibear, Pixabay

Wanneer actie ondernemen?

Strikt genomen is het natuurlijk het beste om op jonge leeftijd te weten of je houding goed is. De fanatieke sportbeoefenaars hebben wel eens een sportonderzoek. Dan wordt er indien nodig aan correctie gewerkt, immers met een correcte houding heb je minder kans op blessures*. Echter, als een verkeerde houding niet zichtbaar is, je komt niet uit een sportminded gezin of je hebt nergens last van, dan is er ook geen aanleiding om er bijvoorbeeld mee naar de huisarts te gaan.

Klachten door een verkeerde houding komen namelijk in de meeste gevallen pas als je al langere tijd een verkeerde houding hebt. Op dat moment kan je vaak nog wel corrigeren, maar is het wel veel lastiger. Je moet ook rekening houding dat je wel even bezig bent tot die verkeerde houding verdwenen is.

* Blessures die veel voorkomen zijn: schouder-, wervelkolom- en knieblessures.

De juiste houding

De beste houding is als je hoofd op de top van wervelkolom balanceert. Je hebt dan geen vaste of stijve positie. Je wervelkolom vormt een natuurlijke verticale S-vorm (trek niet een te holle rug). Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is zeker niet het geval. Voor deze houding moet je op het juiste moment, met de juiste inspanning, de juiste spieren gebruiken. We noemen het ook wel eens ‘een trotse houding’.

Balans tussen lichaam en geest

Een houding is iets wat je aan kunt leren, maar wat je kan helpen zijn de technieken die een samenspel tussen lichaam en geest bewerkstelligen. Als je je niet bewust bent van een verkeerde houding en misschien is die er ook wel niet, dan nog is het goed om er af en toe aan te denken. Doordat je er aan denkt, recht je min of meer automatisch je rug en open je je borst.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Er zijn wat aspecten welke je in gedachten even ‘langs kunt lopen’. Het is niet relevant of je op dat moment loopt, staat of zit. Denk hierbij aan:
  • Heb ik mijn rug in een rechte houding? (zeker tijdens het zitten achter de computer wil dit nog wel eens mis gaan.)
  • Heb ik mijn schouders niet opgetrokken? (dan kunnen de spieren in je nek en hals volledig vast komen te zitten.)
  • Geef ik mijn organen voldoende ruimte? (die bewerkstellig je door de schouderbladen naar achter te halen en je borst te open. Het is ook een houding die letterlijk en figuurlijk lucht geeft.)

Als je hier regelmatig aan denkt en je jezelf vervolgens corrigeert, kan je tot een betere houding komen. Dit is een proces waar je een lange adem voor moet hebben, maar waar je absoluut succes mee kunt boeken.

Stress

We onderschatten het soms, maar veel stress kan ook funest zijn voor een goede lichaamshouding. De spieren spannen zich – veelal op de verkeerde plaatsen – aan en daar reageert de geest weer op. Zo loop je de kans in een vicieuze cirkel terecht te komen.

Stress haal je op verschillende manieren uit je lichaam, maar een eenvoudige oefening is op een stoel te gaan zitten met de voeten plat op de grond. Zorg dat je een goede ondersteuning van het lichaam hebt en maak jezelf bewust van je lichaam. Dit moet je even volhouden en herhaal het met enige regelmaat. Maar feitelijk heeft nagenoeg iedereen wel een manier om stress uit het lichaam te krijgen.

Hulpmiddelen

Het is één om te schrijven over de juiste houding, maar het doen is een ander verhaal. Er zijn wel een soort hulpmiddelen en oefeningen om te komen tot de juiste houding.

Houding

Ga met beide voeten op de grond staan en laat de voeten een klein beetje uit elkaar staan. Verdeel nu je gewicht over de beide voeten en houd de knieën licht gebogen. Kantel het bekken en span de bekkenbodemspieren en buikspieren licht aan. Licht nu je borstkas wat op en je ribbenkast vouwt zich als het ware open. De schouders moeten wel ontspannen zijn en die trek je ietwat naar achteren. Om je hoofd op de juiste plaats te hebben, kan je je duim en wijsvinger in een L-vorm zetten. Zet de wijsvinger vervolgens onderaan de kin en de duim op de borst. De L-vorm moet in stand blijven. Voel de soepelheid van je wervelkolom versus de wervelkolom die star en bijna vast staat. Als je goed staat kan je een rechte lijn trekken van je oor tot de buitenkant van je voet.

Bron: Valiunic, PixabayBron: Valiunic, Pixabay
Bossen
Om te weten of je goed loopt, is het goed om in het bos te lopen. Het klinkt mogelijk vreemd, want je moet in het bos continu je evenwicht behouden. De ondergrond is immers niet gelijk zoals het voetpad dat wel is. Je voetgewrichten proberen continu te corrigeren en om obstakels te lopen. Je bovenlichaam zwaait nu gechargeerd als het ware op een ontspannen manier mee. Dit regelmatig doen is absoluut goed voor je houding. Bovendien kan in het bos lopen ook stress verlichten.

Ergonomisch

De zittende beroepen, en er zijn er nogal wat, zouden eigenlijk standaard ergonomisch getest moeten worden. Helaas doet niet iedere werkgever dit. Toch is het essentieel voor je houding achter het bureau.

Bij ergonomisch testen wordt er gekeken naar de hoogte van het bureau, het computerscherm en de bureaustoel. Geeft de stoel voldoende ondersteuning, staat hij op de goede hoogte en wat zijn de consequenties voor de voeten (eventueel een voetverhoging dus). Soms kunnen speciale kussens of een zitbal zelfs de juiste afwisseling geven om tot een goede houding te komen.

Bron: PaintedFeet01, PixabayBron: PaintedFeet01, Pixabay
Schoenen
Schoenen zijn bij uitstek belangrijke hulpmiddelen voor een goede houding. Hoge hakken zijn slecht, dat is algemeen bekend. Hoge hakken rekken de spieren in je enkels op en zetten je knieën voor een deel vast. Je benen moeten met alle facetten mee kunnen werken als je loopt en dat wil zeggen dat je schoenen draagt die voldoende ondersteuning geven om te komen tot het optimale lopen. Dat hoeven niet per se sportschoenen te zijn, zolang het maar schoenen zijn met een goed comfort. Hoewel het vaak niet haalbaar, is eigenlijk op blote voeten lopen het beste. Wat meestal wel haalbaar is, is de afwisseling. Als je thuis wel op blote voeten kunt lopen, doe dit dan.

Tot slot

Het is voor je hele lichaam goed als je een correcte houding hebt. Natuurlijk helpt het als je op jonge leeftijd gewezen wordt op een goede houding. Mocht je toch om wat voor reden dan ook een slechte houding ontwikkeld hebben, zorg dan dat je deze eventueel met hulp corrigeert. Dat levert wat op voor de rest van je leven.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een slechte lichaamshouding: oorzaken en aanpakkenEen slechte lichaamshouding: oorzaken en aanpakkenEen slechte lichaamshouding, zowel zittend als in beweging kan voor veel klachten zorgen zoals spierpijnen, het ontstaan…
Presentatietechniek: lichaamshoudingBij presentatietraining en -techniek gaat het veelal om de inhoudelijke kant van het overbrengen van informatie. Maar li…
Rugpijn door een verkeerde lichaamshoudingRugpijn door een verkeerde lichaamshoudingDe meeste rugklachten worden veroorzaakt door door een verkeerde lichaamshouding. Een slechte lichaamshouding ontstaat u…
Slapen op de linkerzijSlapen op de linkerzijSlapen op de zij is een houding die het meest wordt aangenomen. Voor zwangere vrouwen wordt vaak geadviseerd om te slape…

De gevaren van medische zelfdiagnoseDe gevaren van medische zelfdiagnoseDoor het internet is het erg makkelijk geworden om allerlei medische informatie te vinden. Voor veel mensen is dit erg h…
Zonkracht en vitamine DZonkracht en vitamine DHet is algemeen bekend dat teveel zon op je huid ongezond is, maar toch heeft ons lichaam zonlicht nodig. Zonlicht is na…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janeb13, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/bewegen/een-correcte-lichaamshouding
  • Healthy De Tuinen april 2016: “De perfecte houding”
  • http://www.mijnoefening.nl/oefeningen/486/De-beste-houding---staand!
  • https://www.fit.nl/fitnessblessures/houding-verbeteren
  • Afbeelding bron 1: Pezibear, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Valiunic, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: PaintedFeet01, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.