De nachtbril: veilig rijden met verbeterd zicht

De nachtbril: veilig rijden met verbeterd zicht Midden in de nacht de weg op gaan betekent vaak beperkt zicht, ook wel bekend als nachtblindheid, wat als zeer vervelend kan worden ervaren. Verblindende tegenliggers met felle koplampen, straatlantaarns, afleidende reclameborden langs de weg of slechts zicht door barre weersomstandigheden als storm en regen. Er is een speciale bril op de markt die dit probleem aanpakt, namelijk de nachtbril. Waarom zou iedereen die 's nachts de weg op moet een nachtbril moeten dragen?

De oorzaak van nachtblindheid

Nachtblindheid komt voor bij 1 van de 3000 mensen. Deze kwaal kenmerkt zich door een beperkt zich op de weg in het donker, waardoor autorijden tijdens deze uren meer moeite kost dan normaal. Dit ontstaat doordat de pupillen voornamelijk blauwtinten waarnemen in het donker. Felle verlichting kan daardoor als extra storend worden ervaren en zorgen voor afleiding. Niet alleen kunnen er fysieke klachten als hoofdpijn, duizeligheid of vermoeidheid ontstaan, maar ook het reactievermogen in de auto zal hierdoor vertragen wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg.

Wat is een nachtbril?

Nachtbrillen zijn speciaal ontwikkeld om te dragen tijdens het rijden gedurende de donkere periode zoals de avond, nacht of vroege ochtend. Vaak wordt het rijden tijdens deze periode als vervelend ervaren, omdat het zicht verhinderd kan worden door felle tegenliggers, reclameborden of straatlantaarns. Deze bril met gele glazen zorgt ervoor dat de kleuren geneutraliseerd worden, waardoor het beeld vele malen prettiger wordt. Contouren op de weg zoals wegmarkeringen op de weg krijgen een hoger contrast, waardoor ze duidelijk zichtbaar zijn. Dit zorgt niet alleen voor een meer ontspannen rit doordat de ogen meer rust krijgen, maar ook een verbeterde veiligheid op de weg. Nachtbrillen zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten verkrijgbaar, van een basic model met een bepaalde sterkte tot een overslagbril zonder sterkte.

De voordelen van een nachtbril op een rijtje:

  • Felle schitteringen van koplampen, reclameborden en straatverlichting worden geneutraliseerd.
  • Contouren op de weg zoals wegmarkeringen zijn beter zichtbaar.
  • Bij barre weersomstandigheden als storm, regen, mist of sneeuw zorgen de glazen voor een beter contrast.
  • De ogen krijgen meer rust, wat zorgt voor een verbeterd reactievermogen en een grotere veiligheid op de weg.

Hoe werkt de nachtbril?

Iedereen rijdt graag met goed zicht in het donker. Maar doordat de mens in het donker voornamelijk blauwtinten waarneemt, kunnen felle lichten extra storend zijn tijdens het rijden. Door de gele glazen van de nachtbril worden deze contrasten weer in een juiste balans gebracht, waardoor felheid afneemt en de contrasten op de weg zoals wegmarkeringen, duidelijker zichtbaar zijn. Niet alleen rijdt dit een stuk prettiger, maar er wordt een betere veiligheid gegarandeerd doordat er geen sprake meer is van afleidende factoren. De bril is ook een aanrader bij hevige regen, mist of storm, want ook dan worden afleidende schitteringen verminderd. Nachtbrillen zijn naast autorijden ook uitstekend te gebruiken voor vissen, (winter)sport, wandelen of fietsen.

Soorten nachtbrillen op de markt

Er zijn diverse soorten nachtbrillen op de markt verkrijgbaar. Je kan kiezen voor een bril zonder sterkte, die een goede keuze is voor mensen die geen bril of lenzen dragen maar wel prettig willen rijden in het donker. Daarnaast zijn er overzet nachtbrillen te koop. Het voordeel hiervan is dat je hem in een handomdraai over je eigen bril op sterkte plaatst. Hierdoor behoud je dezelfde kijkcomfort. Bij de opticien kan je terecht om nachtglazen in te laten zetten, met of zonder sterkte. De glazen kunnen in elk montuur geplaatst worden, zelfs in een zonnebril op sterkte.
© 2016 - 2024 Vandiggelen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nachtblind of nachtmyopie, is behandeling mogelijk?Nachtblind of nachtmyopie, is behandeling mogelijk?Nachtblindheid is een vrij zeldzame aandoening van de netvliezen. Ongeveer 1 op de 3000 a 4000 mensen lijdt aan nachtbli…
Een bril of lenzen?Een bril of lenzen?Men die een oogcorrectie nodig hebben, hebben de mogelijkheid om een bril of contactlenzen te kiezen. Het verschil tusse…
Eyelove: voordelig uit voor een complete bril op sterkteEyelove: voordelig uit voor een complete bril op sterkteBij Eyelove kan je voor weinig geld een nieuwe bril op sterkte kopen. Daarvoor ga je naar de DA drogist, want Eyelove we…
Met een bril meer kans op een baanMet een bril meer kans op een baanUit een Brits onderzoek bleek dat mensen met een bril eerder een baan krijgen dan mensen zonder bril. Het dragen van een…

Hypotonie: Verlaagde spierspanning bij baby's en volwassenenHypotonie: Verlaagde spierspanning bij baby's en volwassenenGezonde spieren zijn nooit volledig ontspannen. Zij behouden een zekere spanning en stijfheid (spiertonus) die te voelen…
Koorts en verhoogde lichaamstemperatuur met zwakteKoorts en verhoogde lichaamstemperatuur met zwakteKoorts is de tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur als gevolg van een ziekte of aandoening. Dit symptoom treed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jaygeorge, Pixabay
  • Tuning-Gids.nl, http://www.tuning-gids.nl/nachtbril-autorijden.htm, bezocht op 4-5-2016
  • Opticien Aan Huis, http://www.opticienaanhuis.com/waarom-een-nachtbril-enof-contrastbril/, bezocht op 4-5-2016
Vandiggelen (15 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.