Nachtlenzen: Indoen, uitnemen, tips, voordelen en nadelen

Nachtlenzen: Indoen, uitnemen, tips, voordelen en nadelen Nachtlenzen zijn een fantastische en veilige uitvinding voor alle personen die een bril of lenzen dragen. Steeds meer personen kiezen voor het gemak van nachtlenzen want overdag hebben ze een scherp zicht en dit zonder bril of contactlenzen. Nachtlenzen, die voor bijna iedereen geschikt zijn, zitten bovendien heel comfortabel waardoor de persoon niet merkt dat hij ze draagt. Hij doet nachtlenzen in voordat hij gaat slapen en ’s morgens doet hij ze gewoon weer uit. Als het goed is, moet hij er niet aan wennen want ze voelen direct prettig aan. De lenzen corrigeren de ogen terwijl de persoon slaapt zonder dat hij er iets van merkt. Met behulp van enkele adviezen is het in- of uitdoen van nachtlenzen zeer eenvoudig. Niettemin brengt het dragen van nachtlenzen enkele nadelen met zich mee waarvan de persoon zich niet altijd bewust is.

Ogen corrigeren

Bij bijziendheid (myopie is de medische term) ziet een persoon van dichtbij goed maar van veraf slecht. Dit resulteert in een projectie van wazige beelden. Een brillenglas of een contactlens is dan het bekende correctiemiddel zodat de persoon de beelden weer scherp ziet. Met de nachtlens is dit verleden tijd. De lens heeft een speciale vorm die de voorkant van het oog een beetje platter maakt terwijl de persoon slaapt. Als de persoon ‘s morgens wakker wordt, blijft het oog de hele dag in de juiste vorm en gebeurt een correcte projectie van de beelden. Hierdoor ziet de persoon dan één of twee dagen zonder bril of lenzen scherp.

Voordelen nachtlenzen: Persoon ziet overdag scherp

Het gebruik van nachtlenzen is handig bij hooikoorts. Normale lenzen zijn dan overdag soms erg vervelend. Daarnaast heeft de persoon in principe minder last van droge ogen, geïrriteerde ogen of vermoeide ogen. Sommige personen willen geen laserbehandeling ondergaan om hun zicht te verbeteren. In dat geval vallen nachtlenzen te overwegen. Nachtlenzen zijn tevens verkrijgbaar in een andere sterkte wanneer mensen verouderen, terwijl een ooglaserbehandeling geen rekening houdt met eventuele toekomstige veranderingen in het gezichtsvermogen. Bovendien is sporten met nachtlenzen perfect mogelijk; een bril of lenzen zijn niet meer nodig. Nog een ander voordeel zijn vuil en stofjes die in tegenstelling tot overdag, niet meer achter de lenzen verschijnen. Tot slot hoeft de persoon overdag geen bril of lenzen meer te dragen.

Nadelen nachtlenzen: Lens regelmatig vervangen en grondig reinigen

Nachtlenzen werken het best bij een correctie tussen -1 en -4. Best laat de persoon regelmatig de ogen controleren bij een uitgebreid oogonderzoek om te zien of alles goed blijft. Sommige personen hebben namelijk een blijvende afwijking aan het hoornvlies. Omdat de lens weinig beweegt ’s nachts, moet hij ze wel grondiger onderhouden. Hij moet ze bijgevolg elk jaar vervangen. Een ander nadeel zijn halo’s die vooral ’s avonds en ’s nachts optreden. Lichtverblinding is zeer vervelend en mogelijk gevaarlijk tijdens het autorijden. De persoon ziet dan een lichtbron als een groter punt op het oog. Dit komt voor bij personen met grote pupillen. De nachtlens bedekt slechts gedeeltelijk de pupil en de nachtlens manipuleert enkel dit gedeelte. ’s Nachts verwijden pupillen waardoor licht in het oog langs een deel van de pupil gaat dat niet vervormd is wat resulteert in een halo-effect. Tot slot is bij sommige personen het effect van nachtlenzen na een aanpassingsperiode minder goed. Overdag ziet de persoon scherp en ’s avonds ziet hij dan soms minder goed. Hierdoor moet de persoon steeds rekening houden met een wisselend zicht bij de activiteiten.

Nachtlenzen komen best niet in contact met (oog)cosmetica / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Nachtlenzen komen best niet in contact met (oog)cosmetica / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Tips en adviezen voor personen die nachtlenzen gebruiken

Make-up en oogcosmetica laat de persoon niet in contact komen met nachtlenzen. Daarom verwijdert de persoon steeds make-up en andere cosmetica voor het indoen van nachtlenzen. Verder informeert de contactlensspecialist de persoon over de aanbevolen vloeistoffen. De persoon doet er goed aan om enkel deze producten te gebruiken. De lenshouder spoelt de gebruiker tevens dagelijks. Bij het aanraken van de lenzen, zorgt de persoon er bovendien voor dat hij een goede handhygiëne en contactlenshygiëne hanteert. De persoon reinigt direct de nachtlenzen nadat hij ze heeft uitgenomen. Soms volgt hij een afwijkend draagschema afhankelijk van het resultaat. Dit overlegt de persoon met de contactlensspecialist.

Goed om te weten

Enkele factoren beïnvloeden het dragen van nachtlenzen:
  • Bij elke persoon is een gewenningsperiode van de ogen nodig voor het gebruik van de nachtlenzen. Deze tijdspanne is voor iedereen anders (brilsterkte, hoornvlies). Daarom bestaat de kans dat de persoon nog niet direct scherp ziet. Bijgevolg is het tijdens de aanpassingsperiode mogelijk gevaarlijk om aan het verkeer deel te nemen. Gemiddeld genomen zien de meeste nachtlensdragers binnen een week de hele dag scherp zonder bril of lenzen.
  • De persoon vervangt verder de nachtlenzen jaarlijks omdat de correctie steeds vermindert.
  • Door nachtlenzen niet meer in te doen, neemt het hoornvlies weer zijn oorspronkelijke vorm aan. De gezichtsscherpte per dag en per oog is soms verschillend bij een aantal personen.
  • Indien de persoon ’s avonds nog deelneemt aan het verkeer, neemt hij best de nachtlenzen mee.
  • Soms ziet de persoon minder scherp aan het einde van de dag. Het is dan mogelijk verstandig om de nachtlenzen eerder in te doen. Dit overlegt hij steeds met de contactlensspecialist.
  • Vergeet de persoon een keer de nachtlenzen in te doen, dan ziet hij de volgende dag slechter. Overdag de nachtlenzen indoen is dan een mogelijke optie zodat de persoon scherp ziet en de lens alsnog zijn werk doet.

Lenzen indoen in het oog

Het is belangrijk om rustig de tijd te nemen voor het indoen van de nachtlenzen, zeker in het begin. De beste plaats om je nachtlenzen in te doen, is voor de spiegel in de badkamer. De persoon zet op voorhand al alles klaar: de contactlenshouder, de contactlensvloeistof en een pluisvrije handdoek of tissues. De persoon wast eerst de handen met desinfecterende zeep (goede handhygiëne). Daarna droogt hij deze af. Vervolgens sluit hij de afvoer van de wasbak zodat de lenzen niet per ongeluk wegspoelen. Het inzetten van de lenzen gebeurt altijd met de rechterlens. Dit maakt de kans op het verwisselen van de lenzen veel kleiner. De volgende stap is om de rechterlens voorzichtig uit de lenshouder te nemen. De persoon spoelt de lens af met lenzenvloeistof (niet met water!) voordat hij deze inzet. De rechterlens legt hij daarna met de bolle kant naar beneden op de top van de wijsvinger en beweegt hij met de middelvinger van de linkerhand het bovenste rechterooglid omhoog. Daarna beweegt hij met de middelvinger van de rechterhand het onderste ooglid omlaag. Hierbij blijft de persoon met beide ogen goed naar voren kijken en plaatst hij de lens langzaam op het gekleurde gedeelte van het oog. Hij mag nu de oogleden loslaten en een paar keer voorzichtig knipperen met de ogen. De lens blijft nu vanzelf op de juiste plaats zitten. Voor het linkeroog gelden dezelfde handelingen.

Als de lens per ongeluk niet op de goede plaats zit, houdt de persoon de ogen even gesloten. Indien de lens naar boven verschoven is, kijkt de persoon eerst naar beneden. Daarna plaatst hij de vinger op het bovenooglid tegen de bovenrand van de lens en duwt hij deze naar het gekleurde gedeelte van het oog. Op hetzelfde moment kijkt de persoon naar boven. De lens schuift dan weer op de juiste plaats. Voorts spoelt de persoon de lenshouder elke avond na het inzetten van de lenzen af met heet water.

Bij het goed opvolgen van deze instructies, zitten de lenzen comfortabel in de ogen en kan de persoon gaan slapen. Mocht dit niet het geval zijn, dan raadpleegt de persoon de contactlensspecialist.

Lenzen uitnemen uit het oog

Het is belangrijk om ’s morgens na het ontwaken nog vijftien minuten te wachten voordat de persoon de lenzen uitdoet. De beste plaats om de nachtlenzen uit te doen, is net als bij het indoen van nachtlenzen, ook voor de spiegel in de badkamer. Ook bij deze handeling zet de persoon op voorhand alles klaar: de contactlenshouder gevuld met verse lenzenvloeistof, de contactlensvloeistof, een flesje kunsttranen en een pluisvrije handdoek of tissues. De persoon wast de handen met desinfecterende zeep en droogt daarna de handen af. Hij sluit weer de afvoer van de wasbak zodat de lenzen niet per ongeluk wegspoelen. De rechterlens doet de persoon altijd als eerste uit. Hij controleert of de lens beweegt. Is dat niet het geval, dan duwt hij het onderste ooglid voorzichtig tegen de onderkant van de lens. Dit lukt ook door na het indoen van enkele druppeltjes kunsttranen in het oog, te knipperen. De persoon kijkt vervolgens of de lens in het midden van het oog zit. Hij buigt licht voorover en maakt een groot oog. Daarna plaatst hij de wijsvinger van de rechterhand in de buitenste ooghoek. Hij trekt de oogleden strak naar de buitenkant en maakt een stevige knipperbeweging. De lens valt er dan vanzelf uit. Deze vangt de persoon op met de andere hand. Deze handelingen zijn tevens mogelijk met het linkeroog.

Lenzen uitnemen met een zuigertje

Als het niet lukt om op een gewone manier de contactlenzen uit te doen, gebruikt de persoon best een zuigertje. Hij neemt dit zuigertje vast in de rechterhand, kijkt recht vooruit in de spiegel en plaatst het zuigertje loodrecht op het midden van de lens waarna hij de lens uit het oog neemt. Deze handeling is eveneens mogelijk in het linkeroog. Bij het goed opvolgen van de instructies, heeft de persoon op een goede manier de lenzen uitgenomen. Hij kan de lenzen nu reinigen en in de met verse vloeistof gevulde lenshouder bewaren.

Nachtlenzen reinigen

De persoon legt de lenzen in de handpalm en doet hier een paar druppeltjes lenzenvloeistof op. Daarna wrijft hij de lens twintig seconden met de wijsvinger schoon. Vervolgens spoelt hij de lens zorgvuldig af met vloeistof. Hij plaatst de lens hierna in de met verse vloeistof gevulde lenshouder. De vloeistof desinfecteert overdag de lenzen. Dankzij deze tips is het mogelijk om op een juiste manier de lenzen te reinigen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Contactlenzen: daglenzen of nachtlenzen?Contactlenzen: daglenzen of nachtlenzen?Contactlenzen indoen is voor miljoenen mensen een van de eerste dingen die ze doen zodra ze wakker zijn. In veel gevalle…
24-uurs lenzen (dag- en nachtlenzen): Is dat schadelijk?24-uurs lenzen (dag- en nachtlenzen): Is dat schadelijk?24-uurs lenzen zijn een relatief nieuw soort lezen die dag en nacht gedragen kunnen worden. Ideaal wanneer je een hekel…
Nachtlenzen: ’s nachts lenzen in, overdag nietNachtlenzen: ’s nachts lenzen in, overdag nietNachtlenzen doe je ’s nachts in om overdag goed te kunnen zien. Overdag heb je de nachtlenzen dus niet in. Bovendien zor…
De ContactlensDe contactlens word door vele mensen gebruikt en wordt steeds populairder. Er zijn verschillende soorten en maten met al…

Artritis: Hulpmiddelen en aanpassingen in en rond het huisArtritis: Hulpmiddelen en aanpassingen in en rond het huisBij artritis zijn één of meer gewrichten ontstoken. Een gewricht is het gebied waar twee botten elkaar tegengekomen. Hie…
Zijn open schoenen goed of slecht voor de voeten?Zijn open schoenen goed of slecht voor de voeten?Als de warme lente- en zomermaanden zijn aangebroken hult menigeen zich graag in open schoenen. De warme winterschoenen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shabbysgd, Pixabay
  • http://www.dewolffoptiek.nl
  • http://www.nachtlenzen.net
  • https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=H55fq2WiUEo, NKLContactlenzen, geüpload op 23 oktober 2012
  • Night lenses help restore vision during the day, http://wbn.co.nz/2016/09/26/night-lenses-help-restore-vision-day/, geraadpleegd op 2 juni 2017
  • Afbeelding bron 1: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.