Wat is het verschil tussen een zenuwtrekje en een tic?

Wat is het verschil tussen een zenuwtrekje en een tic? De betekenissen van zenuwtrekjes en tics worden vaak door elkaar gehaald. Dit komt vanwege de symptomen die veel op elkaar lijken. Bij beide aandoeningen doet men namelijk aan terugkomende handelingen die geen functie of doel hebben. Zenuwtrekjes hebben te maken met de werking van de spieren. Wanneer dit ontregeld is kan er bijvoorbeeld een knippering van de oogleden ontstaan. Tics hebben echter een psychologische oorsprong. Hierbij krijgt men de neiging om zich verplicht te voelen om een bepaalde handeling uit te voeren.

Het verschil tussen een zenuwtrekje en tic


Een tic en zenuwtrekje zijn verschillend van elkaar

Een zenuwtrekje wordt soms ook wel onterecht een 'tic' genoemd. Dit zijn echter twee verschillende begrippen. Zij hebben namelijk ieder een geheel andere oorzaak. De verwarring ontstaat omdat de symptomen soms veel op elkaar lijken. Het zijn namelijk in beide gevallen vaak herhalende bewegingen.

Wat is de oorzaak van een zenuwtrekje?

Zenuwtrekjes zijn spierbewegingen die bewust of onbewust tot stand kunnen komen. Hierbij is de zenuwbaan betrokken die signalen van de hersenen binnenkrijgt. Vervolgens wordt er een biologisch signaal naar een spier gestuurd. Vervolgens trekt deze spier zich een korte tijd onbedoeld samen. Dit komt omdat er iets met de zenuwen of spieren aan de hand is. Het onbedoeld samentrekken van de oogleden is hier een voorbeeld van. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door overmatig gebruik van koffie of alcohol. Tevens kunnen droge ogen een oorzaak zijn. Meestal ontstaat deze aandoening echter vanwege stress.

Oogleden die knipperen

Wanneer men last heeft van oogleden die automatisch knipperen is het mogelijk om de oogleden vochtiger te maken. Dit doe je door je ogen stijf dicht te houden. Vervolgens doe je ze wijd open. Bij sommige personen werkt het juist beter om met de ogen te knipperen of half open te houden. Je kunt je oogleden ontspannen door de onderste oogleden voorzichtig te masseren.

Wat is de oorzaak van een tic?

Een ander woord voor tic is 'dwanghandeling'. Deze dwanghandeling kan een motorische of vocale oorsprong hebben. Een tic ontstaat vanwege nervositeit. Het heeft een geheel psychologische oorzaak. Dit kan deels erfelijk bepaald zijn. Een tic ontstaat niet zoals bij een zenuwtrekje vanwege de spieren of zenuwen. Een persoon die een tic heeft krijgt op momenten het gevoel om verplicht te zijn iets te doen. Bijvoorbeeld de mondhoeken optrekken of nagels bijten. Schoudertrekkingen of overmatig hoesten kan eveneens een onderdeel zijn van een tic. Deze handelingen worden in eerste instantie door de desbetreffende persoon bewust gedaan. Wanneer diegene de bewuste actie te veel herhaalt kan de handeling uiteindelijk ook onbewust gebeuren. Op dit moment is de desbetreffende handeling een onderdeel van een tic geworden. Een tic kan zeer plotseling en onverwachts gebeuren. De gevolgen hiervan kunnen zeer vervelend zijn en ten koste gaan van alledaagse bezigheden. Tevens kunnen er overige stoornissen ontstaan zoals angst, depressie en ADHD.

Hoe kan ik van een tic afkomen?

Er komt een psycholoog aan te pas wanneer je volledig van een tic wilt afkomen. Dit komt omdat het geheel een mentale oorzaak heeft in plaats van een fysieke. Hiervoor is er een specialist nodig die de kennis en ervaring heeft in dit specifieke vakgebied. De behandeling wordt meestal intensiever gemaakt of aangepast wanneer de patiënt geen vorderingen maakt.

Gilles de la Tourette

In enkele gevallen kunnen tics een onderdeel zijn van een ernstige aandoening. Men spreekt van het ziektebeeld Gilles de la Tourette wanneer men voor minstens een jaar last heeft van terugkerende tics. Men wordt gekenmerkt met deze ziekte wanneer er minimaal twee motorische en één vocale tic terugkomen. Tevens kan men niet met een andere neurologische aandoening gediagnosticeerd zijn. Deze aandoening kan bij de sociale omgang en andere dagelijkse activiteiten voor problemen zorgen.

Gilles de la Tourette-symptomen

Er zijn meerdere soorten tics die in verband kunnen worden gebracht met Gilles de la Tourette. Deze tics zijn in twee categorieën ingedeeld, namelijk motorische tics en geluidstics.

Geluidstics
Een typisch voorbeeld van een geluidstic is het maken van een sissende geluid. Hiernaast is kuchen eveneens een kenmerk van een tic. Sommige patiënten klakken met de tong of maken een gromgeluid.

Motorische tics
Bij motorische tics kan men denken aan het plotseling schudden van de hoofd. Enkele andere voorbeeld zijn het knakken van de vingers en het optrekken van de schouders.
© 2016 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwangstoornis: cognitieve gedragstherapieDwangstoornis: cognitieve gedragstherapieIemand die lijdt aan een dwangstoornis, ook wel dwangneurose genoemd, heeft last van dwanggedachten waarbij vaak ook dwa…
Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…
Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Blepharitis is een ontsteking van de ooglidranden. Blepharitis is een soort eczeem en het lijkt op roos. Lees in dit art…
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…

Tandpasta: Werking en ingrediëntenTandpasta: Werking en ingrediëntenDe keuze aan soorten tandpasta is enorm. Niet alleen zijn er veel verschillende merken verkrijgbaar in de winkels, ook z…
Eenpersoonskamer in het ziekenhuis: hoe regel je dat?Eenpersoonskamer in het ziekenhuis: hoe regel je dat?Als je in een ziekenhuis wordt opgenomen dan is het vaak maar de vraag met hoeveel personen op een kamer je terecht komt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Verdy p, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.menselijk-lichaam.com/vragen/waardoor-ontstaan-zenuwtrekjes/
  • https://www.praktijkbuitenpost.nl/behandel-aanbod/zorgprogrammas/zorgprogramma-tics-volwassenen/
  • http://nl.m.wikihow.com/Een-trillend-ooglid-stoppen
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Gilles_de_la_Tourette
Island (91 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.