Gebreide borsten: een alternatief voor siliconen prothesen?

Gebreide borsten: een alternatief voor siliconen prothesen? Voor vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en die een borstamputatie hebben ondergaan is er nu een alternatief voor de siliconen borstprothese: de gebreide prothese. Deze gebreide borsten worden gratis verstrekt door de Stichting Breiboezem. Dit initiatief, in Nederland opgezet door Wendie Verweij en Esther Elsinger, heeft in 2016 500 vrouwen voorzien van gebreide borsten. Is een gebreide borstprothese een alternatief voor een siliconen borstprothese?

Stichting Breiboezem

In het najaar van 2014 is de Stichting Breiboezem opgezet in Nederland. De gebreide borsten zijn overgewaaid vanuit Amerika naar Australië en uiteindelijk via een oproep van een in Australië woonachtige Nederlandse naar Nederland gekomen. De stichting heeft als doel om vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en een borstamputatie hebben ondergaan gratis te voorzien van gebreide borstprotheses.

De borsten worden door vrijwilligers in Nederland gebreid in verschillende cupmaten. Vrouwen die in aanmerking komen voor een prothese kunnen contact opnemen met de stichting via de mail, geven hun cupmaten en gegevens door, waarna ze twee sets protheses opgestuurd krijgen. Eén om te dragen, één voor in de was.

Gebreide borstprothesen

De initiatiefnemers van de Stichting Breiboezem zijn zelf ervaringsdeskundigen op het gebied van borstamputatie en -prothesen. Zij hebben zelf gebruik gemaakt van de gebreide prothesen en zijn laaiend enthousiast. Waar je siliconen prothesen na een operatie vaak weken niet kan dragen in verband met de drains en littekens, kunnen de zachte gebreide borsten al snel gebruikt worden. Daarnaast zijn ze gemaakt van 100% katoen om huidirritaties te voorkomen. Ze voelen licht aan, in tegenstelling tot siliconen prothesen, waardoor vrouwen met een grote cupmaat minder last hebben van nek- of rugklachtenklachten.
De prothesen zijn uitwasbaar en de vulling is aan te passen aan verschillende bh’s. Vrouwen kunnen ze platter maken of juist bijvullen. Vrouwen die liever geen tepel op de borst willen, kunnen de prothese omdraaien en de tepel naar binnen drukken.

Siliconen borstprothesen

Siliconen prothesen kunnen zo’n 4-6 weken na de operatie worden aangemeten. Dit heeft te maken met de wond die nog moet herstellen. Tot die tijd krijg je van het ziekenhuis een textielprothese, die je in je bh kunt dragen. Siliconen borstprothesen zijn er in verschillende vormen, die qua zachtheid en doorhangvermogen de natuurlijke borstvorm benaderen. Er is keus tussen symmetrische protheses, a-symmetrische protheses, plakprotheses, lichtgewicht protheses, deelprotheses en speciale zwemprotheses.

Waar koop je siliconen borstprothesen?

Er zijn in Nederland verschillende speciaalzaken voor siliconen borstprothesen. Daar wordt op afspraak gewerkt, zodat er alle tijd wordt genomen voor jou als vrouw om de juiste prothese te kiezen. Er wordt rekening gehouden met je wensen, je maten en je medische achtergrond.

Bij de prothese wordt vaak een goed zittende bh aangemeten, waar de prothese in past. Er zijn winkels die ook de vergoeding van de prothese administratief voor je kunnen regelen, waardoor je in de winkel niet hoeft af te rekenen. Een prothese valt onder de basisziektekostenverzekering, waardoor je wel rekening moet houden met het bedrag van je eigen risico.

Gebreide borstprothese een alternatief voor siliconen prothese?

De gebreide borsten klinken als een ideaal alternatief voor de siliconen prothesen. Vrouwen vinden ze prettig aanvoelen en ze worden gratis verstrekt door de Stichting Breiboezem. Dit in tegenstelling tot siliconen borstprotheses, die meestal slechts één keer per 2 jaar vergoed worden door de zorgverzekering. Vaak valt dit ook nog binnen het eigen risico.

Siliconen prothesen benaderen wellicht meer de natuurlijke vorm van de borst dan de gebreide versie, maar het zal aan de vrouw zelf liggen hoe zij dit ervaart. De gebreide borsten zijn daarentegen zachter, kun je direct na de operatie dragen en zijn lichter van gewicht. Kortom, gebreide borsten zijn inderdaad een alternatief voor de siliconen versie. Toch zal het per vrouw verschillen welke prothese zij het meest aangenaam vindt.
© 2016 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende behandelmethodes borstvergrotingVerschillende behandelmethodes borstvergrotingBij een borstvergroting brengt een plastisch chirurg borstimplantaten in om het volume van de borsten te vergroten. Ook…
Risico's borstimplantaten en PIP-implantatenRisico's borstimplantaten en PIP-implantatenHet laten plaatsen van borstimplantaten is niet altijd geheel zonder risico's. In de loop der jaren is gebleken dat er a…
Alles over een borstvergrotingAlles over een borstvergrotingEen van de meest voorkomende ingrepen op het gebied van plastisch chirurgie is een borstvergroting. Wanneer je asymmetri…

Ultraviolette stralen en huidbescherming in de zomerElke aankomende zomer komt het restant zonnebrandcrème van de vorige zomer weer voor de dag of wordt de voorraad aangevu…
Droge hoest: symptomen, oorzaken en prikkelhoest verhelpenDroge hoest: symptomen, oorzaken en prikkelhoest verhelpenEen droge hoest of prikkelhoest is een vervelende klacht. Hoesten zonder dat er slijm vrijkomt, wordt een droge hoest of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Manno, Pixabay
  • http://voeljeweervrouw.nl/?page_id=30
  • http://www.rosesbodycare.nl/borstprothese.html
Cato (83 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.