Myomectomie: Operatie om vleesbomen te verwijderen

Myomectomie: Operatie om vleesbomen te verwijderen Een myoom (fibroom of leiomyoom) is een goedaardig spiergezwel, beter bekend als een "vleesboom". Deze komen op elke leeftijd voor, maar meestal in de vruchtbare periode. Ze zijn een frequente oorzaak van bekkenpijn, abnormale bloedingen en tevens is een vrouw hierdoor vaak onvruchtbaar. Een myomectomie is een operatie waarbij een chirurg deze vleesbomen verwijdert. In tegenstelling tot een hysterectomie, behoudt de patiënte bij een myomectomie wel haar baarmoeder. Deze operatie is met andere woorden zeer nuttig voor vrouwen die een kinderwens hebben. De chirurg bekijkt eerst de grootte, het aantal en de positie van de vleesbomen, Hierop stemt hij een geschikte operatietechniek af: een abdominale myomectomie, een laparoscopische myomectomie of een hysteroscopische myomectomie. Voor de chirurgische ingreep start hij mogelijk nog een behandeling om de tumor te doen krimpen. Af en toe treden na een myomectomie complicaties op.

Behandelingen voor een operatie om vleesbomen te verwijderen

IJzersupplementen en vitaminen helpen bij bloedarmoede door ijzertekort (ferriprieve anemie) door een zware menstruatie (menorragie). Op deze manier is het bloedbeeld weer in balans voor de ingreep doorgaat. Een hormonale behandeling verbetert eveneens de bloedarmoede. Sommige hormonale therapieën, zoals GnRH agonisten (GnRH: gonadotrofine releasing hormoon), doen de vleesbomen (goedaardige gezwellen in de baarmoeder) en baarmoeder voldoende krimpen zodat enkel een minimaal invasieve chirurgische benadering nodig is. Deze therapie veroorzaakt bij vrouwen wel symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en vaginale droogheid. Deze klachten verdwijnen wel na het stoppen met de medicatie. De behandeling start meestal gedurende enkele maanden voor de operatie.

Voor de baarmoeder sparende ingreep bij vrouwen

De patiënte meldt de chirurg welke medicatie ze neemt want mogelijk moet ze iets aanpassen voor de operatie. De dag van de operatie komt de patiënte nuchter naar het ziekenhuis.

Abdominale myomectomie

Tijdens de operatie

Een abdominale myomectomie is bekend als een "open" myomectomie of "laparotomie". Deze operatietechniek is mogelijk bij grote, meerdere of diep verankerde vleesbomen te verwijderen. Tijdens deze operatie slaapt de patiënte (algehele narcose). Hierbij maakt de chirurg een verticale incisie medische term voor "snede") door de huid op de onderbuik. Een andere mogelijkheid is een horizontale incisie die gemiddeld 8 tot 10 cm lang is. Deze incisie is gekend als de horizontale bikinilijn-incisie omdat deze de natuurlijke huidlijnen volgt. Op deze manier verwijdert hij de vleesbomen uit de wand van de baarmoeder. Hij hecht vervolgens de baarmoederspier. Tijdens de operatie treedt mogelijk bloedverlies op. Hiervoor krijgt de patiënte een bloedtransfusie.

Na de operatie

De patiënte verblijft meestal twee nachten in het ziekenhuis en heeft thuis vier tot zes weken hersteltijd nodig. Na de ingreep heeft de patiënte een litteken in de buurt van het schaamhaar of de "bikinilijn" wanneer de incisie daar gebeurd is, of anders heeft ze een litteken op de buik. Vrouwen die nog een kinderwens hebben, krijgen na deze operatietechniek soms het advies om het kind via een keizersnede ter wereld te brengen. Dit is afhankelijk van de positie en diepte van de vleesbomen in de wand van de baarmoeder bij de chirurgische verwijdering.

Risico's en bijwerkingen

Zelden treden na deze operatie complicaties op. Ongeveer 5 procent van de vrouwen krijgt een infectie na de operatie waarvoor hij in het ziekenhuis een antibioticakuur van vijf dagen krijgt. Ongeveer 5 procent van de vrouwen ontwikkelt een wondinfectie. Hoewel de behandeling van de wondinfectie thuis gebeurt, zijn frequente controlebezoeken in het ziekenhuis nodig.

Laparoscopische myomectomie

Tijdens de operatie

Bij deze operatie is de patiënte eveneens in slaap. Vooreerst maakt de chirurg vier incisies die elk ongeveer één centimeter groot zijn in de onderbuik: één aan de navel, één onder de bikinilijn (in de buurt van het schaamhaar) en één in de buurt van elke heup. Daarna vult de chirurg de buik met kooldioxidegas. Hij brengt vervolgens een dunne, verlichte laparoscoop in en plaatst deze in een incisie zodat hij in staat is om de eierstokken, eileiders en de baarmoeder te zien. De chirurg verwijdert bepaalde vleesbomen met behulp van lange instrumenten. Hij hecht de baarmoederspier weer vast, laat het gas ontsnappen en hecht tot slot de incisies. Zijn de vleesbomen groot of sterk verankerd in de baarmoeder, dan is een abdominale myomectomie een betere optie. Soms wijzigt de chirurg zijn vooropgestelde plan van een laparoscopische myomectomie tijdens de operatie en schakelt hij over naar een abdominale myomectomie. Soms zet de chirurg ook robotchirurgie in waarbij hij instrumenten inbrengt en de robot zelf de operatie uitvoert aan de hand van een aparte console die de chirurg bedient.

Na de operatie

De meeste vrouwen blijven één nacht door in het ziekenhuis. Het herstel thuis bedraagt gemiddeld twee tot vier weken. Na de behandeling heeft de patiënte kleine littekens op de huid waar de chirurg de incisies heeft gemaakt. Door laparoscopische myomectomie ontstaat minder pijn, bloedt de patiënte minder en herstelt ze ook veel sneller.

Risico's en bijwerkingen

Zeldzame complicaties zijn onder meer verwondingen aan inwendige organen en bloedingen. Ook verzwakt de baarmoeder soms na de operatie. Bij vrouwen met een kinderwens prefereert de chirurg daarom een abdominale myomectomie.

Hysteroscopische myomectomie

Tijdens de operatie

Alleen vrouwen met submucosale vleesbomen komen in aanmerking voor een hysteroscopische myomectomie. Vleesbomen die binnen de baarmoederwand liggen, vallen met andere woorden niet te verwijderen met deze techniek. Dit is een poliklinische chirurgische ingreep waarbij de patiënte onder narcose is. Tijdens de behandeling ligt de patiënte op de rug met de voeten in speciale voetensteunen. De chirurg plaatst daarna een resectoscoop door de vagina en baarmoederhals in de baarmoeder. Hij brengt daarna een steriele zoutoplossing in in de baarmoederholte uit te breiden zodat de chirurg ook de baarmoederwanden kan inspecteren. Hij gebruikt daarna de resectoscoop om de submucosale vleesbomen af te schrapen zodat de oppervlakte van de baarmoederholte weer glad is. Het verwijderde vleesboomweefsel verdwijnt samen met de heldere vloeistof die de chirurg gebruikt om de baarmoeder uit te breiden tijdens de operatie.

Na de operatie

Na de behandeling mag de patiënte naar huis wanneer hij enkele uren op de verkoeverkamer is geweest.

Risico's en bijwerkingen

Krampen en lichte bloedingen zijn normaal na deze behandeling. Normaalgezien bedraagt de hersteltijd één tot vier dagen. De patiënte heeft geen littekens op de huid na de ingreep.

Prognose operatie

De operatie is zeer effectief waarbij de symptomen verbeteren die de vleesbomen veroorzaken. De patiënte heeft met andere woorden geen zware menstruatiebloedingen meer en de druk in het bekken is ook verdwenen. Ook verbetert de vruchtbaarheid waardoor de patiënte meer kans heeft om zwanger te worden. De patiënte wacht wel minstens drie maanden met het verwekken van een kind, omdat de baarmoeder voldoende moet herstellen. Soms komen vleesbomen wel terug. Het terugkomen van de vleesbomen gebeurt sneller bij jonge patiënten alsook bij patiënten die veel vleesbomen hebben gehad. Vrouwen die de menopauze naderen, lopen het minste kans op terugkerende problemen door vleesbomen na een myomectomie.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vleesbomen behandelen met ultrasoon geluidVleesbomen behandelen met ultrasoon geluidVleesbomen in de baarmoeder worden ook behandeld met ultrasoon geluid. Een ingrijpende operatie is dan niet meer nodig e…
Asherman-syndroom: Verklevingen in de baarmoederAsherman-syndroom: Verklevingen in de baarmoederBij het Asherman-syndroom ontstaan verklevingen door littekenweefsel in de baarmoeder als gevolg van een uteriene curett…
Bloedverlies tussen twee menstruatiesBloedverlies tussen twee menstruatiesBloedverlies tussen twee menstruaties kan diverse oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van vleesbomen of afw…
Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactMyosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactDe diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden: een groeisel in je baarmoeder? Toch is de vleesboom veel ge…

Menopauze: Einde van de menstruatieperiode (overgang)Menopauze: Einde van de menstruatieperiode (overgang)De menopauze is geen aandoening, maar een normale fase van het leven van een vrouw. Dit is de periode waarin de maandeli…
Radiotherapie (bestraling) bij kanker in het oogRadiotherapie (bestraling) bij kanker in het oogRadiotherapie voor het behandelen van een oogtumor is mogelijk via inwendige of uitwendige bestraling. Dit hangt af van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Euthman, Flickr (CC BY-2.0)
  • How you prepare, http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/myomectomy/details/how-you-prepare/ppc-20205379, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Myomectomy, http://www.webmd.com/women/uterine-fibroids/myomectomy-17717, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Myomectomy, https://www.ucsfhealth.org/treatments/myomectomy/index.html, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/267677-overview#showall, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Overview, http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/myomectomy/home/ovc-20205346, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Results, http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/myomectomy/details/results/rsc-20205402, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • Risks, http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/myomectomy/details/risks/cmc-20205375, geraadpleegd op 20 juni 2016
  • What you can expect, http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/myomectomy/details/what-you-can-expect/rec-20205386, geraadpleegd op 20 juni 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.