Zes tips om beter te slapen

Zes tips om beter te slapen Lig je uren naar het plafond te slapen, en lukt het maar niet om in slaap te vallen? Slaapproblemen zijn vervelend en hebben soms veel impact op het dagelijks leven. Er wordt dan ook veel geprobeerd om de slaap te reguleren, om zo toch goed te kunnen slapen. Slaappillen werden nog nooit zoveel gebruikt als nu. Maar ook zonder slaappillen valt er veel "slaap-winst" te behalen, en wel met onderstaande tips. Deze tips helpen om je maximaal te ontspannen en het lichaam te 'leren' slapen.

Tip 1 - Creëer een slaapritme

Iedereen heeft een ingebouwde biologische klok. Bij de één werkt die fanatieker dan bij de ander, maar bij iedereen heeft deze veel invloed op het moe-zijn en willen slapen. Zorg ervoor dat je dagelijks op hetzelfde tijdstip uit bed komt, ga ook 's avonds op een vast tijdstip slapen. Probeer dit ook in het weekend of op vrije dagen vol te houden! Op deze manier helpt de biologische klok de slaap te bevorderen.

Tip 2 - Creëer een slapengaanritueel

Naast de biologische klok gebruikt het lichaam ook andere signalen om te gaan slapen. Deze signalen kan je trainen, zodat het lichaam weet dat je gaat slapen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je elke dag dezelfde dingen voor het slapen gaan. Neem bijvoorbeeld een douche of warm bad voorafgaand aan het slapen.

Tip 3 - Ontspan de hersenen

Dat het lichaam gevoelig is voor 'ontspanningssignalen' kan je ook actief gebruiken door de hersenen zich te laten ontspannen. Dit doe je door de dagelijkse problemen en zorgen actief los te laten, door het lezen van een boek, of muziek te luisteren. In dat laatste geval is het ideaal om een wekkerradio te gebruiken die vanzelf af gaat, of een cd af te spelen zonder repeat. Beter is het om geen TV te kijken, dat vraagt juist veel inspanning van de hersenen.

Tip 4 - Zorg dat het lichaam rust nodig heeft

Een signaal voor het lichaam om te gaan slapen is ook moeheid. Als het daar ontbreekt is het moeilijk om in slaap te vallen. Zorg dus dat het lichaam moe is. Dit doe je door overdag voor voldoende inspanning in de vorm van bijvoorbeeld fitness, hardlopen, fietsen of zwemmen te zorgen.

Tip 5 - Activeer het lichaam niet voor het slapen gaan

Sommige mensen maken de fout om het lichaam niet te laten ontspannen voor het slapen-gaan, maar het juist te activeren. Als het lichaam geactiveerd wordt komen er allerlei opwekkende stofjes vrij die ervoor zorgen dat je alert en wakker bent. Hierdoor blijf je wakker en zal je niet zo snel in slaap vallen. Ga dus geen actieve dingen doen vóor het slapen gaan. Vanaf twee uur voor het slapen dus niet meer sporten, geen spannende games doen of enge films kijken!

Tip 6 - Let op wat je eet en drinkt

Als laatste: je kan ook wakker blijven liggen door een hongerig of volgepropt gevoel. Zorg dat je dus met mate eet voor het slapen gaan. Drink ook niet teveel, anders wordt je 's nachts wakker omdat je naar de toilet moet. Let daarbij op het gebruik van nicotine en cafeïne: ze activeren het lichaam en laten je lang wakker liggen. Ook alcohol speelt een rol, het zorgt wel voor slaperigheid maar geeft een onrustige slaap waardoor je later alsnog wakker wordt.

Hopelijk kom je met deze tips al een stuk verder. Probeer jezelf te trainen in het bovenstaande en probeer dit minimaal een week vol te houden. Mocht je dan nog slecht kunnen slapen, denk dan eens na over het gebruik van slaapmedicatie. Eventueel kan je hiervoor een bezoek brengen aan de huisarts.
© 2012 - 2024 Coassistent1987, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel slaap per dag heb je nodig?De meeste mensen slapen 7 tot 8 uur per nacht omdat het zogenaamd "moet". Maar is dit wel zo? Dit is dus niet zo, want h…
Wat te doen tegen een ochtendhumeurWat te doen tegen een ochtendhumeurUit onderzoek blijkt dat vrouwen meer last hebben van een ochtendhumeur dan mannen. Een ochtendhumeur krijgt men als men…
Slaaptips voor uw kindSlaaptips voor uw kindHet moeilijk in slaap vallen bij een kind is een lastig probleem. Ze krijgen hierdoor onvoldoende slaap en kunnen niet p…
Slapen, waarom doen we het?Slapen. Waarom slapen we en wat gebeurd er als we slapen? In dit artikel de vijf stadia beschreven: de hypnagogische sta…

DecubituswondenDecubituswondenDecubituswonden zijn pijnlijke wonden. Veel mensen hebben er last van en het komt voornamelijk voor bij mensen die lang…
Vervanging voor roken: snusVervanging voor roken: snusIn Zweden (en Noorwegen) gebruiken veel mensen snus. Dit kan gezien worden als een vervanger van de sigaret, maar dan zo…
Bronnen en referenties
Coassistent1987 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.