EHBO bij vreemd voorwerp of insect in het oor

EHBO bij vreemd voorwerp of insect in het oor Meestal stoppen kinderen een vreemd voorwerp in de oren. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een knikker, een kraaltje, een knoop, een parel, een stuk speelgoed of een erwt. Ook kruipt een insect soms in de gehoorgang. Meestal gaan hierbij vervelende symptomen zoals pijn en gehoorverlies gepaard, maar dit is veelal niet ernstig. Af en toe scheurt het trommelvlies omdat een patiënt een scherp voorwerp in het oor steekt, zoals een haarspeld. Een patiënt moet af en toe naar de arts om het vreemde voorwerp (of insect) te laten verwijderen of het gescheurde trommelvlies te laten behandelen. Maar de hulpverlener is met behulp van EHBO in staat om in bepaalde situaties ook zelf een vreemd voorwerp of insect te verwijderen.

Symptomen

Voorwerp in het oor

Duizeligheid, een verminderd gehoor / plotselinge doofheid, oorsuizingen (tinnitus aurium), pijn in het oor of het gevoel dat zich iets in het oor bevindt zijn kenmerkend voor een vreemd voorwerp in het oor. Wanneer het voorwerp pas in de oren is ingebracht, ziet een hulpverlener dit nog zitten in de gehoorgang. Bij een langer aangebracht voorwerp in de gehoorgang, is dit moeilijker. Rond het voorwerp is namelijk vaak een ontsteking gevormd waardoor dit voorwerp moeilijk op te sporen is. Etter en een zwelling in het oor zijn symptomen die horen bij een ontsteking. Bij de aanwezigheid van een insect in het oor, hoort de patiënt mogelijk gezoem in de oren. Hierbij voelt hij zich mogelijk angstig.

Bij een gescheurd trommelvlies

Een patiënt met een gescheurd trommelvlies presenteert zich met oorpijn, bloed en/of afscheiding dat uit het oor komt, duizeligheid, evenwichtsproblemen, constant geruis en gehoorverlies.

Eerste hulp bij vreemd voorwerp of insect in het oor

Indien mogelijk grijpt de hulpverlener het vreemde voorwerp met de vingers of anders uiterst voorzichtig met een pincet. Indien dit niet mogelijk is of het object te diep zit, bezoekt de patiënt meteen de arts om dit te laten verwijderen. Bij een gescheurd trommelvlies zorgt de patiënt ervoor dat het getroffen oor droog blijft. Hiervoor dekt hij het oor af met een schoon kompres. Wanneer een vlieg, een tor of een ander insect in het oor is gekropen, houdt de patiënt het hoofd opzij. Het aangetaste oor moet naar boven zijn gericht. De hulpverlener druppelt of spuit vervolgens enkele druppels lauw water in de gehoorgang van het oor. Hiervoor trekt de hulpverlener de oorschelp naar boven en naar achteren. Op deze manier komt het insect sneller bovendrijven. Eventueel mag de hulpverlener voor het verwijderen van een insect ook enkele druppels babyolie of plantaardige olie in het oor doen om het insect te doden. De hulpverlener neemt vervolgens een zakdoek, en hij probeert het insect dan voorzichtig met het puntje hiervan te verwijderen. Lukt dit niet, dan moet de patiënt naar de huisarts om het insect te laten verwijderen.

EHBO: Zeker niet doen

Een wattenstaafje of een lucifer gebruikt de hulpverlener (of patiënt) zeker niet om het vreemde voorwerp of insect te verwijderen. Mogelijk duwt hij hiermee namelijk het vreemde voorwerp nog dieper in de gehoorgang, wat leidt tot schade aan het trommelvlies. Ook het ruw gebruik van een pincet is niet aanbevolen. Bij het gebruik van het water, is het belangrijk om zeker geen koude vloeistof te gebruiken. Dit prikkelt het evenwichtsorgaan, waardoor de patiënt mogelijk valt. Te warme vloeistof beschadigt dan weer de gehoorgang en het trommelvlies. Olie mag de hulpverlener zeker niet gebruiken bij de aanwezigheid van een ander vreemd voorwerp. Ook is het gebruik van olie af te raden bij pijn of een bloeding in het oor (oorbloeding) of wanneer de patiënt oorbuisjes heeft. De hulpverlener gebruikt ook zeker geen alcohol.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorwerp in neus of oor, wat nu?Voorwerp in neus of oor, wat nu?Soms komt het voor dat iemand een voorwerp in de neus of het oor heeft zitten. Jonge kinderen (vaak in de peuterleeftijd…
Voorwerp of insect in het oorVoorwerp of insect in het oorKralen, insect, klei, speelgoed of oorsmeerprop in het oor. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen een vreemd voorwerp i…
EHBO – bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Eerste Hulp Bij OngelukkenEerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…

Speeksel, waarvoor dient het eigenlijk?Speeksel, waarvoor dient het eigenlijk?Speeksel, in de volksmond ook wel spuug genoemd, is er niet alleen om voedsel door te slikken en de mond tegen uitdrogen…
EHBO bij een slangenbeetEHBO bij een slangenbeetSlangenbeten treden niet zo frequent op in België en Nederland. Hier komen slechts drie slangensoorten voor waarbij enke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: InspiredImages, Pixabay
  • Ear Foreign Body Treatment, http://www.webmd.com/first-aid/foreign-body-ear-treatment, geraadpleegd op 18 augustus 2016
  • EHBO Snelgids, Auteur: Elly van der Meijden, Redactie: Dr. A. Nijland, Uitgever: Reality Bites Publishing B.V., ISBN: 9789490783273, eerste druk: maart 2012, blz. 160-161, geraadpleegd op 17 augustus 2016
  • Foreign Bodies in the Ear, http://patient.info/doctor/foreign-bodies-in-the-ear, geraadpleegd op 17 augustus 2016
  • Foreign object in the ear: First aid, http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid/basics/art-20056709, geraadpleegd op 17 augustus 2016
  • Hygiëne & EHBO, Docente: Ann Eyskens, Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde, Thomas More Turnhout, 3 Bachelor Office Management, Medical Management Assistant, Academiejaar 2013-2014, digitale cursus dus paginanummer onbekend, geraadpleegd op 17 augustus 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 31-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.