Hb-gehalte bloed: te laag of te hoog hemoglobinegehalte

Hb-gehalte bloed: te laag of te hoog hemoglobinegehalte Hb-gehalte bloed te laag of hemoglobinegehalte te hoog? En wat zijn de normaalwaarden Hb? Hemoglobine of bloedkleurstof komt voor in rode bloedlichaampjes en is het pigment dat het bloed rood maakt. Hemoglobine transporteert ook zuurstof uit de longen naar de cellen in het lichaam. Elke rode bloedcel bevat meer dan 600 miljoen hemoglobine-moleculen. In de kern van het hemoglobinemolecuul zitten ijzermoleculen. IJzer speelt een rol bij het het binden van het zuurstof. IJzer is een essentieel mineraal dat voorkomt in onze voeding. Een te laag hemoglobinegehalte (Hb) wijst op bloedarmoede. Bij mannen is sprake van bloedarmoede als het hemoglobinegehalte lager is dan 8,5 en bij vrouwen 7,5.
Hemoglobine / Bron: Zephyris, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hemoglobine / Bron: Zephyris, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is hemoglobine?

Wat is de betekenis van hemoglobine voor het lichaam? Hemoglobine (afgekort als Hb) is het eiwitmolecuul in rode bloedcellen dat zuurstof van de longen naar de lichaamsweefsels vervoert en op de terugweg kooldioxide uit de weefsels naar de longen transporteert. Hemoglobine is een complex eiwit dat in rode bloedcellen voorkomt. Rode bloedcellen zijn voor grofweg eenderde deel gevuld met hemoglobine. Hemoglobine bevat ijzer en dit mineraal speelt een rol bij het binden van zuurstof. De belangrijkste functie van hemoglobine is om zuurstof van de longen naar de lichaamsweefsels te vervoeren, en het zuurstof voor kooldioxide in te wisselen en de kooldioxide naar de longen te brengen waar zij wordt uitgewisseld voor zuurstof. Een rode bloedcel is rood van kleur dankzij de hemoglobine die het bevat.

Meten van het Hb-gehalte in het bloed

Het testen van hemoglobinegehalte van het bloed maakt vaak onderdeel uit van een routineonderzoek, maar wordt ook gedaan bij klachten als lusteloosheid en vermoeidheid om bloedarmoede uit te sluiten. Dit wordt gedaan middels bloedonderzoek. Het Hb-gehalte wordt bepaald om bloedarmoede te onderzoeken. Behalve het Hb-gehalte, wordt er vaak een compleet bloedbeeld geprikt. Niet alleen bij vermoeden van bloedarmoede, maar ook na een operatie of bevalling wordt vaak het Hb-gehalte bepaald. Hiermee kan gecontroleerd worden of er veel bloed verloren is gegaan en om eventueel extra bloed via een transfusie te geven. Na een operatie of bevalling kan door bloedverlies het ijzergehalte in het bloed flink gedaald zijn.

Figuur toont normale rode bloedcellen die vrij in een bloedvat stromen. De inzet toont een dwarsdoorsnede van een normale rode bloedcel met normale hemoglobine. / Bron: NHLBI, Wikimedia Commons (Publiek domein)Figuur toont normale rode bloedcellen die vrij in een bloedvat stromen. De inzet toont een dwarsdoorsnede van een normale rode bloedcel met normale hemoglobine. / Bron: NHLBI, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hemoglobinegehalte: normaalwaarden

Hemoglobinewaarden (referentiewaarden) in millimol per liter bloed voor mannen, vrouwen en kinderen is:

Voor vrouwen

  • normale Hb-gehalte 7,5 - 10 mmol/l
  • bloedarmoede < 7,5 mmol/l

Voor mannen

  • normale Hb-gehalte 8,5 - 11 mmol/l
  • bloedarmoede < 8,5 mmol/l

Baby's en kinderen

  • kinderen van 1 maand - 6 jaar: 6,0-9,0 mmol/l
  • kinderen vanaf 6 jaar: 6,5-10,0 mmol/l

Afname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Hoe wordt hemoglobine gemeten?

Het Hb-gehalte kan op eenvoudige wijze bepaald worden door een druppel bloed te verkrijgen door een prikje in de vinger. Het bloedmonster kan worden getest met behulp van een meetapparaatje dat het hemoglobinegehalte bepaald. Bij een compleet bloedbeeld wordt bloed afgenomen uit een bloedvat in de elleboogplooi of op de rug van de hand.

Hb-waarde bloed te laag

Bij een te laag hemoglobinegehalte, kan het bloed minder zuurstof vervoeren naar de weefsels vervoeren, waardoor je allerlei klachten kunt krijgen. Een lage Hb-waarde betekent dat je bloedarmoede (anemie) hebt. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van bloedarmoede zijn:
Duizeligheid door bloedarmoede / Bron: Pathdoc/Shutterstock.comDuizeligheid door bloedarmoede / Bron: Pathdoc/Shutterstock.com

Een ijzertekort is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede.

Bloedarmoede symptomen

Veel voorkomende symptomen van bloedarmoede zijn:
Vermoeidheid door bloedarmoede / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid door bloedarmoede / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Hb-gehalte verhogen

Er zijn meerdere manieren om op natuurlijke wijze je Hb-gehalte te verhogen. Dit kun je doen door voedsel te eten waar veel ijzer, vitamine B12 en foliumzuur in zit. Soms is een medische ingreep nodig.

Hb-waarde zwangerschap

Het is een normaal en natuurlijk verschijnsel dat gedurende de zwangerschap en de eerste weken na de bevalling, het Hb-gehalte wat lager is. Het gaat hier om een niet gevaarlijke, onschuldige daling van het Hb. Tijdens de zwangerschap heb je namelijk meer bloed in je lichaam, met verhoudingsgewijs meer vocht (plasma) dan rode bloedcellen. Deze bloedverdunning is nodig voor een goede en effectieve bloedstroom naar de baby. Deze bloedverdunning geeft echter veranderde bloedwaarden. De concentratie hemoglobine neemt hierdoor per liter bloed af. Ogenschijnlijk is er sprake van bloedarmoede, maar de facto is de totale hoeveelheid hemoglobine toegenomen. Het Hb-gehalte herstelt zich vanzelf tegen het einde van de zwangerschap en een paar weken (of maanden) na de bevalling is het Hb-gehalte in veel gevallen weer genormaliseerd.

Hb-waarde te hoog

Een te hoog hemoglobinegehalte betekent dat de gemeten hemoglobinewaarden boven de bovengrens uitstijgen, die geldt voor de leeftijd en het geslacht van de persoon in kwestie. Enkele oorzaken voor een te hoog hemoglobinegehalte zijn:
  • wonen op grote hoogte;
  • longziekte (COPD);
  • kanker;
  • het roken van tabak;
  • beenmergaandoeningen (polycythemia vera);
  • overdosering of oneigenlijk gebruik van het geneesmiddel epoëtine-alfa-injecties, welke het lichaam stimuleren om rode bloedcellen te maken en worden gebruikt bij ernstige bloedarmoede;
  • bloeddoping (toenemend aantal roedebloedcellen door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen).

De symptomen die optreden, zijn afhankelijk van de onderliggende aandoening.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bloedonderzoek, veel aangevraagde testenHet bloedonderzoek, veel aangevraagde testenWanneer je met klachten bij de huisarts komt, wordt er vaak een bloedonderzoek aangevraagd. Met de uitslag van dit bloed…
Waterwaardes in aquaria testen, verhogen en verlagenWaterwaardes in aquaria testen, verhogen en verlagenIn de aquaristiek geldt de volgende regel als een van de belangrijkste: meten is weten! Schaf daarom een testsetje aan (…
Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?De gemeente is verantwoordelijk voor het vaststellen van de waarde van uw huis op grond van de Wet waardering onroerende…
WOZ-waarde is ook bepalend voor de erfbelastingWOZ-waarde is ook bepalend voor de erfbelastingDe WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente. Indien u de waarde te hoog vindt, moet u bezwaar aantekenen. Een lagere WO…

Alcoholloze maand: lever en lichaam ontgiften van alcoholAlcoholloze maand: lever en lichaam ontgiften van alcoholAlcoholische dranken zijn onlosmakelijk verbonden met gezelligheid, feestjes en vieringen. Vooral tijdens de eindejaarsp…
Cholesterol: wat doen bij een ongezond cholesterol?Cholesterol: wat doen bij een ongezond cholesterol?Cholesterol is voor je lichaam erg belangrijk zodat het lichaam goed kan functioneren. Het cholesterol (vet) zorgt voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GoMixer/Shutterstock.com
  • https://blood.ca/en/blood/hemoglobin
  • http://www.medicinenet.com/hemoglobin/article.htm
  • http://www.medicinenet.com/hemoglobin/page2.htm
  • http://www.emedicinehealth.com/hemoglobin_levels/article_em.htm
  • http://www.emedicinehealth.com/hemoglobin_levels/page3_em.htm
  • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hemoglobin-test/basics/results/prc-20015022
  • https://www.thuisarts.nl/bloedarmoede/ik-heb-bloedarmoede
  • https://www.thuisarts.nl/bevalling/ik-heb-bloedarmoede-na-mijn-bevalling
  • NHG-Standaard Anemie (Eerste herziening). Huisarts Wet 2014;57(10):528-36.
  • Sanquin. Wat is hemoglobine (Hb)? https://www.sanquin.nl/over-bloed/eiwitten/hemoglobine (ingezien op 20-9-2022)
  • Afbeelding bron 1: Zephyris, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: NHLBI, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/Jovanmandic
  • Afbeelding bron 4: Pathdoc/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/BartekSzewczyk
Reacties

Sigrid, 29-10-2019
Ik heb een ijzergehalte van 414 dit moet tussen de 10 en de 200 zijn. Wat betekent dit? Zover ik tot nu toe kan vinden over een te hoog ijzergehalte is dat dit zou betekenen dat ik een ijzerstapelingsziekte zou kunnen hebben. Klopt dit? Reactie infoteur, 31-10-2019
De huisarts of specialist kan een diagnose stellen. Hemochromatose kan worden vastgesteld via verschillende onderzoeken.

Rooks, 09-05-2019
Ik was al meer dan 40 jaar bloeddonor. Opeens was mijn HB gehalte te laag en wel 7.9. Men vertelde mij dat ik geen bloed mocht geven en adviseerde mij contact met de huisarts op te nemen. Hij verzocht mij ( na onderzoek ) ofwel adviseerde mij in het ziekenhuis een darm- en misschien maagonderzoek te laten doen. Hier kwam uit dat ik maagkanker had. Nooit last gehad van de maag. Gelukkig en wel doordat ik donor was op tijd geconstateerd. De arts die mij heeft geopereerd gaf aan dat bij de meeste gevallen wanneer men last van de maag krijgt en het blijkt kanker te zijn te laat is. Ik ben volledig hersteld. Door mijn voorval past mijn huisarts bij ALLE patiënten boven de 60 jaar de HB gehalte test toe en bij verschillende personen zijn er bij jaarlijkse controle al uitgerold met helaas ook nog een aantal deze constatering te laat. Reactie infoteur, 09-05-2019
Zo heeft u met uw bloeddonorschap niet alleen anderen gered maar ook uzelf.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.