Hittegolf eist mensenlevens

Zodra een hittegolf zich aandient trekken veel Nederlanders erop uit. De wegen naar het strand staan vast door de massale toestroom van mensen die een dagje op het strand willen doorbrengen. En de treinen zitten vaak zo vol dat er geen zitplaats meer over is. Maar eigenlijk zou je beter thuis blijven en het rustig aandoen want een extreme hitte is gevaarlijk. Behalve eigenaren van strandtenten zou niemand gelukkig moeten zijn met een hittegolf. Zodra het erg warm wordt, worden mensen ook minder productief. Dit betekent dat je minder hard werkt dan je anders zou doen. Wanneer de temperatuur oploopt tot boven de 37 graden zijn mensen zelfs met ruim 60 % minder productief, iets wat een baas niet leuk vind en hem uiteraard ook geld kost. Als het zo heet is voelen mensen zich slap en sloom, het gebeurt dan in de zomer ook vaker dat mensen zich ziek melden.

Hoe reageert het lichaam op hoge temperaturen

Het begint met zweten, soms zweet je de hele dag door en kan het voorkomen dat je meer vocht verliest dan dat je binnenkrijgt. Je lichaam raakt uitgedroogd. De symptomen van uitdroging beginnen met vage vermoeidheid en vergeetachtigheid. Wanneer je erger uitgedroogd raakt ga je ook ophouden met plassen en zweten, je hebt immers geen vocht meer over. Vaak worden mensen ook suf.

Als je nog verder uitdroogt kun je zelfs in shock raken. Doordat je nog zo weinig vocht in je lichaam hebt, wordt het bloedvolume ook minder. Je bloeddruk daalt. Doordat er geen vocht meer is om te zweten, raakt je lichaam oververhit.

Je lichaam functioneert het beste bij een lichaamstemperatuur van 37 graden. Als de temperatuur erg oploopt in je lichaam heb je kans dat een deel van de hersenen niet meer goed kan functioneren, wat weer aanleiding geeft voor het niet functioneren van je vitale organen.

Mensen die een verhoogd risico lopen op uitdroging

Dit zijn voornamelijk de ouderen. Doordat ze minder goed kunnen zweten loopt de temperatuur in het lichaam sneller op dat bij een jong iemand bij wie het zweet over zijn voorhoofd loopt. Ook chronische zieken en mensen met overgewicht lopen een groter risico. Voor mensen met overgewicht is het extra belastend om hun gewicht dan mee te moeten zeulen. Kleine kinderen en baby's mag je in deze groep niet vergeten. Door het kleine lichaamsoppervlak hebben ze al minder vocht in hun lichaam dan een volwassene. Als ze dan ook nog niet goed beschermt worden tegen de zon of te weinig drinken krijgen, raken ze makkelijk uitgedroogd.

Hitte is dodelijk

Het is eigenlijk niet de hitte die ervoor zorgt dat mensen sneller overlijden. Maar de problemen, zoals hart-en vaatproblemen, die mensen krijgen als gevolg van de hitte, dat zorgt ervoor dat er elke zomer toch veel mensen aan de hitte dood gaan. Bij extreme hitte moet het hart harder werken om het bloed rond gepompt te krijgen, als je al een hartprobleem hebt heeft het hart extra zwaar te verduren.

Wanneer spreek je van een hittegolf

De maximumtemperatuur moet minstens 5 dagen achter elkaar hoger zijn dan 25 graden. En van die 5 dagen moeten er minstens 3 tropisch zijn met een maximum temperatuur van 30 graden of hoger

Wat te doen bij warmte

  • Drink minimaal twee liter vocht per dag, zelfs als je geen dorst hebt. Het liefst water.
  • Zorg voor ontspanning. Van te veel inspanning moet je lichaam teveel werken en verlies je veel vocht
  • Probeer op het heetst van de dag uit de zon te blijven en draag een hoef/pet en zonnebril
  • Doe je ramen dicht als het buiten warmer is als binnen, en doe ze open als het binnen warmer is als buiten.
  • Ga onder de koele douche staan of leg wat kouds in je nek.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Wanneer jij regelmatig wilt sporten, kan het ook goed zijn dat je te maken krijgt met een hittegolf. Hoe kun je blijven…
De hittegolf in NederlandDe hittegolf in NederlandJe houdt ervan of niet: de zomer. Velen houden van de zomerse dagen, zolang er maar geen hittegolf optreedt. Een hittego…
Hitte in NederlandHitte in NederlandIn Nederland hebben we een gematigd klimaat met milde winters en koele zomers. Nederlandse zomers zijn over het algemeen…

De menstruatiecyclusNagenoeg alle vrouwen hebben er tussen de 35 en 40 jaar mee te maken. Iedere maand opnieuw. Er is al veel over gesproken…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.