De menstruatiecyclus

Nagenoeg alle vrouwen hebben er tussen de 35 en 40 jaar mee te maken. Iedere maand opnieuw. Er is al veel over gesproken en er zal nog veel over gesproken worden, maar feit is dat je er maar het beste van kunt maken … de periode inkorten is een optie, maar volledig ontkomen is er niet bij! Mensis is Latijn voor “maand”. Dus wil menstruatie “maandelijkse vloeiing” zeggen. Het is het maandelijks verliezen van wat bloed en stukjes binnenwand van de baarmoeder. Dit werkt als volgt;

Eicel en wel of niet bevruchting

Door een klier in de hersenen (hypofyse) wordt een hormoon aangemaakt. Dit hormoon gaat naar de eierstokken toe en stimuleert daar een van de onrijpe eitjes (follikel). Deze gaat uit de eierstok naar de eileider, welke verbonden is met de baarmoeder. We noemen dit “ ovulatie”. Na de ovulatie doet het eitje er zo’n week over om in de baarmoeder te komen. In de tussentijd maakt de baarmoeder zich klaar om het eitje “te ontvangen”. De binnenwand wordt dikker.

Zijn er geen zaadcellen in de eileider dan vindt er geen bevruchting plaats. Dat wil zeggen dat de dikkere binnenwand niet aangemaakt had hoeven worden en wordt deze wand weer afgebroken. Samen met wat bloed verlaat dit via de vagina het lichaam. Dit is de maandelijkse menstruatiecyclus. In deze periode vindt m.n. ook de “buikpijn” plaats waar veel vrouwen last van hebben. Voor de meeste vrouwen is het “te doen” en kan er normaal gefunctioneerd worden. Een kleine groep vrouwen heeft van dit proces dusdanig veel last, dat normaal functioneren lastig wordt. Sommige kruipen zelfs het liefst met een kruik in bed. Toch is de dagelijkse gang zoveel mogelijk te continueren de beste oplossing.

Cyclus

Meisjes hebben hun eerste menstruatie gemiddeld genomen tussen hun twaalfde en vijftiende. De tijd tussen de eerste dag van een menstruatie en de eerste dag van de volgende menstruatie varieert van 21 tot 30 dagen, dit heet de menstruatiecyclus. In het begin kan de menstruatiecyclus nog onregelmatig zijn. De cyclus duurt niet bij iedere vrouw even lang. De een heeft er goed 3 dagen “last” van en de ander is er een hele week zoet mee, maar gemiddeld spreken we over 5 dagen per menstruatiecyclus.

Bloed

In de gemiddeld 5 dagen menstruatie verlies je tussen 40 en 300 ml bloed. Gemiddeld is het bloedverlies per dag rond de 50 ml. Hoewel een tampon zo’n 30 ml “ op kan vangen” is het vaker verwisselen van tampon (of maandverband uiteraard) aan te raden.

Vruchtbaarheid

Vanaf je 1e menstruatie ben je vruchtbaar. Het eerste teken van een zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie. Heel af en toe komt het voor dat iemand zwanger is en toch nog periodiek menstrueert.

Menopauze

De vruchtbaarheid duurt tot de menopauze ingezet wordt. Gemiddeld genomen ligt deze periode rond het 50ste levensjaar. Maar ook dit is niet bij iedere vrouw hetzelfde. Het begint met onregelmatige menstruaties en de bloeding sterk afnemen of toenemen. Enig moment, dit verscheelt per vrouw, houdt de menstruatie op en is de vruchtbare periode van de vrouw voorbij.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het PCO-syndroomHet PCO-syndroomHet PCO-syndroom is de afkorting van het polycysteus ovariumsyndroom. Verschillende symptomen kunnen op dit syndroom wij…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Hoelang ben ik zwanger? Alles over je cyclus en eisprongHoelang ben ik zwanger? Alles over je cyclus en eisprongMisschien heb je net ontdekt dat je zwanger bent of vermoed je zwanger te zijn. Meteen wil je dan ook weten hoelang je d…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…

Over het bekkenbodemOver het bekkenbodemHeb je moeite met naar de wc gaan of ga je juist gemakkelijk of heb je problemen met seks? dan is de kans groot dat je b…
Hittegolf eist mensenlevensZodra een hittegolf zich aandient trekken veel Nederlanders erop uit. De wegen naar het strand staan vast door de massal…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.