Over het bekkenbodem

Over het bekkenbodem Heb je moeite met naar de wc gaan of ga je juist gemakkelijk of heb je problemen met seks? dan is de kans groot dat je bekkenbodem hier een rol in speelt. Bekkenbodemspier oefeningen kunnen je soms helpen. Als een soort net onderin het bekken bevinden zich de bekkenbodenspieren, ze omhullen de blaas, anus en vagina. Er zitten geen botten op deze plek. Als je spieren te sterk of juist te slap zijn kunnen ze problemen veroorzaken. Mensen zijn goed in staat op urine of ontlasting redelijk lang op te houden. Door te hard persen sluit de anale kringspier de bekkenbodem juist af. Als dit te vaak gebeurt veroorzaakt het pijn. Door deze pijn gaan mensen vaak de ontlasting ophouden waardoor het hard wordt en dan kost het nog meer moeite om de ontlasting kwijt te raken. Meer als de helft van de mensen met obstipatie ( verstopping) heeft ook last van een overactieve bekkenboden.

Bekkenbodemspieren zorgen samen met de dwarse buikspieren voor stabilisering van het bekken en lage rug. ze werken ook samen met buik en rug spieren. Je bekkenbodem zorgt in principe ook voor een juiste/stabiele houding.

Na de bevalling

Vaak zijn na een bevalling de bekkenbodemspieren verslapt en moeten ze vaak plassen. Maar het is niet de enigste reden dat mensen soms na een bevalling vaak moet plassen. Het kan ook zijn dat je bekkenbodemspieren te overactief zijn. En nu zo vermoeid zijn van al dat aanspannen dat je ook vaker moet plassen. De bekkenbodem is ook verbonden met de blaas. De blaas die raakt weer geprikkeld van al dat aanspannen dat hij juist daardoor verslapt.

Last met vrijen

Behalve moeilijk of te makkelijk naar de wc kunnen, kunnen mensen met een te slappe of te sterke bekkenbodem ook problemen met seks hebben. Er zijn veel vrouwen met deze verschijnselen die klagen over dat het pijn doet bij een overactieve bekkenbodem, of juist helemaal niks meer voelen bij een slap bekkenbodem.
Er zijn veel vrouwen die in het begin van hun seksuele carriére beschadigen oplopen en op deze manier bang worden en zich niet meer goed kunnen ontspannen, bij hen is het bekkenbodem te sterk doordat ze gespannen zijn en pijn verwachten.
Tegenwoordig gaan mensen in tegenstelling tot vroeger gauwer mee naar de huisarts. Vaak zijn met behulp van een fysiotherapeut de meeste klachten wel weg te halen.

Wat is normaal

  • als je moet plassen, stel het dan niet uit. Ga naar de wc als je aandrang voelt.
  • Neem op de wc tijd om je te ontspannen.
  • Mensen moeten 6-8 keer per dag plassen. Alleen zwangeren moeten wat vaker plassen
  • Vroeger werd tijdens het plassen de urinestraal opgehouden om de blaas sterk te maken. Op deze manier loop je kans dat je niet goed uitplast en er urine achterblijft in de blaas, wat weer een blaasontsteking kan veroorzaken.

Oefeningen

Deze oefening kan je op alle momenten van de dag oefenen. Tijdens het werk, tv kijken, sporten enz. Concentreer je op je bekkenbodem en trek je spieren aan alsof je een plas ophoudt. Houd dit een paar seconden aan en ontspan je spieren dan weer. Dit kun je een paar keer achter elkaar doen en een paar keer per dag, zo vaak als je er aan denkt. Als je hier moeite mee hebt kun je proberen om te gaan liggen en alleen even met het aantrekken van je bekkenbodemspieren bezig te zijn.

Wat als je toch wat urine verliest

Normaal doet je bekkenbodem het werk vanzelf. Als dit niet het geval is en verliest op sommige momenten ongewild toch wat urine dan kun je het volgende doen:
  • Als je bij het opstaan uit bed of van de stoel soms een beetje urine verliest kun je dit proberen tegen te gaan om bewust je bekkenbodemspieren aan te spannen tijdens het opstaan. Grote kans dat je geen urine verliest, en tegelijkertijd train je je bekkenbodem.
  • Tijdens het fietsen kun je de zelfde problemen hebben. Hier wordt de blaas door het zadel ondersteunt. Soms verliezen mensen ook wat urine als ze van de fiets afstappen of even op de trapper gaan staan. Ook hier kun je vooraf je bekkenbodemspieren aanspannen.
  • Moet je hoesten of niezen? Als je zit, druk dan je hielen tegen elkaar, het bekkenbodem spant zich automatisch wat aan en ondersteund de blaas. Voor de nies of hoestbui je benen naar buiten proberen te draaien, maar de voeten moeten blijven staan, en je moet kracht zetten vanuit je buik en bilspieren.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie is een kwaal, die vaak op latere leeftijd een rol gaat spelen. Het komt vooral bij vrouwen voor. Uri…
Klachten in de bekken en bekkenbodemKlachten in de bekken en bekkenbodemWe weten het niet van elkaar, maar we hebben het zeker niet alleen. Klachten in de bekken of in de bekkenbodem komen vee…
Bekkenbodemspier – scheuring en problemen voorkomenBekkenbodemspier – scheuring en problemen voorkomenBij een moeilijke bevalling kan de bekkenbodemspier scheuren en dat geeft vele nare problemen. De complicaties komen voo…
Zwakke bekkenbodem en urineverlies, wat te doen?Zwakke bekkenbodem en urineverlies, wat te doen?Bekkenbodemproblemen kunnen een bron van veel stress zijn. De urine moeilijk op kunnen houden, het gevoel dat er 'iets n…

Transpiratie: Iedereen transpireertIedereen transpireert, de een wat meer en de ander wat minder. De meeste van ons gebruiken ook iets om de transpiratie e…
De menstruatiecyclusNagenoeg alle vrouwen hebben er tussen de 35 en 40 jaar mee te maken. Iedere maand opnieuw. Er is al veel over gesproken…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.