Ceder, bijbels aroma voor onze tijd

De Libanonceder (Cedrus libani), die we uit de Bijbel kennen, bedekte in de oudheid samen met cypressen en eiken in enorme bossen het Libanongebergte. Hij werd Koning van de bomen genoemd. Het intense gebruik van cederhout begon al tijdens de derde eeuw voor onze tijdrekening. Vooral de handel met Egypte was van betekenis. De Egyptenaren bouwden hun tempels, paleizen, vestingen en vloten van cederhout en vernietigden op deze manier de prachtige cederbossen. Nebukadnezar, koning van Babylon van 605-562 voor Chr. prijst zich zelf, op één van zijn spijkerschrifttafels als volgt: 'Voor de bouw heb ik machtige ceders, die ik op de berg Libanon kapte, mee naar huis gebracht.' Deze cedersoort groeit ook op de bergen in Syrië en Zuid-Turkije. Intussen wordt de Libanonceder overal in de wereld in arboreta, tuinen en plantsoenen aangeplant. Pas in de 17e eeuw werd de ceder vanuit het Atlasgebergte en de Himalaya in Midden-Europa ingevoerd. Hier werd hij meestal in parken als solitair aangeplant.

Naamgeving Ceder

Het woord cedrus is een verbastering van het Griekse woord kedros. Hiermee werden meerdere soorten naaldbomen met geurend hout bedoeld. Het Hebreeuwse woord voor ceder 'erez' of 'ahrazim' is afgeleid van een oud-Arabische omschrijving voor 'een goed gewortelde en sterke boom.' Bij de hindoeïstische volkeren van de Noordwestindiase Himalaya noemt men de ceder Deodar, afgeleid van devadaru, een woord uit het Sanskriet (oude Indiase taal), wat 'Boom van God' betekent.

Soorten Ceders

Er zijn 4 soorten ceders. Andere naaldbomen die ook wel eens ceder genoemd worden, zijn eigenlijk cypressen of jeneverbessen. De belangrijkste boom van de oriënt was de Libanonceder, een tot 40 m hoge, altijd groene naaldboom, die langzaam groeit. Zijn kroon is eerst breed en kegelvormig, bij oude bomen schermvormig afgeplat. Hij heeft forse afstaande takken. De top is rechtopstaand of schuin opzij gebogen. De blauwgroene naalden staan in bosjes op de korte loten en zijn spiraalsgewijs ingeplant. Zij lijken enigszins op die van de lariks en worden om de twee jaar vernieuwd. De schors is fijn gegroefd en donkergrijs. Alle ceders bloeien in de herfst. De tonvormige, lichtbruine kegels staan rechtop, bevatten veel hars en zijn pas in het 3e jaar rijp.De Libanonceder bloeit pas op een leeftijd van 25-30 jaar.

  • Atlasceder - Cedrus atlantica
  • Cyprusceder - Cedrus libani var. brevifolia
  • Himalaya ceder - Cedrus deodora Roxb. G. Don
  • Libanon ceder - Cedrus libani var. libani

Vroeger gebruik van Ceder

Cederhout werd al in de prehistorie vanuit Syrië naar Egypte getransporteerd en veel gebruikt om zijn aromatische geur en duurzaamheid. De Egyptenaren bouwden met cederhout de reusachtige poorten van hun tempels, schrijnen en doodskisten. Men geloofde dat de geur van het cederhout de wedergeboorte zou versnellen. Cederhars en cederolie hebben in de volksgeneeskunde lange tijd betekenis gehad. Zij werden gebruikt om wonden en huidziektes te behandelen. Naast jeneverbesolie, werd cederolie voor het balsemen van mummies gebruikt.

Hedendaags gebruik in de alternatieve geneeskunde

Cedrus deodora groeit vooral in het West-Himalajagebied. De olie wordt in de Ajurvedische kruidengeneeskunde gebruikt bij reumatische klachten. Cedrus atlantica wordt toegepast in de aromatherapie. Deze groeit in het Atlas-gebergte van Marokko en is nauw verwant met de Cedrus libani. De etherische olie, die gedistilleerd wordt uit houtzaagsel, werkt vooral op bloed- en lymfecirculatie. Specifiek te proberen bij cellulitis. In een recent wetenschappelijk ondezoek is gebleken dat de Cederolie een anti-virale werking heeft op het koortsblaasjes-virus (herpes simplex type 1). In de gemmotherapie worden de jonge scheuten van Cedrus libani, getrokken in alcohol en glycerine, gebruikt tegen droog eczeem, eelt en andere schilferige huidproblemen. En natuurlijk kennen we ook het cederhout als geurgever en insectenverdrijver in de kleerkast.
© 2008 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boomhoroscoop - de populier en de cederBoomhoroscoop - de populier en de cederWanneer je geboren bent tussen 4 en 8 februari, 1 en 14 mei of 5 en 13 augustus is je boomtype de populier. Het boomtype…
Droge handen en eczeemDroge handen en eczeemHet is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen…
Eczeem behandelingEczeem behandelingEczeem is een huidaandoening die vaak voorkomt bij jongere kinderen maar kan ook voorkomen op latere leeftijd. Deze aand…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…

Amalgaam veroorzaakt lichamelijke en psychische klachtenAmalgaam veroorzaakt lichamelijke en psychische klachtenDe gaatjes in tanden van mensen worden al meer dan honderdvijftig jaar gevuld met amalgaam, een legering van onder ander…
Jeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelenJeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelenJeugdpuistjes, ook wel acné genoemd, zijn ontstekingen van de talgklieren in de huid. Bij acné zie je puistjes vooral in…
Bronnen en referenties
  • Phytochemical analysis and in vitro evaluation of the biological activity against herpes simplex virus type 1 (HSV-1) of Cedrus libani A. Rich. Phytomedicine 2007 May 3. Gemmotherapie. Paul Henry Cursus fyto- en gemmotherapie. Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'. www.everyoneweb.com/herbarius
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.