Medische vooruitgang leidt tot ondergang van de mens

Medische vooruitgang leidt tot ondergang van de mens De mens beschikt over veel medicijnen en technieken die ons in geval van ziekte in leven houden. Een hele vooruitgang in vergelijking met vroeger, waar een ieder blij mee zal zijn. Maar er is ook een schaduwkant aan het feit dat we onze gemiddelde leeftijd op onnatuurlijke wijze verhogen. Want in tegenstelling tot een eeuw geleden geven we daardoor al onze negatieve erfelijke afwijkingen gemakkelijker door aan het nageslacht. We zijn bezig een ballon op te blazen die ooit uit elkaar zal knappen. Hoogleraar erfelijkheidsleer Rolf Hoekstra: De mens gaat op de lange termijn genetisch achteruit. En daar is weinig aan te doen.

Vergelijking met het dierenrijk

In de natuur zien we dat zieke, verzwakte of gehandicapte individuen meestal vroegtijdig sterven. Het recht van de sterkste bepaalt dat zwakke individuen niet voldoende aan hun voedsel komen, of dat ze eenvoudigweg als voedsel voor een ander dier dienen. Een hert met een oogafwijking bijvoorbeeld, zal enerzijds geen voedsel kunnen vergaren en anderzijds niet tijdig gevaar kunnen inschatten. Een lang leven zit er voor een dergelijk dier niet in. Zo’n hert zal ook geen, of in ieder geval veel minder nageslacht produceren. De erfelijke oogafwijking zal dan ook niet worden doorgegeven aan een volgende generatie herten. Het percentage herten met een oogafwijking zal dan ook niet groter worden. En de diersoort Hert wordt daardoor niet met uitsterven bedreigd.

De mens

Er zijn nauwelijks nog mensen op de wereld die vroeg of laat geen oogafwijking krijgen. Dat heeft er mee te maken dat het hebben van een oogafwijking tegenwoordig geen enkel effect meer heeft op onze levensduur. We dragen namelijk een bril om te voorkomen dat we door een auto worden overreden. Maar als we dank zij die bril langer leven kunnen we ons ook beter voortplanten. Gevolg is dat alle ouders met oogafwijkingen nazaten produceren met eveneens oogafwijkingen. Want misschien hadden we op dit moment wel nooit bestaan als de bril niet was uitgevonden, aangezien onze voorouders waren verongelukt omdat ze niet tijdig een aanstormend paard konden ontwijken.

De ontdekking van penicilline

Niemand zal willen betwisten dat deze ontdekking uit 1928 van de Britse arts Fleming, een geweldig goede zaak is geweest, waarmee sindsdien heel veel ellende kon worden voorkomen. Het aantal sterfgevallen als gevolg van longontsteking bijvoorbeeld daalde sinds 1928 spectaculair, dankzij dit eerste bruikbare antibioticum.

Veel mensen lijden aan astma en bronchitis, doorgaans erfelijke aandoeningen. En er komen er steeds meer bij, niet alleen in aantallen, maar ook als percentage van de bevolking. Dit is niet alleen als gevolg van luchtvervuiling en bevolkingstoename. Nee de reden van de groei van astma en COPD-patiënten is tevens dat o.a. astmapatiënten na 1928, mede vanwege antibiotica vrijwel niet meer sterven aan de gevolgen van longontsteking. En.... derhalve volop nageslacht krijgen met helaas vaak dezelfde kwaal.

Survival of the fittest?

Natuurlijke selectie houdt in dat organismen die beter in hun omgeving passen, meer kans hebben om te overleven en voor nakomelingen te zorgen, dan minder goed aangepaste organismen. Hierdoor zal het type van het best aangepaste en sterkste organisme beter overleven en steeds meer de overhand nemen in de populatie ("survival of the fittest").

Degeneratie lijkt onvermijdelijk

Niemand zal willen dat de medische vooruitgang gestopt moet worden. En iedereen zal altijd het beste medicijn willen voor zichzelf en voor z'n naasten. Gevolg is wel dat we steeds meer aandoeningen erven, en als ouders doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Met als consequentie dat wij mensen op den duur steeds meer medicijnen moet slikken, om in leven te blijven. De kwantiteit gaat ten koste van de kwaliteit van het mensenlichaam.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen astma en COPDIedereen heeft wel eens van astma en COPD gehoord. Het zijn beide aandoeningen aan de luchtwegen. Wat veel mensen niet w…
Het verhaal van penicillineWie tegenwoordig een bacteriële infectie heeft, hoeft maar naar de dokter te gaan om een antibioticum voorgeschreven te…
Antibiotica, en de werking ervanAntibiotica, en de werking ervanAntibiotica hebben onze levens drastisch veranderd. Door de antibiotica zijn ernstige ziekten, die vroeger dodelijk ware…
Verschil tussen astma en copdVerschil tussen astma en copdAstma en COPD zijn twee chronische longziekten die veel op elkaar lijken. Veel mensen denken dan ook dat ze hetzelfde zi…

Waarom zweten we?Waarom zweten we?Het lichaam van een volwassene bevat zo’n 3 miljoen zweetklieren die actief lijken te worden, net wanneer het even niet…
Seksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialistSeksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialistWat is een seksuoloog? Wat doet een seksuoloog? Voor welke seksuele problemen kan je terecht bij een seksuoloog? Kan je…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 26-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.