Hormonen - Hormoonproblemen & tips

Hormonen - Hormoonproblemen & tips Hormoonproblemen, hormoonaandoeningen en hormoonstoornissen kunnen van grote invloed zijn op tal van functies. Diverse hormonen spelen een cruciale rol. Een verstoorde hormoonhuishouding kan leiden tot problemen en stoornissen. Supplementen en kruiden w.o. magnesium, vitamine B6, vetzuren, isoflavonen, sint janskruid, ginseng, hartsgespan, mariadistel en astragalus blijken een bevorderende werking te hebben op de hormoonhuishouding of het hormonale stelsel.

Hormonale stelsel

Het totale hormonale stelsel, de hormonen en de organen die de hormonen afgeven, wordt het endocriene systeem genoemd. Er is sprake van interactie tussen de afzonderlijke onderdelen van het endocriene systeem. De hypothalamus, hypofyse regelt de onderlinge communicatie van deze onderdelen.

Hormoonaandoeningen

De hormoonhuishouding maakt deel uit van het endocriene systeem. Hierdoor hebben veranderingen in de hormoonhuishouding invloed op de andere onderdelen van het endocriene systeem zoals b.v. de hersenstofwisseling, schildklier, bijnieren, bloedsuikerspiegel, bloeddruk, vochthuishouding, spijsvertering en het immuunsysteem. Bij bepaalde specifieke afwijkingen van deze (endocriene) onderdelen is symptomatische behandeling noodzakelijk en kunnen geen algemene adviezen, maatregelen of middelen gegeven worden. Wel kan het endocriene systeem in zijn totaliteit ondersteund en versterkt worden door bepaalde kruiden en supplementen te gebruiken.

Hormoonproblemen: middelen & tips

Voedingssupplementen zoals bepaalde vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren, kruiden en combinaties hiervan, blijken een versterkende invloed op de hormoonhuishouding te hebben.

Magnesium en vitamine B6

De voedingssupplementen magnesium en vitamine B6 blijken een positief effect te hebben op verschillende problemen.

Vitamine B6

  • depressiviteit
  • huidproblemen (acne)
  • vochtophopingen
  • gewichtstoename
  • gespannen borsten

Magnesium

  • krampachtige pijnen
  • gewichtstoename
  • hoofdpijn
  • gespannen borsten

Magnesium en vitamine B6 zijn zowel los als in een gecombineerd supplement verkrijgbaar.

Onverzadigde vetzuren

Gammalinoleenzuur (GLA) is een meervoudig onverzadigd vetzuur, dat de hormonen dusdanig reguleert dat het veel symptomen van PMS (pre-menstrueel syndroom) vermindert. Teunisbloemolie is eén van de bronnen van GLA en is ook in capsules te verkrijgen. Ook zijn er speciale supplementen met GLA (dosering 150 tot 300 mg).

Isoflavonen zoals soja

Isoflavonen zijn plantaardige hormonen (fyto-oestrogenen), die behoren tot de isoflavonen die voorkomen in sojabonen en bepaalde kruiden, waaronder b.v. rode klaver. Isoflavonen, met name ipriflavon, blijken een positief effect te hebben:
  • overgangsklachten (opvliegers) te verminderen
  • Osteoporose, botontkalking (vnl. vrouwen in/na overgang)

Met name ipriflavon lijkt bij botontkalking te werken.

Hoewel verder onderzoek nog in volle gang is, komen uit verschillende studies aanwijzingen naar voren dat isoflavonen, met name genisteïne en daidzeïne, bescherming lijken te kunnen bieden bij hormonaal bepaalde vormen van kanker, zoals borst-, baarmoeder- en eierstokkanker. Deze vormen van kanker lijken mede veroorzaakt door een hoog oestrogeengehalte. De bovengenoemde isoflavonen lijken de hechting van natuurlijk oestrogeen aan de celreceptoren van kankercellen te blokkeren en helpen hierdoor de overmatige celdelende werking van oestrogeen te remmen.

Sint Janskruid

Uit diverse onderzoeksbevindingen komt naar voren dat Sint Janskruid een positieve werking heeft bij:
  • Depressieve klachten
  • Neerslachtigheid
  • Angsten
  • fobieën
  • Slapeloosheid
  • Rusteloosheid
  • Bedwateren
  • Winterdepressies

Stemmingswisselingen

Hormoongerelateerd:
  • Stress
  • PMS
  • Overgang

Sint Janskruid bevat diverse werkzame stoffen: hypericine, pseudohypericine, flavonoïden, quercetine, looistoffen, xanthonen, carotenoïden, catechinen en afgeleiden hiervan. De eerst genoemde stof hypericine, is de belangrijkste component van het kruid. Eén van de werkingsmechanismen van hypericine betreft de eigenschap om de aanmaak van neurotransmitters te beïnvloeden. De aanmaak van het enzym MAO (mono-amino oxidase) wordt tegengegaan, waardoor neurotransmitters langer werkzaam blijven en het stemmingsverbeterende effect van hypericine deels wordt verklaard. De effecten van Sint Janskruid hebben wel enige incubatietijd en treden meestal pas ten volle na enkele weken gebruik op, maar blijven ook na maanden van het gebruik.

Ginseng

Koreaanse ginseng (Panax) wordt gebruikt als preventief en ondersteunend middel. De adaptogene eigenschappen van dit kruid stellen het lichaam in staat om zich aan te passen in stress situaties. Ginseng werkt op de bijnieren, waardoor het lichaam zich sneller kan herstellen in stress situaties. Ook heeft ginseng een mild stimulerende werking op het zenuwstelsel en kan het de mentale alertheid en scherpte helpen versterken.

Hartsgespan

Hartsgespan (Leonurus Cardiaca, Eng: Motherwort) wordt al eeuwenlang gebruikt voor o.a.:
  • rustgevende werking
  • regulering menstruatie
  • algemene ondersteuning voortplantingsorganen.

Mariadistel

Mariadistel (Carduus Marianus, Eng: Milk Thistle) wordt traditioneel gebruikt ter versterking van de leverfuncties. Een gezonde lever is belangrijk om het lichaam goed te kunnen ontgiften van ongewenste stoffen, zoals afbraak producten van hormonen.

Astragalus

Astragalus wordt vaak toegepast in diverse Chinese kruidenformules als adaptogeen kruid. De werkzame bestanddelen hebben immuunversterkende eigenschappen en verhogen hierdoor de weerstand tegen ziektekiemen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid is een kruid dat een positieve invloed heeft op depressie. Sint-Janskruid bevindt zich in diverse kruiden…
Natuurlijke middelen tegen stressNatuurlijke middelen tegen stressEr zijn diverse natuurlijke, plantaardige geneesmiddelen (fytotherapie) die werkzaam zijn tegen stress. Bekende middelen…
Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?Sint Janskruid heeft inmiddels aardig wat bekendheid als alternatief voor antidepressiva en het is in veel winkels verkr…
Sint-janskruid, vooral genezend en ook mooiSint-janskruid, vooral genezend en ook mooiSint-janskruid kennen veel mensen vanuit de natuurgeneeskunst, maar ook als lieflijk ogend geel en ietwat wild groeiend…

mijn kijk opIk en mijn TouretteIk schijn volgens andere mensen vaak verkouden te zijn in mijn leven. Toch ben ik gemiddeld maar 1 à 2 keer per jaar ver…
IJzer & bloedarmoedeIJzer & bloedarmoedeBloedarmoede als gevolg van een tekort aan ijzer wordt ferriprieve anemie genoemd. Bloedarmoede is een frequent voorkome…
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 09-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.