Trillend ooglid

Trillend ooglid Wanneer je weleens last hebt van een trillend ooglid, dan weet je dat dit behoorlijk irritant aan kan voelen. In de meeste gevallen wordt een trillend ooglid veroorzaakt door vermoeide ogen, langdurig PC gebruik of stress. Ontspanning en de ogen rust geven is vaak voldoende om de klacht te laten verdwijnen.

Oorzaak

Een trillend ooglid is geen aandoening, hoewel het in het verleden wel gezien werd als een aandoening. Het trillen wordt veroorzaakt doordat de kleine spiertjes in je ooglid onwillekeurig samentrekken en ontspannen. Door het samentrekken gaat het ooglid trillen en dit kan een heel vervelend gevoel geven. Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan het voorkomen dat de klacht een paar dagen aanhoudt. Een trillend ooglid is in de meeste gevallen het gevolg van (over)vermoeidheid, maar ook langdurend inspannend werk met de ogen kan een trillend ooglid veroorzaken, zoals lezen en te lang naar een PC beeldscherm turen. Ook stress kan een trillend ooglid veroorzaken. In de meeste gevallen is ontspanning en de ogen rust geven voldoende om het trillen te laten verminderen of te laten verdwijnen.

Wat kan ik doen aan een trillend ooglid?

  • Neem voldoende rust en slaap eens lekker uit
  • Blijf niet te lang naar een computerscherm turen en las pauzes in
  • Blijf niet te lang in een boek lezen en las ook hierbij regelmatig pauzes in
  • Indien je contactlensdragend bent doe dan de lenzen uit en draag tijdelijk een bril
  • Het ooglid zachtjes masseren
  • Voorkom stress

Botox-injectie

Indien de klachten niet overgaan na bovenstaande tips is het misschien raadzaam eens langs de huisarts te gaan en een doorverwijzing voor de neuroloog vragen. De neuroloog kan een behandeling met botox-injecties starten. Het effect op lange termijn is echter niet lang, meestal duurt de werking twee tot vier maanden, hierna zal opnieuw een botox-injectie gegeven dienen te worden indien de klachten na deze termijn terugkeren.

De werking van botox

Botuline A Toxine wordt in kleine hoeveelheden toegediend en verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, hierdoor moet het trillen stoppen.

Voorkomende bijwerkingen van botox

De volgende bijwerkingen kunnen optreden na een botox-injectie:
  • Hangend ooglid (regelmatig)
  • Droge ogen, overmatig tranen, rode ogen, hoornvliesontseking, onvoldoende oogsluiting, gezwollen gezicht (soms)
  • Wazig zien, scheel zien, moeheid en huiduitslag (zelden)
  • Koorts en een grieperig gevoel (zelden)

Gevallen waarbij geen botox gebruikt mag worden

In de volgende gevallen mag geen botox gebruikt worden:
  • Bij overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van Botox
  • Bij spierziekte, zoals : myasthenia gravis of het Eaton Lambert syndroom
  • Bij kinderen jonger dan twaalf jaar

Over het gebruik bij zwangerschap en het geven van borstvoeding zijn te weinig onderzoeksgegevens bekend, afgeraden wordt om tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding Botox te gebruiken.
© 2009 - 2024 Becyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een trillend ooglidEen trillend ooglidIedereen heeft wel eens last van een trillend ooglid. Het is ontzettend vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Soms k…
Trillend ooglid: het onwillekeurig samentrekken van oogledenTrillend ooglid: het onwillekeurig samentrekken van oogledenIedereen kan er wel eens last van hebben en het is heel irritant: een trillend ooglid. Bij sommigen duurt het slechts en…
Trekkend of trillend ooglid: tips en oorzakenTrekkend of trillend ooglid: tips en oorzakenHeb je last van een trekkend gevoel van je ooglid of een trillend ooglid, of heb je een ooglid waar je af en toe een tik…
Botox party’s meer dan onschuldig plezierBotox, misschien wel de snelste manier om rimpels te laten verdwijnen zonder operatie. Het is onwijs populair en de mens…

Niet euthanasie maar sedatie: uit het leven wegglijdenNiet euthanasie maar sedatie: uit het leven wegglijdenSedatie is een proces waarbij iemand met slaapmiddelen en soms morfine in slaap wordt gehouden tot hij of zij overlijdt.…
Stemproblemen voorkomen bij leerkrachtenLesgeven is een stembelastend beroep. Leerkrachten zijn elke dag weer met hun stem bezig en ze zijn er voor hun beroep a…
Reactie

Victorho (infoteur), 10-05-2009 #1
Goed artikel. Bedankt voor de informatie :-). Reactie infoteur, 20-05-2009
Dank u :)

Becyn (11 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.